tiistai 10. tammikuuta 2017

Vuoden ensimmäinen kouluvalmennus

Maanantaina meillä oli vuoden ensimmäinen kouluvalmennus sillä viime viikon tunnit peruuntuivat kovan pakkasen takia. Chaina on ollut viime aikoina mukava ratsastaa, mutta toki aina siltä ei tule vaadittua yhtä paljon kuin mitä tunnille vaatisi. Tunnin teemana oli takapään alle ratsastaminen mikä ei ole Chainan kanssa helpoin tehtävä.

Aloitimme muuttamalla maneesin suorakaiteen muotoiseksi ja tekemällä jokaiseen kulmaan osittaisen takaosakäännöksen, tai sen yrityksen. Heti alusta huomasi että tehtävä oli vaikea tammalle eikä se oikein ymmärtänyt mistä on kyse. Kuten Petra alkuun totesi, näytti Chaina tehtävää tehdessään hieman siltä kuin sillä olisi ollut kakat housuissa. Käännökseen tullessa se ei osannut oikein käyttää takajalkojaan oikein, jolloin se pyrki vain levittämään niitä avonaisemmaksi jotta pysyisi tasapainossa. Muutamien yrityksien jälkeen se hieman ymmärsi mistä on kyse jolloin jalatkin pysyivät lähempänä toisiaan.
Ravissa vasemmalle piti pitää huoli erityisesti siitä että se kääntyi vasemmalle asetettuna eikä lähtenyt luisumaan liikaa. Oikeassa kierroksessa taas ongelmana oli että liike lähti liikaa leviämään ja etupää ei ollut tarpeeksi aktiivinen. Ideana tässä tehtävässä oli saada hevonen rehellisesti suoristumaan, pohkeen ja ohjan väliin sekä saada kontrolli takajalkoihin. Ravissa saimmekin muutamia ihan kivoja pätkiä aikaiseksi kun valmistelin tehtävää ajoissa asettamalla Chainaa sisään. Koko valmennuksen ajan ravi oli todella kivaa ratsastaa ja Chaina hyväksyi hyvin sen mitä pyysin siltä.

Käynnissä alkuun tamma hieman protestoi työntekoa kuten myös ensimmäisissä laukoissa. Videolta näkyykin ensimmäinen vasemman kierroksen protestointi tuntumaa vasten, mutta kun sen saa ratsastettua unohtuu tilanne. Muuten vasen laukka oli todella kiva ratsastaa, se rullasi hyvin ja tamma pystyi yllättävän lyhyenä ratsastamaan. Laukassa kulmat levisivät selvästi enemmän, muutaman hyvän kulman saimme kuitenkin aikaiseksi mutta nämä kaikki eivät ole videolla.Oikeassa kierroksessa vauhti meinasi hieman kiihtyä ravissa, mutta heti kun muistin pitää tahdista huolen teki Chaina tehtäviä hyvin, ja mikä tärkeintä, suoristui. Oikeassa kierroksessa tuli myös alkuun protestointia laukassa jonka jälkeen tamm hyväksyi kohtalonsa ja suoritti tehtävää hämmästyttävän hyvin. Laukka voisi rullata vielä paremmin tässä suunnassa, mutta olen tyytyväinen kuinka hyvin se onnistui lyhyemmässä muodossa. Tällä hetkellä ongelma on, että Chaina on ymmärtänyt pikku hiljaa että haluamme sen liikkuvan oikein päin, mutta nyt muoto on liian syvä kun lihasta ei ole vielä tarpeeksi. Itseni tulisi keskittyä siihen etteivät ohjat valu koko ajan käsistä ja roiku liian pitkinä kuten nyt käy. Tavoitteena on myös päästä apuohjista eroon myös kouluvalmennuksissa tämän vuoden aikana, nyt en ole niitä itsenäisesti mennessäni käyttänyt enää ollenkaan mutta valmennuksissa niillä saa ongelmatilanteet selvitettyä nopeammin. Paljon siis tehtävää tälle vuodelle, mutta kun menoa vertaa vuoden takaiseen on suunta onneksi oikea.


2 kommenttia:

  1. Miksi käytät gramaaneja sileälläkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän niitä koska Chaina on välillä hyvin haastava ratsastaa laukassa jolloin gramaanien avulla olen saanut sen paremmin avuille. Emme ole käyttäneet niitä muuta kuin sileällä lukuunottamatta viimekerran puomituntia jolloin otimme ne lopputunnista avuksi Chainan ollessa sen verran vahva. Alkuun en saanut ratsastettua laukassa ollenkaan ilman apuohjia ilman että se jännittyi täysin ja katsoi yläkautta silmiin pomppien pakoon, mutta tästä tilanteesta olemme onneksi jo edenneet. Nyt ne ovat vielä koulutunneilla apuna, sillä vaatiessa enemmän se hermostuu välillä jonka jälkeen paluu työhön voi kestää enemmän ja tunti mennä vain siihen että yritän saada hevosen rentoutumaan. Gramaanien avulla saan sen nopeammin rentoutumaan ja jatkamaan työntekoa, jolloin se myös ymmärtää vaaditut tehtävät paremmin. En ole aiemmilla hevosilla ikinä käyttänyt muita apuohjia kuin martingaaleja ja näin olisin toki mielelläni jatkanut Chainan kanssa. Näen kuitenkin että on parempi että hevonen liikkuu edes hieman "oikein päin" verrattuna siihen että kulkee jännittyneenä selkä alhaalla yläkautta katsoen silmiin kuten meillä oli alkuun. Kuten kirjoitin pyrin pääsemään niistä kokonaan pois tämän vuoden aikana ja onneksi olemme jo siinä tilanteessa että menemme ilman niitä lähes kaikki ratsastuskerrat ja tällöin saan sen ratsastettua jännitystilanteista pois. Uskon, että pääsimme tähän tilanteeseen kuitenkin nopeammin gramaanien avulla, sillä oppiessani saamaan tilanteen rennoksi on ilman niitä helpompi ratsastaa tilanteet kuin olisin ilman gramaaneja taistellut ties kuinka pitkään. Toivottavasti tämä selvensi tilannetta hieman :)

      Poista