torstai 23. kesäkuuta 2016

Vastalaukka jumppaa

Tiistaina oli vuorossa jälleen koulutunti ja teemana tällä kertaa oli vastalaukka. Vastalaukka on Chainalle vaikeaa sillä sen vaihdot ovat niin vahvat, ja ennen Suomeen tuloa siltä ei varmasti ole edes sitä vaadittu. Se on kuitenkin erittäin hyvää jumppaa hevoselle, ja myös klinikalta sitä suositeltiin sillä liike vahvistaa polvia ja niiden lihaksia paljon.

Aloitimme alkuverryttelyn jälkeen heti laukalla, sillä harjoitus vaatii paljon voimaa jolloin on hyvä ettei hevonen ole aloittaessa jo väsynyt. Chainalla olemme muutaman kerran näitä treenanneet, ja joka kerta tamma on tajunnut enemmän mistä on kyse vaikka se sillä vaikeaa onkin. Itseni pitää muistaa tukea ja ratsastaa laukkaa joka askeleella ja erityisesti kaarteissa, sillä muuten tulee rikko tai vaihto. Näistä ei kuitenkaan tule rankaista hevosta, sillä se on sille uusi asia ja tekee vain sen mitä on aiemmin tottunut tekemään.
Muutamia rikkoja meille tulikin, mutta kierros kierrokselta Chaina parani ja hetkittäin sitä sai taivutella jo enemmän sisäänpäin eikä vain pitää suorana. Ravissa ja helpoissa laukkatehtävissä ei apuohjia enää tarvita, mutta juuri näissä vaikeissa asioissa niistä on paljon hyötyä sillä se saa niistä tukea tasapainottamaan itseään. Laukan laatu on selvästi parempi kuin aiemmin, ja vaikka liike ei ole tarpeeksi ylämäkeen vielä on sekin jo hieman parantunut.

Oikeassa kierroksessa vastalaukka oli meille hankalampaa, ja alkuun tulikin useampia vaihtoja. Minun tulee myös oppia löytämään oikea muoto jossa voin Chainaa pitää, sillä ottaessani sen liian lyhyeksi ei se jaksa ylläpitää laukkaa niin hyvin. Liian pitkänä se ei myöskään voi olla, sillä muuten paketti leviää myös käsiin. Lopulta parempi muoto löytyi, mikä auttoi myös laukan laatuun ja siihen ettei rikkoja tullut. Tämä näkyi myös lopputunnin väistöissä mitkä eivät tulleet videolle, sillä yleensä otan laukan liian lyhyeksi jolloin tehtävästä tulee liian vaikea Chainalle ja se rupeaa vaihtelemaan kun ei tiedä mitä tehdä. Nyt tätä ei tapahtunut kertaakaan kun muistin ratsastaa myös tarpeeksi eteen.Erityisesti estehevoselle tämä on hyvä harjoitus, sillä tehtävissä tulee pitkäkestoista laukkatyöskentelyä mikä on esteillä tärkeää. Radalla vaaditaan hyvää kestävyyttä jotta sen jaksaa suorittaa, ja vastalaukkaa treenatessa tätä tulee harjoiteltua kuin itsestään. Kouluhevosilla tehtävät ovat usein lyhytkestoisempia, sillä kokoavat harjoitukset ovat rankkoja ja niiden välissä tulee antaa hengähtää. Vastalaukat toimivat hyvänä jumppatehtävänä, ja Chainasta huomaa hyvin miten se paranee niiden kanssa kerta kerralta. Lisäjumppaa saa vielä kun lisäsimme liikkeeseen taivutuksen sisälle, jolloin kyljet venyivät oikein kunnolla.


Tänään vuorossa oli estetunti jolta ei ole materiaalia joten siitä vain muutamalla lauseella. Chaina oli jälleen hieno, ja siitäkin huomasi että taukoa on ollut sillä se oli menossa hieman enemmän ja yritti vastustella pidätteitä päätä heiluttamalla. Itse huomasin, että omat hanskat olivat hieman hukassa eikä meinannut muistaa kaikkea mitä piti tehdä, ja puolestaan mitä ei pitänyt tehdä. Pätkittäin tuli kuitenkin hyviä hyppyjä, ja kuten Petra totesi; Chaina hyppää hienosti jos et häiritse sitä ja hyökkää sen kaulalle makaamaan ja häiritsemään sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti