maanantai 14. marraskuuta 2016

Ypäjä 13.11 Kisakauden päätös

Sunnuntaina vuorossa olivat kauden viimeiset ulkopuoliset kisat, luultavasti myös kauden viimeisset kisat. Tallillamme järjestetään vielä yhdet 1-tason kisat, mutta tällä hetkellä minulla on töitä samaan aikaan joten saa nähdä onnistuuko vuorosta eroon pääseminen. Luokkina olivat tällä kertaa 100cm ja 115cm, ja kisat ja verryttely mukavasti vielä eri hallissa jolloin tilaa oli kunnolla. 100cm verryttelyssä Chaina oli hämmästyttävän rento, ei tahmea muttei myöskään liikaa etenemässä. Se oli todella kiva tasaisella ja täysin ratsastettavissa mitä ei usein hypätessä ole. Sinäänsä mukavaa, mutta toisaalta pidän tärkeämpänä sitä että se etenisi kohti estettä sillä kaikki on silloin helpompaa. Verryttelyssä meillä oli perinteinen ongelma, otin laukkaa liikaa pois okserille jolloin paikat olivat huonohkoja.

Ylimmät kuvat Mari Stendahl-Juvonen100cm rata on videona hieman huonompi, sillä videokameran muistikortti oli huonosti sisällä eikä sitä kerennyt säätämään joten rata videoitiin kännykällä. Radalle lähdin ajatuksella saada laukka rullaamaan heti alussa, etenkin kun sitä sai ihan kunnolla ratsastaa Chainan ollessa hieman unessa. Ensimmäiselle esteelle löytyi hyvä paikka ja pääsimme jatkamaan pitkää linjaa, tosin välissä sai ratsastaa laukkaa ettei se kuollut. Kakkoselle tuli hyvä hyppy ja sen jälkeen sain käännettyä suunnittelemani lyhyemmän tien kolmoselle. Myös linja kolmoselta neloselle onnistui hyvin kuten myös seuraava neljän askeleen linja. Välit menivät oikeilla askelmäärillä, mutta itselläni oli koko radan ajan olo että jouduin hieman puskemaan hevosta ja pitämään kannusta lähellä kylkeä ettei vauhti hiivu. Sarjalle tulimme ristilaukassa, mutta se ei tuottanut ongelmia. Sarjaa seurasi suhteutettu linja jonka jälkeen ajattelin kääntyä tiukemmin sillä arvosteluna oli A.2.0. Menimmekin okserin sivusta kuten käskin, niin sivusta että potkaisin johteen kumoon huomaten samalla ettei suunnittelemani käännös olisi ollut mahdollista. Viimeiset kaksi estettä sujuivat ongelmitta ja tuloksena 4vp kuskin jalasta, Chaina kun ei puomeihin koskenut. Tuloksissa olimme 14./27. 

Toisen luokan välillä radankävelyn ajan poikaystäväni talutti Chainaa, ja mitä lie sille jutellut sillä hevonen oli huomattavasti pirteämpi ja parempi verryttelyssä. Rytmi löytyi paremmin ja sitä myös hypyt olivat parempia. Radalle lähdin jälleen ajatuksella hakea hyvä rytmi heti alusta, sillä radankävelyssä valmentajan kanssa tuli moneen kertaan esille että tuolla radalla on tärkeä löytää hyvä iso laukka jotta esteille pääsee paremmin kaarteesta. Ykköselle tulikin hyvä laukka, kaartessa tuli ristilaukan kanssa ongelmia mutta suorituksen jälkeen laukka korjaantui. Kakkosella olimme hieman juuressa ja puomiin tuli pieni kolahdus jota käännyin vielä katsomaan. Muistin kuitenkin tukea jalalla ponnistuksessa hyvin jolloin Chaina oli onneksi skarppina. Kolmoselle paikka oli hyvä, mutta askel ennen ponnistusta oli hieman lyhyempi joten hypyssä syöksyin kunnolla kaulalle jotta pääsin isompaan hyppyyn paremmin mukaan.


Super hoitotiimi kuvassa
 Kaarteessa laukka rullasi harvinaisen hyvin eikä laukankaan ollut ongelmia ja hyppy onnistui myös. Pitkä kaareva tie onnistui myös hyvin, yhden pidätteen olisin välissä voinut ottaa enemmän jotta paikka olisi ollut hieman kauempana. Kutoselle pääsimme myös kaarteesta hyvin ja siitä "oikealla" askelmäärällä sarjalle, tosin taas välissä olisi voinut olla yksi pidäte enemmän jotta laukka olisi hieman lyhentynyt ennen sarjaa jonka a-osa kolahti. Kaarteessa ristilaukka oli jälleen ongelma, mutta suhteutettu linja sujui ongelmitta. Näin tuloksena perusradalta 0, ja pääsin lähtemään uusintaan suunnittelemallani tiellä. 

Kiersin kuitenkin toisen esteen jotta kerkesin suoristaa kunnolla estettä, sillä en halunnut ottaa liikaa riskejä viime kisojen jälkeen. Olin pohtinut jo radankävelyssä että kierränkö okserin, ja nyt päätin kiertää sen, sillä kyseinen oikea kaarre on ollut viimeisellä kolmella kerralla se minkä kanssa olen tehnyt virheen. Päätin että tärkeämpää on saada hyvä puhdas rata kuin ottaa riski voitosta vaikka selässä kaarre tuntuikin todella pitkältä. Samaten myös seuraavalle kiersin, sillä suoristuksen kanssa olisi tullut niin tiukkaa ja puhdas rata oli jo niin lähellä. Viimeinen linja sujui ongelmitta ja tuloksena vihdoin 2-tasolla tällä korkeudella 0-0. Sillä lopulta irtosi kolmas sija 34 ratsukosta mikä oli paremmin kuin mitä olin ajatellut etukäteen sillä monessa kohtaa olisin voinut oikaista helposti. Nyt kuitenkin tämä hieman varmempi ratsastus kannatti. Kyllä Chaina ansaitsikin radan jälkeen taputuksia ja herkkuja, niin iloinen ja tyytyväinen siihen olin. Ja kyllähän se oli tyytyväinen palkintojenjaossa, niin se nauttii niistä. 

Ensimmäisen radan jälkeen olin niin pettynyt, sillä jälleen olin itse aiheuttanut täysin radan virheen. Vaikka Chaina ei parhaalta tuntunutkaan teki se kaiken mitä piti ja hyppäsi puhtaasti. Toisen radan jälkeen olo oli äärimmäisen helpottunut ja jalkani ihan tärisivät radan jälkeen selässä, sen verran tuli uusinnassa jännitettyä. Tärkeintä tuossa suorituksessa itselleni oli se, että sain vihdoin ratsastettua radan ilman rikkeitä, sillä viimeisessä neljässä kisassa olen tehnyt toisella radalla jotakin tyhmää ja toisella on taas tullut puomi kun olen parantanut ratsastusta. Täysin tiedostamatta osittain olin ladannut jo itselleni valtavasti paineita, sillä alkukausi meni niin hyvin. Sen takia tämä sijoitus tuntuikin yhdeltä kauden parhaista, ensinnäkin tällä korkeudella, ja lisäksi sain voitettua itseni ja ratsastettua nollan. Hevosta toki suurin kiittäminen tästä, niin hienosti se on suorittanut kisasta toiseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti