tiistai 4. lokakuuta 2016

Kouluratsastus on kaiken perusta

Olen aiheesta joskus aiemminkin kirjoittanut, mutta aiheen ajankohtaisuus ei katoa milloinkaan. Itselläni on vahva tausta kouluratsastuksessa sillä ensimmäinen hevoseni asui tallilla jota piti kouluratsastaja. Näin opin heti siihen, että kouluvalmennuksissa käydään säännöllisesti ja ilman sitä ei tule mitään perustaa ratsastukselle. Tämä aika opettikin aivan valtavasti, Tara ei tosiaan ollut helpoin tasaisella ja ilman tunneilla käyntiä pakka olisi varmasti levinnyt käsiin aivan täysin. Valmennuksissa keskityimme aivan perusasioihin, hevosen muotoon ja rentouteen sekä ratsastajan omaan asentoon. Oma rastsastukseni oli tuolloin varsin hukassa eikä mitään kummoisia temppuja olisikan kannattanut lähteä tekemään, mitä parempi oma asento oli sitä enemmän se jo auttoi ratsastamista. Aina jonkin asian onnistuessa siirrryimme seuraavaan vaiheeseen, tosin vaativat tehtävät olivat avoja, väistöjä ja vastalaukkoja, nykyistä perusratsastusta, mutta kaiken pohja. Tästä on jäänyt itselleni perusta myös siihen, että haluan ratsastaa kunnolla aina koulusatulalla. Tuntuu etten estesatulalla pääse yhtä hyvin hevosen ympäri, ja tuntuu todella vaikealta mennä kunnolla koulua estesatulalla.

Vanhoja satunnaisia kuvia tasaiseltaVivanin tullessa korostui taas koulutunneilla käyminen, hevonen tarvitsi koulutusta ja itseni piti opetella ratsastamaan täysin uudenlaisella hevosella. Tämä tuottikin tulosta, ja vuoden jälkeen pärjäsin sen kanssa hyvin itsenäisesti. Tärkeintä olikin tuolloin että sain vahvan perustan istunnalle ja omien apujen käytölle, ne kun eivät ikinä katoa muodista. Istuntani toki voisi olla paljon parempi, mutta suuri etu kuitenkin on että opin ratsastamaan perus istunnassa paljon ja harjoitusravista tuli yleisin tapa työskennellä. Muuttaessamme tuolta tallilta jäivät koulutunnit hetkeksi kokonaan pois, ja tauon jälkeen ne tulivat epäsäännöllisesti kuvioihin takaisin. Onneksi ennen tätä olin kerennyt käydä säännöllisesti kouluvalmennuksissa ja opit olivat sentään kunnolla muistoissa jolloin koko homma ei levinnyt käsiin, vaikka toki valmennuksissa olisi kehittynyt entistä enemmän.

Suuri muutos tapahtui jälleen kun muutimme nykyiselle tallillemme. Täällä, kuten ensimmäisellä tallilla järjestetään säännöllisesti kouluvalmennusta jolloin kynnys mennä tunneilla on olematon, ei tarvitse nähdä yhtään vaivaa päästäkseen valmennukseen. Battron kanssa huomasin että sain jälleen paljon enemmän irti tasaisella ratsastamisesta kun tunneilta sai uusia ideoita harjoitteluun, ja itse omassa ratsastamisessa muisti vaatia samaa kuin tunnilla. Suurin etu tästä on kuitenkin ollut Chainan kannssa, tilanne on sama kuin Vivanin tullessa minulle. Chaina on niin erilainen kuin aiemmat hevoseni että olen joutunut opettelemaan kaiken "alusta". Ilman valmennuksia olisin ollut aivan pulassa sen kanssa, en olisi tiennyt miten ratsastaa sitä ja miten lähteä opettamaan sille uusia asioita.Juuri tänään pääsin nauttimaan siitä minkälaisen matkan olemme helmikuusta asti kulkeneet. Säännöllisellä valmentutumisella tiedän millaisessa muodossa Chainan tulee kulkea ja miten ratsastaa sitä sinne. Tässä on auttaneet paljon sivuohjat, alkuun piuhat ja pian perään gramaanit. Niiden avulla olen pystynyt auttamaan Chainaa löytämään paremmin tasapainonsa ja rentouttamaan niskansa, sillä se menee helposti lukkoon niskasta jolloin pakka leviää käsiin. Tänään pääsin nauttimaan heti alusta pehmeästä hevosesta pyöreällä kaulalla, eikä vastustelua muodon kanssa tullut kuin hetkellisesti vastalaukassa. Tämänkin tilanteen ohitimme nopeasti, sillä olen keksinyt millä useimmiten saan tilanteen laukeamaan ja Chainan jälleen rentoutumaan ilman että tarvitsee siirtyä raviin.

Mikään ei voita sitä tunnetta kun hyvin menneen kouluvalmennuksen jälkeen hevonen tanssii kevyenä täysin istunnan alla. Vaikka kuinka pyrkisin samaan itsenäisellä ratsastuksella, on tulos paljon harvemmin tuo, kun valmennuksen jälkeen olemme viime aikoina lopettaneet tuohon tunteeseen joka kerta. Esteitä on kiva hypätä ja se on meille se ykkösjuttu, mutta kyllä Chaina usein on kouluvalmennuksen jälkeen sellainen että saa oikein ihmetellä miten noin iso hevonen liikkuu niin kevyesti. Lisäksi mitä paremmin sen saan ratsastettua tasaisella, sitä helpompaa hyppääminen on. Kouluratsastuksen avulla pystyy niin hyvin jumppaamaan hevosta ja saamaan voimaa taakse erilaisilla tehtävillä, ja tähän hyppääminen tuo hyvää lisää ja vahvistaa muita paikkoja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti