keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Miten ylläpitää motivaatiota?

Viime helmikuun jälkeen motivaationi on ollut todella korkealla Chainan kanssa kuten olen aiemminkin kirjoittanut. Tähän on vaikuttanut moni asia, mutta suurimpia syitä miksi motivaatio on pysynyt on ollut kehitys ja onnistumisen tunteet. Epäonnistuminen voi hyvin kasvattaa motivaatiota myöskin, mutta omalla kohdallani olen huomannut että toisaalta liian monta peräkkäistä epäonnistumista vain laskevat motivaatiota.

Helmikuussa minulla oli ensimmäistä kertaa huonompi fiilis Chainan kanssa kuten aiemminkin olen maininnut. Chaina oli huonompi ratsastaa, ja ennen kaikkea paljon haastavampi. Se on aiemminkin ollut haastava, mutta silloin nämä jaksot ovat olleet lyhyitä ja olen saanut ratkaistua ne nopeasti. Nyt huonomman fiiliksen ja motivaation hetkittäisen laskemisen tekivätkin se, etten tiennyt kuinka ratkaista tilanne. Se että on ongelmia ei haittaa niin paljon, mutta kun itsellä ei ole avaimia ratkaisuun tulee itselleni motivaation lasku. Onneksi tämä meni ohi muutamassa viikossa, ja vaikka Chaina ei vielä olekkaen yhtä hyvä tasaisella kuin ennen vuoden vaihdetta on suunta jälleen ylöspäin. Se mikä nosti motivaation jälleen uusiin lukemiin oli kuitenkin hetki kun ymmärsin kuinka lähteä ratkaisemaan ongelmaa. Onnistumisen tunteet ovat itselleni juuri niitä hetkiä kun tietää tehneensä jotakin oikein ja saaneensa ongelmaan ratkaisun. Motivaatiota ylläpitää onnistumisien lisäksi jatkuva hauskuus harrastuksesta. Kuten mainitsin lukuunottamatta näitä muutamaa viikkoa helmikuussa, olen nauttinut joka kerta tallilta olosta Chainan kanssa ja lähtenyt siellä hyvällä mielellä. Marraskuun sairasloma toki harmitti, mutta kokonaisvaltainen tunne harrastuksesta on ollut valtavan hyvä. Chainan luonne on niin mukava että pelkästään sen seura saa minut hyvälle tuulelle. Näin on ollut kaikkien hevosteni kanssa, ja tällä tavallisella hoitmamisella kasvatetaan side hevoseen. 

Voin kuitenkin rehellisesti myöntää. että sitten monen vuoden Chaina on pystynyt pitämään motivaationi kaikista pisimpään näin korkealla. Syy tähän ei ole vain sen luonne vaan juuri tunne siitä kuinka paljon olen saavuttanut sen kanssa ja kehittynyt. Kun suurempia epäonnistumisia ei ole tapahtunut olen voinut kehittyä oikeanlaisella hevosella ja valmennuksella eikä tilalle ole tullut epävarmuutta. Hyvä valmennus jossa oppii valtavasti on avain tähän kaikkeen sillä onnistumisien hetkellä ymmärtää kuinka paljon voi vielä kehittää itseään ja kuinka hauskaa se on. Tärkeä osa tätä on myös tavoitteiden asettaminen, ja sitä kautta niiden saavuttaminen. Kehitys on aina enemmän tunteella mitattavaa, mutta selkeät tavoitteet jotka pystyy saavuttamaan ovat selkeä merkki siitä mitä on pystynyt saavuttamaan.Näiden lisäksi motivaatiotani ylläpitää tallin ulkopuolinen elämä. Se, että asiat tallin ulkopuolella ovat kunnossa on äärimmäisen tärkeää, sillä näistä asioista muodostuu kokonaisuus josta motivaatio syntyy. Silloin kun muut asiat tuntuvat menevän huonosti voi Chainan kanssa käytetty aika nostaa mielialaa, mutta mitä paremmin muutkin asiat ovat sitä paremmin myös asiat tallilla ovat. On selvää että motivaation suhteen tulee ylä- ja alamäkiä, mutta tärkeintä on se minkälainen tunne itsellä on kaikesta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti