perjantai 27. toukokuuta 2016

Oivalluksia estetunnilla

Torstaina jälleen hyppäsimme valmennuksen merkeissä, tosin nyt hieman kevyemmin kun kisoja on ollut paljon. Kentällä oli vielä viime kisojen jäljiltä rata mikä oli mukavaa, sillä nyt pääsi korjaamaan niitä virheitä mitä kisoissa oli tehnyt. Aloitimme verryttelynä vesipystyllä jossa oli apupuomi edessä ja takana. Tämä ei tuottanut  Chainalle ongelmia, ja sain ratsastettua puomille nyt ihan hyvät paikat. Tulimme tätä myös toisesta suunnasta josta matka jatkui muurille, ja näin yksittäisenä linjana se meinasi jopa jäädä hieman pitkäksi. Nyt kuitenkin keskityin siihen ettemme ole oikeassa reunassa kiinni, ja tämä onnistuikin paremmin.

Kuvat viime viikonlopun kisoista, kaikki on ottanut Mari Stendahl-Juvonen. Mukaan otin nyt myös niitä huonoja kuvia, missä omat virheeni näkyvät selviten. Mukava niitä ei ole katsoa, mutta niistä oppii hyvin.

Loistava esimerkki siitä kuinka paljon liikaa hyökkään ylävartalolla hevosen päälle. Loppuun tulimme pienen radan pätkän mikä oli pätkä kisaradasta. Sain alotettua radan hyvässä rytmissä ja ensimmäinen este sujui hyvin. Nyt keskityimmekin siihen että esteen jälkeen jatkan kaarteissa ratsastusta enkä anna laukan hiipua. Esteille Chaina imee hyvin jolloin rytmi on hyvä, mutta kaarteissa se helposti kuolee mikä johtaa myös välillä laukan rikkoutumiseen raville takaa. Tätähän näkyi myös viime kisoissa, heti kun unohdan rytmittää ja ratsastaa laukkaa kuolee laukan rytmi jolloin ratkaisen sen vasta esteen lähestyessä.

Kuinka suloiselta voi hevonen näyttää Nyt sain ratsastettua kaarteen hyvässä rytmissä ja sarjan ensimmäiselle tuli hyvä hyppy. B osa jäi hieman kauas, olin kuitenkin siihen valmis ja pääsin hyppyyn mukaan. Huomaan, että heti kun hyppy lähtee kauempaa jalkani lähtee paljon enenmmän liikkumaan ja ylävartalo hyökkää paljon enemmän eteen. Videostä näkee hyvin myös sen kuinka heti seuraavassa laukka meinaa kuolla vaikka Petra sitä huutaakin jatkamaan. Kapealle esteelle tulimme juureen, se on jotenkin niin vaikea omalle silmälle että rupean tekemään selässä liikaa enkä uskalla ratsastaa sille normaalisti.


Aivan kamala kuva, hyppy lähti läheltä ja halusin varmistaa etten jää suuhun kiinni. No en ollut, mutta painopiste aivan hevosen lavoilla

Kaarteessa laukka jää taas vähän hitaaksi mitä yritän korjata vielä vettä lähestyessä, mikä näkyy että pusken hevosta aivan liikaa liian myöhään sen sijaan että rentoutuisin esteen lähestyessä. Viimeinen linja sujui ongelmitta, kunhan muistin antaa laukan sujua enkä ottanut sitä liikaa pois. Loppuun tulimme vielä kolme viimeistä estettä uudestaan, ja nyt muistin olla rennompana ennen pystyä. Kaarre oli hieman temmoton, mutta itse linja sujui paremmin. Harmillisesti viimeinen este jäi kuvaamatta.


Nyt niihin oivalluksiin ja asioihin mitä tunti antoi enemmänkin. Ensimmäisenä on juuri tuo laukan ratsastaminen esteiden välissä ja kaarteissa, vaikka se on ollut aiemminkin esillä ei se ole tullut niin tärkeänä esille. Nyt kun korkeus tuntuu mukavalta ja helpolta ruvetaan hiomaan kaikkea muuta. Ensimmäisenä on juuri se, että muistan ratsastaa sitä hetkeen jälkeen enkä jää vain matkustamaan. Tämä vaatii itseltäni paljon muistamista ja työtä, sillä en ole siihen tottunut. Aiemmin ongelma on aina ollut että hevonen vie, jolloin kaarteet ovat menneet hevosen kiinni ottamiseen. Nyt kun pitäisi tehdä päinvastoin vaatii se itseltä paljon työtä että siitä tulee automaattinen reaktio.

Toinen tärkeä asia mihin minun tulee kiinnittää huomiota on oma asentoni hypätessä, erityisesti linjoilla. Kuten Petra totesi eilen, että nyt vielä 110cm se ei haittaa Chainaa jolla on hyvä hyppy, mutta isommilla esteillä puomit rupeavat tulemaan alas jos lähden liian aikasin hyppyyn. Näin Chaina pääsee kaatumaan lavoille kun en anna sille tukea ja vien oman painon vielä siihen päälle ponnistaessa. Erityisesti tämä näkyy linjoilla, otan heti ensimmäisen hypyn jälkeen laukkaa hieman liikaa pois jolloin joudun ratsastamaan juuri ennen estettä eteen, hyppy lähtee kaukaa, hyökkään kaulalle jolloin oma ja Chainan painopiste on liian edessä. Huomaan välillä itsekin selkään kuinka kaulalla makaan, ja tätä pitäisi saada vähennettyä ja opetella myötäämään pelkästään työntämällä kättä eteen. Paljon opittavaa, mutta siitähän tämä laji on mukava ettei ikinä ole valmis.


Kuinka tyytyväinen Chaina on itseensä! Se nauttii palkintojenjaosta aina ja on korvat tötteröllä koko ajan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti