tiistai 21. kesäkuuta 2016

Kaksi kovapäistä ei sovi yhteen sekä puomitunnilla

Chainahan on Suomeen tultuaan tarhannut kavereiden kanssa eikä mitään ongelmia ole ollut. Paras kaveri on ollut kolmevuotias Lulu, jonka kanssa kaikki on tehty yhdessä. Ainoa haaste on ollut, että Lulu on välillä ollut liian läheinen ja loimi mennyt rikki mutta siitä päästy eroon kyllästysaineilla. Lisäksi Lulu oppi avaamaan Chainan bootsit, mutta oikeita ongelmia ei ole ollut. Laumassa on ollut myös vaihtelevasti kolmas jäsen joka on vaihtunut ja kaikki sujunut hienosti. Nyt kesällä kuitenkin muut laumanjäsenet siirtyivät laitumelle kauemmaksi ja Chaina jäi yksin. Se on ollut yksinäisen oloinen ja kaivannut selvästi kaveria, ja kun toinen tamma jäi myös yksin ajattelimme yhdistää ne. Chaina ja toinen tamma ovat aina tulleet kaikkien kanssa toimeen joten ajattelimme ettei tässä ole mitään ongelmaa.

Laitumella Chaina on saanut olla yksin kun tilaa on riittänyt, mutta huonoilla keleillä hevoset ovat tietysti tarhoissa jossa pohjat eivät ole yhtä liukkaat. Sunnuntaina tammat oli laitettu yhteen, ja välien selvittelyä oli ollut ilmassa. Tuloksena yksi rikkinäinen loimi, mutta hetken päästä tammat olivat jo rapsutelleet toisiaan kuin mitään ongelmia ei olisi ollut. Maanantaina oli tammat laitettu jälleen tarhaan eikä mitään oltu nähty tapahtuvan. Hakiessani Chainan sisään rapsuttelivat tammat jälleen toisiaan ja olivat kuin parhaita kavereita. Huomasin kuitenkin, että toisella oli parin sentin kokoinen reikä rinnassa ja tamma otettiin sisään. Haava vaati tikit, sillä oli sen verran syvä ja suuri.

Selässä useampia puremajälkiä


Ja vielä rikottu loimi...
Chainalla en ulkona nähnyt mitään, mutta harjatessa haavoja rupesi näkymään. Takajalassa oli kaksi viiltoa veressä ja selässä useammat hampaan jäljet. Alkuun haavat aristivat selvästi, mutta olivat onneksi siistejä ja helppo putsata. Turvotus haavojen ympärillä pysyi, mutta onneksi ne eivät olleet myöhemmin enää kipeitä. Kaksi päivää yrittämistä sai nyt riittää, sillä enempää riskejä ei halua ottaa kun kumpikaan tammoista ei ole selvästi valmis luovuttamaan johtajan paikkaa toiselle. Ongelmia ei ole muuten, mutta syödessä alkaa tappelu jossa kumpikaan ei anna periksi, jolloin isompia haavereita voi tapahtumia helposti. Toivotaan, että sopiva kaveri löytyy sillä Chaina siitä selvästi tykkää kunhan luonteet sopivat yhteen.

Huomasin, että minulta oli jäänyt julkaisematta toukokuulta puomitunnilta video ja nyt kun uutta materiaalia ei ole saatu sain hyvän syyn julkaista sen. Tämä video on siis kuvattu ennen eläinlääkärillä käyntiä, jonka jälkeen liike on selkään selvästi parantunut. Usein puomitunnit ovat pieniä estetunteja, mutta nyt olikin mukavaa kun keskityimme pelkästään maapuomeihin ja niiden avulla hevosen jumppaamiseen. Aloitimme tehtävän käynnissä, kentän kolmella sivulla oli puomeja; yhdellä normaaleilla väleillä, yhdet pitkillä väleillä ja yhdet lyhyillä väleillä. Näin selkään ei saanut jäädä kuljeksimaan vaan jokainen askel oli pakko ratsastaa jotta hevonen pystyi pitenemään ja lyhyenemään väleihin tarpeeksi. Käynnissä tämä sujui hyvin ja siirryimme pian raviin.Laukanvaihto vaiheessa
Ravissa normaalit ja pitkät välit olivat Chainalle helppoja, sillä sen ravi on luonnostaan sen verran isoa että se venyy hyvin. Lyhyissä väleissä sai ratsastaa selvästi enemmän, mutta heti kun jalalla muisti tukea tarpeeksi teki se tehtävän hienosti. Muutaman kerran meinasi oikein selässä jäädä suu auki kun takapää toimi niin hyvin, ja ravi antoi aikamoisia wau-elämyksiä selkään. Lyhentämisen sujuessa hyvin keskityimme askelee pidentämiseen ja puomien väliä pidennettiin aina. Chainalle tämä oli hevosista selvästi helpointa, siinä kohtaa kun muut olivat jo äärirajoilla ei poni vielä joutunut edes venymään. Suurin ongelma oli siinä pitkillä väleillä, että jos ensimmäiseltä paikka jäi kauas ei venyminen enää onnistunut. Poni sai kuitenkin paljon kehuja siitä miten laaja skaala sillä on liikkua, ja miten helposti se osaa säädellä raviaan vaikka onkin iso ja pitkärunkoinen hevonen.

Laukassa sen sijaan ongelmia oli hieman enemmän. Laukassa aloitimme kolmella puomilla jonka jälkeen tuli pysähdys. Tässä ilmeni jälleen laukanvaihto ongelma, välillä niitä tuli sarjoissa tai vähintään yksi. Pysähdykset olivat kuitenkin pääsääntöisesti hyviä ja tasajaloin. Tähän lisättiin toisella sivulla olevat laukkapuomit joiden jälkeen oli nopea siirtyminen raviin ja ravipuomit. Nämä siirtymiset olivat vaikeita, mikä näkyi selän alas vetämisenä ja jännittymisenä. Toistojen jälkeen ne kuitenkin paranivat, tosin kun tie vaihtui ja kaarteesta piti siirtyä lyhyemmällä tiellä ne sujuivat paremmin.Erittäin huonolaatuista, mutta tässä muoto joka on tavoitteena 

Videolla kaksi viimeistä tehtävää ovat vahingossa jääneet väärinpäin, viimeisenä ollut huono versio tultiin vielä korjattuna joka näkyy ennen tätä. Kaikkiaan tehtävät olivat todella hyviä ja on mukava välillä jumpata pelkillä puomeilla. Lyhentämisen ja pidentämisen harjoitteleminen on helpompaa puomien avulla, jolloin liikkeen on "pakko" tulla puomien mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti