maanantai 28. marraskuuta 2016

Katsaus kisakauteen

Kuten viimeksi Ypäjän kisojen jälkeen kirjoittelin, on kisakautemme saatu päätökseen. Tänään olisi ollut vielä tallillamme kauden viimeiset omat kisat joissa ratkotaan myös seuramestaruus, mutta Chainan ollessa sairaslomalla ja itsekin olin tänään töissä jäivät ne meiltä pois. Kausi oli meillä kuitenkin ensimmäinen kokonainen kauteni ikinä, vaikka olisi se voinut vielä aavistuksen pidempikin olla, sillä 2-tasolla pääsime kisaamaan vasta ulkokaudelle sillä tamman paperit eivät olleet kerinneet rekisteröityä.
Ensimmäiset kisamme hyppäsimme 21. helmikuuta Chainan oltua vain pari viikkoa Suomessa. Luokkina tällöin olivat 80cm ja 90cm, ja arvosteluna clear round. Tämä oli hyvä aloitus meille, sillä hevonen oli täysin uusi eikä ollut tiedossa kuinka se kisatilanteessa käyttäytyy, joten tässä oli hyvä harjoitella kun kotona oltiin ja valmentajalta sai neuvoja koko ajan. Tuloksena tällöin 0-0 kummassakin luokassa ja ruusukkeet, ja onnellisempi ratsastaja kuin hetkeen. Seuraavat kisat meillä oli maaliskuun lopussa omalla tallillamme jälkeen, ja nyt nostimme luokka korkeutta 10cm, 90cm ja 100cm. Tällöin myös tuloksena 0-0, ja vielä sijoitus kummassakin luokassa.

Ensimmäiset ulkokautemme sekä 2-tason kisamme olivatkin seuraavat kisat Riders Inn:ssä vappuna, luokkina 100cm ja ensimmäinen 110cm. Tällöin ensimmäisestä luokasta tuli voitto, ensimmäinen 2-tason voitto ikinä. Tämä taso tuntui meille sopivalta, ja tällä jatkoimmekin kauden loppuun asti. Kesäkuun alussa Chaina kävi eläinlääkärissä ja sai useamman viikon hyppytauon, jonka jälkeen palasimme Laaksolla kisarutiiniin. Tällöin tauko ja hyppäämttömyys näkyivät, ja hyppäsimme silloin meidän siihen mennessä huonoimmat radat, etenkin ensimmäinen luokka oli silkkaa räpinköintiä.

Heinäkuun puolessa välissä hyppäsimme kotona ensimmäistä kerta 105cm ja 110cm, joista jälkimmäisestä luokasta vielä voitto. Sea Horse Weekissä saimme ehkä siihen mennessä yhden kauden siisteimmistä radoistamme, ja 100cm vielä sijoituksen. Kauden huonoimman ja parhaima tuloksen hyppäsimme Ainossa elokuun lopussa, ensimmäisestä luokasta voitto ja jälkimmäisestä luokasta 8vp.

Hallikausi alkoi meillä hyvin Ypäjällä sijoittuen ensimmäisessä luokassa, mutta toisena päivänä liika ahnehtiminen koitui ja uusinassa tuli hylky kun lähdin liikaa kääntämään. Lokakuun alussa Ainossa meille tuli vihdoin kauden ensimmäinen kisa jossa emme sijoittuneet, 15 kisoissa Chaina oli napannut ruusukkeen mukaansa. Tästä alkoi meidän huonoin tulosputki, tein useammassa kisassa saman virheen sekä muita tyhmiä virheitä. Kaudelle tuli kuitenkin mitä parhain lopetus Ypäjällä kun sijoituimme 115cm kolmanneksi.

Koko kauden aikana meille tuli 38 starttia joista yksi oli epävirallinen. Ruusukkeita meille tuli 21 joista yksi tyyliarvostelusta, enemmän kuin mitä olisin itse voinut ikinä uskoa. Näistä 0-0 ratoja oli 23, ja 27 kertaa pääsimme uusintaan. Kerran meille tuli yksi 8vp rata, muuten yhden puomin ratoja oli loput lukuunottamatta radan unohtamista josta saimme vain yliaikaa. Voittoja tuli 8, joista kaksi 2-tasolta. Seurassamme olimme paras 2-tason ratsukko, ja tästä täysi kiitos hevoselle. Kauden ehkä hienoimpina kokemuksina olivat itselleni Ainossa 100cm voitto, Ypäjällä toinen sija, Hangossa sijoitus sekä ehkä yhtenä hienoimpana 115cm kolmas sija. Loppukauden kisat joissa sijoituksia ei tullut menivät täysin omaan piikkiini. Rupesin anehtimaan liikaa uusinnoissa, jolloin oma tasapainoni kärsi liikaa tästä. Toisaalta tämä opetti myös valtavasti, sillä myös riskejä on otettava kisatessa. Alkukaudesta en niitä niinkään uskaltanut vielä ottaa, mutta oman varmuuteni kasvaessa myös nälkä sijoittua kasvoi.
Tärkeimpänä kuitenkin kaudesta jäi rutiini kisaamiseen, sillä loppukaudesta jännitys oli helpottanut huomattavasti. Korkeus tuntui koko kauden sopivalta, loppukaudesta jopa pieneltä mutta toisaalta nyt on kivempi lähteä ensi kaudelle kun on varma olo siitä mitä tekee. Paljon on vielä parannettavaa ensi kaudelle, ja tason noustessa myöskin sijoitusten määrä tulee varmasti laskemaan. Tällä kaudella kuitenkaan en kokenut että tasoa olisi tästä voinut enempää nostaa, ja koen että kausi opetti minulle aivan valtavasti. Kaikki kiitos tästä upeaakin upeammasta kaudesta hevoselle, mutta myös valmentajalle neuvoista, äidille tuesta ja Mikolle ja Emmalle hevosen löytämisestä sekä kaikille kuvaajille eri kisapaikoissa. Niiden ansioista nämä kaikki hetket pystyy muistamaan entistä paremmin, ja toivon todella että myös ensi kaudella kuvaajia löytyy kentän laidalta.

3 kommenttia:

 1. Vautsi, onnea hyvästä kaudesta! Oon tässä jo pidemmän aikaa pohtinut, että mikä Chainan säkä on? Se näyttää niin kovin isolta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, tuollahan se lukikin.. Ihan kunnollisen kokonen ;)

   Poista
  2. Kiitos paljon :) Isohan se on kuin mikä, ja näyttää entistä isommalta tälläisen tappijalan vieressä :D Selkään se ei kuitenkaan tunnu yhtään niin isolta kun ei ole niin leveä, ja nopeasti tähän kokoon on tottunut vaikka alkuun sitä kovasti kauhistelikin.

   Poista