tiistai 6. syyskuuta 2016

Ulkokausi 2016 paketissa

Sunnuntaina kirjoitinkin että epäonnisen Lohjan kisojen jälkeen ulkokauden olleen siinä, ja nyt ajattelin että on hyvä ottaa katsaus koko kauteen. Ulkokautta ennen olin kerennyt kisata vain kahdet kotikisat sillä 2-tason kisoihin en ollut päässyt, sillä Chainan passi oli Hippoksessa rekisteröinnissä jolloin lupiakaan ei voinut maksaa. Pääsimme aloittamaan toukokuussa kauden kaikkien lupien ollessa vihdoin kunnossa, tosin ulkotreenejä emme ennen tätä kerinneet ottaa.

Ensimmäiset ulkokisat olivat vappuna 1.5 Hyvinkäällä Riders-Inn:ssä, luokkina ensimmäistä kertaa 110cm, ensimmäiset hypyt ulkona, ensimmäiset 2-tason kisat ja ensimmäistä kertaa ulkopuoliset kisat. Tarpeeksi siis ekoja kertoja yhdelle päivälle Chainan kanssa. Chaina näytti kuitenkin miten fiksu ja hyväkäytöksinen hevonen oli, vaikka sitä jännitikin hieman kaikki ei se hypyissä näkynyt ollenkaan ja tuloksena oli 100cm 0-rata ja luokan voitto. 110cm tuli yksi puomi alas, mutta varsin kelpo aloitus tälle tasolle etenkin kun edellisestä kerrasta tällä tasolla oli ainakin 4 vuotta.
Seuraavat kisat olivat seuraavalla viikolla 5.5 Kynnarissa, luokkina pelkästään 100cm sillä se oli kisojen suurin luokka. Rata ei ollut läheskään yhtä sujuva kuin Hyvinkäällä, tuloksena kuitenkin 0-0, ja toinen sija. Tämän jälkeen vuorossa oli Turun Malja 13.5 jossa hyppäsimme jälleen kaksi luokkaa. Näissä kisoissa oli alkuun hieman ongelmia, Chaina oli rekassa säikähtänyt jotakin, polkaissut toisen kenkänsä lähes irti ja saanut peppuun haavan josta oli karvat lähteneet pois. Lopulta kenkä saatiin jalkaan ja stewardeilta lupa startata, ja suurimmat ongelmat ohitettu. 100cm oli perus siisti rata, tuloksena 0-0 ja jaettu kuudes sija. 110cm aloitin huonosti, mutta tässä kohtaa oli onneksi valmentaja hereillä huutamassa jolloin sain itseni kerättyä ja jatkettua ratsastamista, tuloksena 0-0 ja neljäs sija.
Kesäkuun alussa kilpailimme vielä 5.6 Ainossa ennen kontollikäyntiä eläinlääkärissä. 100cm luokassa ensimmäinen este oli katastrofi jonka jälkeen rytmi löytyi, tulos 0-rata ja sijoitus kahdeksas. 110cm radalla ei rytmi ja paikat oikein löytyneet, tuloksena 4vp mistä oli kiitos hevosta sillä useampikin paikka ponnistukselle oli hieman huono. Kesäkuun lopussa tauon jälkeen kävimme hyppäämässä Laaksolla 28.6 iltakisat, jotka ovat olleet meillä varmasti kauden huonoimmat, erityisesti ensimmäinen luokka. En ollut kerennyt tauon jälkeen hypätä kunnolla ja kisajännitys oli aivan omaa luokkaa. 100cm nypin ja ratsastin taakse koko ajan, enkä voinut keskittyä kuin siihen että muistan radan. Tuloksena 4vp, ja kuski joka pohti mitä tehdä kun ei saa pidettyä itseänsä kasassa. 110cm sain hieman rentouduttua ja ylläpidin rytmiä jo paremmin, tuloksea 0-4, jolla saimme toisen sijan.
13.7 vuorossa oli kotikisat, luokkina ensimmäisen kerran 115cm. 105cm oli ihan hyvä rata, tuloksena 0-0 ja ensimmäinen ei sijoittunut. 115cm rytmi oli vielä parempi, tuloksena 0-0 ja luokan voitto. 28.-29.7 oli Sea Horse Week, ensimmäisenä päivänä kaksi ja toisena yksi luokka. 100cm rata oli alkuun varsin taistelua, Chaina oli menossa joka suuntaan ja pohkeella sai olla varmistamassa että se pysyy suorassa ennen estettä. Uusintaan rytmi löytyi lopulta, tuloksena 0-0 ja seitsemäs sija suuresta lähitijämäärästä huolimatta. 110cm Chaina oli jo hyvin avuilla, tuloksena hidas 0-rata jolla ei sijoituttu, mutta ratana se on yksi kauden parhaitamme. Perjantain 110cm ei ollut aivan yhtä hyvä kuin edellisen päivän, tuloksena 4vp mikä johtui siitä että tulin sarjalle täysin ilman paikkaa.
10.8 oli jälleen kotikisojen vuoro, joka oli tuloksien puolesta menestys. 105cm radan Chaina oli suurimman osan ajasta pohkeen takana jolloin paikat eivät oikein löytyneet, vasta uusinnassa rytmi rupesi löytymään. Tuloksena kuitenkin 0-0 ja voitto. 115cm poni oli pohkeen edessä heti alkuun edessä, ja paikat löytyivät helpommin. Tuloksena 0-0 ja voitto.13.8 oli vuorossa Ainon kisat jossa 105cm luokassa Chaina oli hieman pohkeen takana ja hidas, tuloksena kuitenkin 0-0 ja 13 sija. 115cm laukka rullasi jo paremmin, itse sekoilin linjalla jolloin tuloksena 4vp puomista. 21.8 oli jälleen Ainossa kisat, nyt kauden viimeiset ulkona. 100cm luokassa Chaina oli todella kiva ratsastaa jo ensimmäisellä radalla, ja tuloksena oli 0-0 jolla irtosi voitto. 110cm tamma oli jo selvästi hieman väsynyt, tuloksena 8vp.
Kerkesimme käydä ulkokaudella 11 kisat, joissa starttasimme 22 kertaa, 2-tason kisoja näissä on ollut 6. Näistä sijoituksia on tullut 12, mikä on itselleni vieläkin aivan käsittämätöntä. Nollaratoja on tullut 13 kertaa ja vain yksi enemmän kuin neljän virheen rata. Aloitus ja lopetus ulkokaudella 2-tason voitolla on enemmän kuin hyvä päätös kesälle. Kauden parhaimpiin kokemuksiin on jäänyt viimeinen Ainon voitto ja Turun Maljan sijoitukset. Parhaimpia ratoja on puolestaan Hangon ensimmäisen päivän jälkimmäinen luokka, jolloin hevonen tuntui todella hyvältä.

Chaina on enemmän kuin ylittänyt kaikki odotukseni, sillä en ollut edes tiennyt että tälläinen olisi mahdollista. Sijoituksia tärkeämpää on kuitenkin se, että olen saanut kokonaisen ulkokauden, ensimmäistä kertaa ikinä. Tätä kautta olen saanut rutiinia kisaamiseen ja varmuuden siihen mitä teen. Oma asentoni on parantunut selkeästi kaudella, ja kaulalla makaaminen vähentynyt huomattavasti.

Chainalle ulkokisat sopivat varmasti juuri sen takia että tilaa on paljon jolloin laukka saa pyöriä hyvin eikä seinät tule vastaan. Itse olen oppinut valtavasti tällä kaudella, en mene enää lukkoon yhdestä epäonnistumisesta vaan pystyn jatkamaan ratsastamista. Tällä hetkellä tuntuu myös, että olen löytänyt Chainalle sopivan tavan verrytellä jolloin hevonen on heti ensimmäisessä luokassa rentoutunut. Toki korkeuksien noustessa ratsastus vaatii myös itseltäni enemmän, sillä pienillä esteillä Chaina pystyy hyvin pelastamaan vielä tilanteen sitä tarvitessa. Hallikaudella olisi tarkoitus jatkaa samoilla korkeuksilla, jotta ensikaudella pystymme nostamaan tasoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti