tiistai 14. maaliskuuta 2017

Hevosen huolto

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut vuositarkastuksien yhteydessä, pyrin hoitamaan Chainaa parhaalla mahdollisella tavalla kuten varmasti jokainen hevosenomistaja. Se, miten toteutamme tämän eroaaa kuitenkin jonkin verran. Myönnän, että jos minullakin olisi lähes loputtomat rahavarat hoidattaisin Chainaa vielä enemmän, mutta uskon että hyvällä ja toimivalla perushoidolla pystytään kiinnittämään jo moneen asiaan huomiota ja hoitamaan ne. 

Periaatteessahan kisaavalle hevoselle riittää vuosittainen rokotus ellei ongelmia tule ja eläinlääkäriä tarvita. Tästä lähdimme aikoinaan liikkeelle ensimmäisen hevosen kanssa, lisänä toki raspaus. Hevoseni on aina raspattu puolen vuoden välein jolloin suun ongelmiin on voinut kiinnittää heti huomiota eikä suurempia haavoja ole päässyt syntymään. Poikkeuksia toki tässäkin ajassa on ollut, Vivania piti alkuun raspata kolme kertaa vuodessa sillä puolessa vuodessa piikit olivat jo liian suuret. Battron tilanne puolestaan oli Suomeen tulessa todella huono, ja vaikka hampaita hoidettiin säännöllisesti ei arpikudos ikinä poistunut suusta. Seuraavan hevosen kohdalla otimme hierojan mukaan säännöllistä huoltoa, sillä sen avulla pystyi parantamaan ratsastettavuutta huomattavasti. Hieronta tuli kuvioihin mukaan Vivanin murtuman jälkeen, uskoin että kolmen kuukauden sairasloman jälkeen liikunta voisi saada lihakset jumiin jolloin halusin siihen apua. Kun vaihdoimme tallia löysin nykyisen hierojamme joka on kerennytkin hoitaa kolmea hevostani. Nykyään hänellä on vielä laser käytössään jolloin lihaksia pääsee hoitamaan vielä syvemmältä. Chainan kanssa sopivaksi hierontaväliksi on näyttänyt muodostuvan tällä hetkellä kolme viikkoa, tällöin jumit ovat pintapuoleisia ja helpommin avattavissa ja isompia lihasongelmia ei pääse vielä syntymään. Sairaslomien jälkeen Chainalla oli pidempi tauko hieronnoissa jolloin ensimmäisellä kerralla tilanne oli huono, paikat olivat jumissa ja aivan kaikkea ei saatu täysin avautumaan ensimmäisellä kerralla. Sen jälkeen kuitenkin liikkuminen parani, ja kahden viikon päästä tilanne olikin paljon parempi. 

Tavallisen hieronnan lisäksi olen kokeillut muita erilaisia hoitokeinoja hevoseen kuten kiropraktiaa, mutta suurimman hyödyn olen kokenut tavallisesta hieronnasta. Nämä ovat toki aina hevoskohtaisia eroja ja jokaisen tuleekin löytää itselleen sopivat hoitotavat. Se, vaikuttako hoito on tärkeintä, mutta näin köyhänä opiskelijana on hinnalla myös merkitystä, raaka tosi asia. Kuten aiemmin jo mainitsin, jos rahaa olisi todella paljon haluaisin esimerkiksi kokeilla Chainalle vesimattoa sillä olen kuullut siitä positiivia vaikutuksia polvien vahvistamiisen, mutta tämä on esimerkiksi josta säästän. Toki, jos tilanne olisi todella huono ja eläinlääkäri suosittelisi jotakin tälläistä hoitomuodoksi käyttäysimme sitä toki, mutta tavallisessa arjessa se ei ole meille mahdollista.  Näiden lisäksi meillä on puolivuosittain eläinlääkärin tarkastukset jossa koko hevonen katsotaan läpi jotta isommilta ongelmilta voitaisiin välttyä. Tämän olen oppinut vasta Chainan kanssa, ja uskon sekä toivon että tällä voidaan lisätä kilometrejä hevoseen. Erityisen tärkeää nämä kaikki huoltotoimenpiteet, eläinlääkärintarkastukset, hieronta, kengitys ja raspaus ovat sen takia että pystyn tiedostamaan hevosen heikkoudet ja hoitamaan niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Toki mielelläni haluaisin hevosen jolla ei ole ainuttakaan ongelmaa, mutta sellaisen löytäminen on lähes mahdotonta. Tiedostaessania ja myöntäessäni Chainan heikkoudet voin tehdä parhaani hoitaessani niitä ja pyrkiä siihen että ne eivät rupea vaivaamaan. 

Chainan pitää parhaassa kunnossa säännöllinen liikunta, ja viime aikoina olen huomannut että mitä rankemmin se liikkuu, sitä paremmaksi liike muuttuu. Rankemman liikunnan lisäksi pitää toki antaa myös kevyempiä päiviä ja pitää huolta ettei hevosta liikaa. Tärkeintä onkin että oman hevosen tuntee mahdollisimman hyvin, näin muuttumisen huomaa nopeasti ja siihen voi lähteä heti hakemaan ratkaisua. Usein hevosesta näkee jo ulospäin voiko se hyvin, ja se on hyvä mittari. Chaina on tällä hetkellä terveen ja hyvännäköinen, vaikkakin hieman pulska. Vapaaheinä pitää vatsan hyvässä kunnossa ja rankemman liikunnan avulla vatsaa saadaan pienennettyä, liikunnan lisääntyessä kunto kasvaa ja säännöllisellä hieronnalla saadat paikat pysymään auki. 

Miten te huollatte hevosianne? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti