perjantai 9. syyskuuta 2016

Vähemmän on enemmän- torstain estevalmennus

Torstaina oli pitkästä aikaa kotona normaali estevalmennus. Aloitin verryttelyn jälleen lähes pitkällä ohjalla vapaasti hölkäten, ja Chaina vaikutti heti alkuun todella tyytyväiseltä. Hyppääminen alkoi jumppasarjalla, jonne Chaina tuli hieman löysästi sisään mistä tuli heti ensimmäinen puomi mukaan. Loppu linjasta sujui hyvin, mutta joka kerta viimeiselle esteelle tuntui tulevan hieman etupainoinen hyppy, vaikka yritin pitää itseäni pystyssä tuntui ponnistaessa joka kerta kuinka Chaina vain rojahti lapojensa päälle makaamaan. Aivan kavaletin kokoisilla esteillä tätä ei huomannut, mutta okserin noustessa reiluun 80cm etupainoisuuden huomasi heti.

Kuvan kaappauksilla mennään taas, pahoittelut siitä
Muutaman kerran linjan tultuamme yhdistimme siihen suoran linjan jonka väliin tuli viisi askelta puomille josta ponnistus okserille. Ensimmäisellä kerralla tehtävän aloittaessa Chaina ei keskittynyt esteisiin ollenkaan ja siihen vaikuttaminen oli todella vaikeaa. Jumpan viimeinen puomi tulikin alas, sillä Chaina ei jaksanut ponnistaa siihen ollenkaan. Laskeutumisen jälkeen se rupesi vastustelemaan pohjetta jolla käskin eteen ja ei kestänyt suuhun mitään tuntumaa. Laukka oli koko kaarteen ristissä, ja pienen pystyn jälkeen laukka ei rullannut tarpeeksi, jolloin puomin päälle tuli askelsotkua mutta okserin poni selvitti onneksi sen avulla. Siitä tamma rupessi hieman heräämään ja malttoi kuunnella kuskinkin mielipidettä.

Ponnistaessa menen itse vielä helposti kaulalle makaamaan
Mutta hypyssä saan painopisteen jo hieman paremmin satulaan sentään

Seuraavalla kerralla poni olikin jo paremmin hereillä, sen verran edelliskerran kolauttelu painoi mielessä. Jumppa sujuikin paremmin, ja tamma oli skarpimpi vaikka viimeinen okseri jumpalla ei tuntunut selkään niin hyvältä. Sen jälkeen laukka kuitenkin rullasi edelliskertaa paremmin, ja koko kaarre pystylle sujui myötälaukassa. Nyt laukka rullasi paremmin eteen myös suoralla linjalla, ja vaikka jäimme puomista aavistuksen kauas, oli jalka lähellä jolloin okseri hypystä tuli ihan hyvä. Sen jälkeen olin kuitenkin liikaa kiinni sisäohjassa jolloin laukka kärsi heti ja muuttui ristiksi. Heti kun paine edestä hellitti myös laukka korjaantui. Kaareva linja sujuikin hyvin kun muistin tulla rennosti sisään enkä tappanut laukkaa esteen jälkeen.


Toinen on niin suloinen kun lähestyy estettä
130cm näyttää jo kuskin silmään ihan isolta esteeltä...
Viimeisellä radalla keskityin jumpan jälkeen siihen etten tekisi selässä mitään ylimääräistä. Kuten Petra sanoi, se on herkkä ja reagoi kaikkeen todella voimakkaasti, liioitellen. Tämä näkyy yhtäpaljon tasaisella kuin hypätessä, korjatessani jotakin virhettä Chaina lähtee samantien tekemään toista ääripäätä jolloin liike menee helposti vain puolelta toiselle. Radalla keskittyminen olikin siinä että käsi oli niin hiljaa kuin pystyin sitä pitämään ja jalka oli mahdollisimman tasaisesti kyljessä vain ylläpitämässä laukkaa. Tällä olikin heti tulosta sillä kaikki kaarteet sujuivat myötälaukassa ja välit linjoilla olivat hyviä ja rentoja.

Viimeisenä tulimme vielä jumpan ja suoran linjan, tarkoituksena saada Chaina hyppäämään hieman paremmin sillä erityisesti jumpalla se ei meinannut avata takaa ollenkaan sillä 110 esteillä sen ei tarvitse vielä hypätä kunnolla. Petra sanoikin suoraan että se luultavasti pudottaa okserin, mikä ei haittaa yhtään sillä siitä se heräisi kunnolla. Chaina oli kuitenkin jumpalla hereillä eikä tiputtanut puomia, ja lopulta siirsi painon pois myös lavoiltaan siinä kun joutui jo hieman ponnistamaan takaa. Tämän huomasi myös okserin jälkeen, laukka rullasi ihan eritavoin kuin aiemmin ja vaihtokin oli aiempaa ilmavampi. Suoralla linjalla väli jäi aivan aavistuksen ahtaaksi, mutta puomin avulla Chaina ponnisti ihan hyvin ja lopulta hyppäsi ensimmäisen kerran tunnin aikana, okseri kun oli 130cm. Petra totesikin että välillä esteitä on ruvettava nostamaan, sillä pienemmillä Chainan ei tarvitse vielä edes hypätä. On muuten jännä huomata, että 120cm esteet näyttävät nykyään jo kivan kokoisilta eivätkä hirvitä yhtään, mutta 130cm rupeaa näyttämään omaan silmään jo isolta vaikka se hypätessä yhtään liian isolta tuntunutkaan.


2 kommenttia:

  1. Kivalta näytti meno! Olen useampaan kertaan miettinyt, kuinka paljon Chaina kuumuu esteillä? Olette kyllä hyvä pari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla ja kiitos paljon :) Chaina ei ole mitenkään kuumuvaa sorttia, se pyrkii eteenpäin mutta tulee lähes pienimmästäkin pidätteestä takaisin. Se ei ole oikeastaan ikinä kuuma, mutta ei myöskään tahmea. Haasteena itselläni onkin se, etten pidätä sitä liikaa sillä kaikki aiemmat hevoseni ovat olleet todella kuumia ja vieneet esteiden jälkeen, jolloin itse ottaa lähes automaattisesti turhia pidätteitä jonka jälkeen joutuu ratsastamaan eteen taas.

      Poista