perjantai 31. maaliskuuta 2017

Mikko Mäentaustan valmennus, päivä 1 "pidä pehmeä käsi äläkä liikaa säädä laukkaa"

Torstai iltana oli vuorossa jälleen Mikon valmennus, viimeisempiä kertoja tänä keväänä. Viime kertaan Chaina on parantunut huomattavasti ja ruvennut liikkumaan paljon paremmin. Aloitimme perinteisesti pitkin ohjin hölkkäilyllä jonka jälkeen rupesimme vaatimaan hieman enemmän. Laukassa keskityimme temmon ja rytmin muutoksiin, ideana oli saada pehmeät muutokset laukan sisällä sillä pohkeesta Chaina helposti hieman ampaisee ja hidastuksesta tulee liian voimakkaasti takaisin. Laukassa lisäyksissä haasteena on usein vaihto takaa, sillä paineen tullessa se on ratkaisu lähes kaikkeen. Tätä on hyvin haastava ratsastaa, ulko-ohjan tuntumalla tätä saa ajoittain parannettuaa, mutta hetkenkin herpaantuminen lisäyksissä saa aikaan ristilaukan.

Valitettavasti tällä kertaa jälleen videokaappauksia vain valmennuksistaHyppäämisen aloitimme pienellä pystyllä jonka jälkeen oli siirtyminen käyntiin. Chaina hyppäsikin yllättävän suoraan heti alussa mutta siirtymisissä heitti itsensä täysin vinoon. Tämän avulla Chaina lähti kuitenkin suoristumaan ja kun tehtävään yhdistettiin seuraava linja tuli Chaina kaarteesta suorana ja pohkeen edessä. Linjan jälkimmäisellä osalla hyppy painui hieman oikealle, mutta keskittyessä vasemman ohjan tukeen hypyssä rupesi hyppykin tulemaan keskemmälle. Kohtalaisen lyhyet lähestymiset ovat minulle aina olleet vaikeita kuten nytkin linjalle tulo, mutta nyt kun Chaina oli pohkeen edessä ja pyrki itse esteelle saimme hyvän hypyn okserille. Aiemmin haastavaa meille on ollut myös laukan pidentäminen linjalla jossa ensin on vaadittu lyhyempää laukkaa josta on haluttu muutos ratatempoon. Tällä kertaa rytmi löytyi kuitenkin hyvin ja vaadittavat kuusi normaalia askelta tulivat helposti ilman erillistä eteenpäin ratsastamista.
Lisäsimme tehtävään ensimmäisen esteen jolle piti tulla ratatemmossa, kakkoselle puolestaan kootummin jonka jälkeen palasimme ratatempoon. Nämä ovat itselleni vaikeita sillä käsijarru jää helposti päälle, mutta kerrankin muistin hellittää kädellä ja rytmi jatkui rentona. Haasteena oli kuitenkin ykkösen jälkeinen kaarre oikeassa kierroksessa jossa Chaina rikkoi ristilaukalla, mutta muuten laukat olivat yllättävän hyvin hallinnassa siihen nähden että olimme vieraassa paikassa.

Sarja jännitti minua etukäteen hieman sillä sille tulo on usein ollut hieman vaikeaa meille sille tulimme sinne kohtalaisen lyhyellä lähestymisellä jolloin otan helposti ylimääräisen askeleen ja väli jää pitkäksi. Ensimmäisellä kerralla hyppy ei ollut parhaimmasta päästä ja oli hieman hidas kuten myös sen jälkeinen tie vedelle. Lähdin nyppimään kummallekin esteelle ylimääräisiä askeleita eikä meno ollut millään muotoa rentoa. Erityisesti viimeinen este oli vaikea kuskille ja useamman kerran otin sille ylimääräisen askeleen. Viimeinen radan pätkä oli hyvä, rytmi löytyi paremmin ja Chaina eteni hyvin. Viimeiselle esteelle uskalsin myös ratsastaa kauempaa askeleen enkä nylpännyt liikaa vaikka mieli olisikin tehnyt. Tästä oli hyvä jatkaa seuraavalle päivälle ja kuten Mikko totesi, oli meno paljon parempaa kuin kuukauden alussa.


6 kommenttia:

 1. Huomaatko, kun teillä pysyy esteet pieninä, niin laukat yms säilyy hyvin :) Ehkä sun ei tarvitse niin paljoin silloin keskittyä itse hyppyyn. Näyttää paljon paremmalta silloin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne pysyvät, tosin osaksi tämä johtuu myös siitä että pienillä esteillä rytmi on hiljaisempi jolloin Chainan on helpompi olla tasapainossa. Isommilla esteillä rytmi kasvaa automaattisesti jolloin myös tasapaino heikkenee jolloin ristilaukat tulevat esille. Näin on myös tasaisella, sillä lisäyksissä suorallakin tulee helposti vaihtoja kun kootummassa laukassa vaihtoja ei tule. Toki varmasti myös oma ratsastukseni muuttuu esteiden mukaan, mutta sitä varten harjoittelemme myös hieman isommilla jotta ongelmaa voidaan opetella korjaamaan :) kisoissa sitten jännitys tuo omat haasteensa jolloin tilanne on taas eri

   Poista
 2. Ihana Chaina! Millä tallilla käyt mikon valmennuksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Chaina kyllä on aika super! Käymme Nummelassa Melginien tallilla, tosin saa nähdä onko tulevaisuudessa myös jossain muualla kun tuolla ryhmiä on aika vähän yleensä

   Poista
 3. Tuota rytmiasiaahan voitte harjoitella sileällä myös. Jos teillä on kenttä kokonaan käytössä, kokeilkaa tehdä harjoitus, jossa kierros 1) pitkällä sivulla ratsastat kunnon temmossa eteen (ei kaahata kuitenkaan), kokoat kulmaan, lyhyelle sivulle kootussa laukassa pääty-ympyrä (niin että pysyy koko ympyrän oikeasti kootussa laukassa), seuraavalla pitkällä sivulla eteen ja taas pääty-ympyrä. Kierroksella 2 jäät toisen pääty-ympyrän jälkeen alkavan pitkän sivun alusta isoon laukkaan ja annat laukata rentoa piiiiitkää laukkaa kierroksen, kierroksella 3 kokoat tätä laukkaa ratatempoon ja ratamuotoon ja teet aluksi keskiympyrän ja pääty-ympyrät (kun nämä sujuvat ilman tasapaino- ja rytmirikkoja, voit siirtyä tekemään 2-3 volttia ratalaukassa). Sitten toistat kierroksia haluamasi määrän. Tämä auttoi itseäni isommassa laukassa treenaamisessa, kun esteet eivät tuoneet "ylimääräistä" intoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä pitää paikkaansa ja onneksi meillä onkin iso maneesi ja kenttä jossa on hyvä harjoitella :) Tämä on hyvä harjoitus, saman tyyppisiä olemmekin välillä treenanneet mutta tosi asiassa näitä pitäisi harjoitella paljon enemmän jotta ne tulisivat helpommiksi. Suuri ongelma Chainan kanssa itselläni onkin että pidän sitä liian kootussa laukassa ja tällä harjoituksella saisin laukkaa muokattua isommaksi.

   Poista