tiistai 21. maaliskuuta 2017

Kolmas kerta toden sanoo; kauden ensimmäinen rusetti. Hästbacka 19.3

Sunnuntaina meillä oli vuorossa kauden kolmannet kisat, luokkina jälleen 100cm ja 110cm. Tällä kertaa lähdin hyvällä fiiliksellä kisaan sillä parin viime viikon hypyt ovat sujuneet hyvin ja Chainan energia palannut edellisiin kisoihin nähden. Verryttelyssä Chaina oli oma pirteä itsensä ja esitti muutamia ylimääräisiäkin hyppyjä kaarteessa imien hyvin esteelle.

Ensimmäisellä radalla Chaina oli hyvin etenemässä ja rytmi pysyi läes koko radan kunnossa. Perusradalla lähestymiset onnituivat hyvin, ja vaikka ristilaukkaa oli kaarteissa oli Chaina hyvin pohkeen edessä jolloin paikan sai ratsastettua ponnistukseen. Uusintaan sain lähdettyä hyvässä rytmissä ja Chaina kääntyi aivan kuten sitä pyysin. Radan ainoa oikeastaan epäonnistuneempi hyppy tuli viimeiselle sarjalle jonne katsoin paikkaa hieman väärin, mutta Chaina tsemppasi hyvin ja sain välissä ratsastettua sen eteen. Uusinnassa sain ratsastettua suunnittelemani tiukemmat tiet ja se kääntyikin hyvin. Tuloksena 0-0, jolla irtosi luokan voitto. Voin siis henkäistä helpotuksesta kun ensimmäinen rusetti tällä kaudella on saavutettu, ja mikä tärkeintä, Chaina tuntui taas omalta itseltään.

Kaikki kuvat ensimmäisestä luokasta, kuvaaja Mari Stendahl-Juvonen
Toisella radalla Chaina oli hieman väsyneempi mikä näkyi siinä lähinnä että viimeinen terävyys puuttui, mutta se pysyi hyvin pohkeen edessä mikä on tärkeintä. Kolmosella tulimme hiemn lähelle, mutta sen jälkeen sain ratsastettua laukan taas eteen jolloin linja sujui hyvin. Uusinnassa en lähtenyt ottamaan riskejä kuten edellisessä luokassa sillä uskoin että muutkaan eivät niin tee. Toiseksi viimeisellä esteellä päätin lähteä kuitenkin kääntämään tiukemmin sillä edellinen ratsukko oli tehnyt puhtaan uusinnan. Lähdin kääntämään kuitenkin liian myöhään kääntämään ja yllätin Chainan jolloin puomi lähti matkan. Täysin omaa syytäni tämä, ja lopullisena tuloksena 0-4. Olen kuitenkin tyytyväinen rataan ja puomi oli täysin omaa syytäni.

Kotikisoissa etuna on aina valmentajan neuvot läpi radan. Nytkin sain jatkuvasti ohjeita siitä miten radalla pitää ratsastaa, ja nämä neuvot ovat todella hyödyllisiä sillä niitä tulee mieleen myös ulkopuolisissa kisoissa samankaltaisissa tehtävissä. Se missä olen kumpaankin rataan tyytyväinen on linjat. Vihdoin oikean rytmin löydyttyä askeleet tulevat helposti väliin ja osaan itse olla hereillä sekä tarvittaessa ratsastaa eteenpäin jolloin väleihin ei tule ylimääräisiä puolikkaita askeleita kuten viime kaudella kävi usein. Nyt laukat alkavat treeneissä sujua jo paremmin, mutta radalla on aina oma lisäjännityksensä jolloin laukka kärsii. Tämä johtuu paljolti siitä että oma jännitykseni vie keskittymistä tästä hieman pois jolloin avut eivät ole yhtä teräviä ja nopeita kuten treeneissä, vaikka toki pyrin tähän vaikuttamaan. Myös Chaina aistii tämän toki ja silläkin on kisatilanne päällä jolloin se keskittyy eritavoin kuin harjoituksissa. Uskon kuitenkin että tämän saa paranemaan huomattavasti kun kisoja tulee lisää ja itse löytää rutiinin, ja mitä paremmaksi kotona saa tilanteen sitä parempi se on myös radalla. Olen kokonaisuutene päivään todella tyytyväinen, Chaina tuntui taas hyvältä ja kummallkin meistä oli kivaa mikä on se kaikista tärkein asia.


9 kommenttia:

 1. Kyllä nuo kympinkin esteet vaan näyttää niin superpieniltä Chainan hyppääminä. Onnea voitosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) niinhän ne näyttää eikä ne myöskään isoilta selkään tunnu. Parempi nyt kauden alussa hakea hyvä fiilis radoilta niin pääsee viimeistään ulkona nostamaan tasoa.

   Poista
 2. Tosi hyvät tiet, oli mukavaa katsella!
  Olisiko 110 luokassa tullut sijoitusta ilman pudotusta - oli sujuvan näköistä menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja kiitos :) olen itsekin tyytyväinen 100cm uusinnan teihin ja muutenkin rytmiin viime kisojen puskeminen jälkeen. Ilman pudotusta olisi voitto tullut, eli sujuvassa rytmissä edettiin.

   Poista
 3. Vitsi mikä kehitys! Olette tässä talven mittaan kehittyneet ihan huikeasti, eniten omaan silmään näyttäisi sun istunta parantuneen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Vihdoin alkaa itsekkin saada tauon jälkeen tunteen että nappulat löytyvät ja ajoittain voin olla tyytyväinen istuntaani.

   Poista
 4. Eikö kisoissa ole "kiellettyä" antaa ohjeita radalla olevalle ratsukolle? Jos kyseessä siis 1-tason kisat eikä rataharjoitus. Vai saako oman valmentajan ottaa ns. mukaan radalle neuvomaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on omissa kisoissa valmentaja usein neuvomassa radalla, sekä oman tallin ratsukoilla että ulkopuolisilla. Tämä sen takia että kilpailut ovat meille harjoitustilanteita ja radan saa aina jatkaa loppuun asti vaikka kieltoja tulisi enemmänkin ja myös tähän saa apua tarvittaessa. Tuomarin kanssa oli ollut tästä viime viikonloppuna puhetta ja hän sanoi että ulkopuolinen saa antaa neuvoja huutamalla, mutta ratahenkilökunta ei saa antaa ohjeita. Tämä on muutos säännöissä, sillä aiemmin tämä ei ollut sallittua, näin tuomari asian kertoi.

   Poista
  2. Noniin, kiitos tarkennuksesta :) Olenkin miettinyt tätä useaan otteeseen kun on kisoissa nähnyt tuota "kentänlaidalta huutelua".

   Poista