perjantai 17. maaliskuuta 2017

Opiskelu ja hevonen

Aihehan on ollut minulle koko opiskeluajan tuttu enkä ole sitä liiemmin pohtinut sillä en ole elänyt ikinä muuta opiskelijaelämää kuin hevosen omistajana. Aika ajoin minulta kuitenkin kysytään miten saan nämä kaksi asiaa yhdistettyä ja ajattelin kertoa omia kokemuksiani tästä. Ne ketkä ovat omistaneet hevosen ja opiskelleet eivät välttämättä koe sitä niin monimutkaisena, mutta monelle opiskelujen alkuvaiheessa olevalle voi olla iso päätös hankkiakko hevosen vai ei opiskeluiden aikana.

Hevosen omistaminen ja opiskeluiden yhdistäminen onnistuneesti riippuu monesta asiasta. Suuri merkitys on alalla jota opiskelee, sillä erot koulujen ja alojen välillä ovat suuret. Monet yliopistojen aloista eivät vaadi läsnäolipakkoa eikä luentoja oli päivittäin, ja useimmat kestävät pari tuntia päivässä. Itselläni ensimmäinen vuosi oli läsnäolo pakollista, mutta kun luennot kestävät vain pari tuntia päivässä jää aikaa muuhunkin. Toisaalta osassa ammattikorkeissa, sekä esimerkiksi lääkiksessä vaaditaan läsnäoloa ja luentoja on enemmän jolloin aikatauluttaminen on entistä tarkempaa.
Alan lisäksi suuri merkitys on sillä käykö töissä ja maksaako hevosensa kuluja itse. Kun ei ole valtavaa omaisuutta takana ja haluaa pitää hevosen on työnteko välttämätöntä. Olen tehnyt töitä siitä lähtien kun aloitin opiskelun, joten en ole voinut edes ajatella muuta vaihtoehtoa kun opiskeluiden ja töiden tekemisen yhdistäminen. Parhammillaan olen tehnyt reilua 30tuntia viikossa mutta se on hieman liikaa. Ideaali määrä on minulle nykyisessä työssä noin 25h/vko, sillä tienaan sen verran että pystyn kisaamaan jonkin verran ja maksamaan kaikki kulut. Yhtään ylimääräistä ei tästä jää, ja usein joudun laskemaan hyvinkin tarkkaan mitä ostetaan  ja mitä ei.

Raha onkin itselleni se suurin haaste opiskelun ja hevosen omistamisen yhdistämisessä niinkuin varmasti monelle muullekkin. Hevosen pito on kallista, ja kun haluaa vielä kisata nousevat kustannukset yhä enemmän. Onneksi ylimääräiset eläinlääkärit ja vakuutukset maksaa äiti, sillä muuten tämä ei olisi mahdollista. Tämä onkin suuri motivaattori itselleni valmistua, sillä tällöin töihin jää enemmän aikaa, viikonloput ovat töistä vapaita ja tulotaso nousee.
Tämä kaikki on toisaalta opettanut valtavasti ajankäyttöä, sillä asiat on pakko tehdä ajallaan tai niitä ei saa hoidettua ajoissa. Kuten aiemmin mainitsin, rahallinen puoli on myös tärkeä, ja sen takia Chainalla käykin vuokraaja kaksi kertaa viikossa. Tämä tuo hieman helpostusta rahallisesti, mutta antaa myös kaksi kertaa viikossa päivän jolloin ei tarvitse mennä tallille. Näin pystyn käyttämään illat töissä, opiskeluissa tai antaa aikaa parisuhteelle. Koen että onkin todella tärkeä tehdä aikaa myös ihmissuhteille, sillä ilmaiseksi ne eivät toimi.

Heti opiskeluiden alussa laskin jo sen varaan että valmistun hieman myöhemmin kuin on tavoite. Kandin sain tehtyä kolmessa ja puolessa vuodessa, ja olen laskenut että maisteriin kuluisi 2,5vuotta. Olisin myös voinut kiristää opiskelutahtia hieman, mutta mielummin elän hieman vapaammin niin että voin käydä kisoissa ja elää myös muuten. En kadu ollenkaan tätä yhdistelmää, toisaalta jos olisin saanut ensimmäisen hevoseni vasta kun opiskelut alkoivat olisi muutos ollut todella suuri ja paljon vaikeampi toteuttaa. Nyt koenkin että nämä kaikki osat, opiskelu, hevonen, työ ja ihmissuhteet, pitävät minua hyvässä tasapainossa.

Onko teillä kokemuksia opiskelun ja hevosen yhdistämisestä? Mitä se on teiltä vaatinut?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti