lauantai 6. toukokuuta 2017

Aino 5.5 Ulkokausi avattu ja super fiilis saavutettu

Perjantaina meillä oli vuorossa ulkokauden avaus Ainossa, luokkina 110cm ja 115cm. 115cm oli minun ensimmäinen kansallinen luokkani sen ollessa amatöörisarjan osakilpailu. Lähdin kisoihin hyvällä fiiliksellä, sillä vaikka ulkona ei hyppyjä ole ollutkaan kuin kerran on Chaina ulkona aina yleensä parempi ja imee enemmän eteen. Lisäksi Chaina on aina tykännyt Ainon kentästä ja paikka on myös itselleni yksi suosikkeja kun kaikki on niin lähellä toisiaan.

Heidin ottamat kuvat ovat 115cm luokasta, lisää kuvia myöhemmin kun saan niitä kuvaajilta 


Verryttelyssä Chaina oli jo todella hyvä, se imi hyvin eteen ja paikat löytyivät kuin itsestään. Chaina imi jopa normaalia enemmän eteen mikä on vain positiivista. Radalle lähdinkin tyytyväisenä, hevonen tuntui hyvältä ja itselleni olin asettanut yhden selkeän tavoitteeen mikä viime kisoissa on aina ollut ongelma ensimmäisellä radalla, ratsastaa este kerralla. Tällä kertaa tämä ajatus olikin aivan pakollista sillä tekemistä riitti läpi radan, ja liian monen esteen kerralla ratsastaminen olisi pilannut kaiken esteiden ollessa yhteydessä edelliseen. Radalle otin valmentajan neuvosta raipan sillä välillä Chaina jää kesken radan pohkeen taakse jolloin kaikki vaikeutuu. Nyt kummallakaan radalla tälle ei ollut tarvetta, mutta en kokenut siitä olevan haittakaan, joten jatkamme tällä nyt kisoissa.


Radalle sain lähdettyä hyvässä temmossa, mutta lyhyellä sivulla Chaina lähti puskemaan sisään sillä näki metsässä mörköjä. Ohjan ollessa tarpeeksi lyhyt ja jalan ollessa kyljessä sain kuitenkin pidettyä sitä reunalla jotta se ei päässyt oikaisemaan ykköselle. Ykköselle tulikin hyvä hyppy ja jatkoin eteen kakkoselle kaartaen. Olin laskenut väliin seitsemän askelta, mutta laukan edetessä niin hyvin tajusin välin jäävän ahtaaksi jolloin menimmekin sen sujuvalla kuudella vahingossa. Seuraava linja sujui myös hyvin, kaarteessa trippelin jälkeen Chaina rikkoi ristille mutta laukka oli pohkeen edessä ja eteni jolloin hyppy oli hyvä. Loppu rata sujui myös ongelmitta, sarjan jälkeen väli meinasi jäädä hieman pitkäksi ja heräsin siihen hieman myöhään jolloin vasta lopussa tajusin ratsastaa eteen. Tuloksena kuitenkin 0 rata jolla sijoituimme 11/71 vaikka en ratsastanut aikaa, tavoitteena ainoastaan hyvä siisti rata. Olin todella tyytyväinen rataan, vaikka ristilaukkaa toki oli vielä muutamissa kaarteissa, oli rata muuten hyvä. Omaan ratsastukseeni voin olla tyytyväinen, nyt muistin mennä yksi kerralla enkä könöttänyt kaulalla niin paljon, tähän auttoi vielä valmentajan muistutus juuri tallilta lähtiessä. Chaina oli todella hyvä ratsastaa, se eteni läpi radan, oli varovainen ja kuunteli koko ajan.Toisen luokkaan oli pitkä aika jolloin Chaina levätä ja nukkua trailerissa. Chainan hyvä puoli on myös se että se juo todella hyvin kisapaikalla. Radan jälkeen sen juoksi suorastaan ämpärille jonka jälkeen meni tyytyväisenä traileriin. Pelkäsin jopa hieman että Chaina olisi väsynyt pitkän päivä jälkeen, mutta sen sijaan se oli entistä pirteämpi verryttelyssä. Muutaman kerran se pääsi jopa viemään minua kohti estettä ja keilasi puomin matkaansa, jonka jälkeen opin kuinka ratsastaa sitä sen ollessa tällä tuulella. Eteenpäin pyrkimys on vain positiivista mielestäni, mutta Chainan ollessa näin menossa sille oli pakko pitää varsin paljon tuntumaa jota vastaan tulla jotta se ei rykäissyt liikaa lavoilleen. Radan haastavammaksi kohdaksi tiesin kakkosen joka tuli suurimmalta osalta alas ja olin tehnyt päätöksen mennä linja kahdeksalla askeleella.

Ykköselle sain taas hyvin rytmin, paikka oli hieman kaukana mutta tuin pohkeella hyvin. Hyppy lähti kuitenkin hieman kaksivaiheisesti eikä se ollut Chainalle ongelma. Loppu päässä linjaa Chaina lähti painamaan oikealla jolloin jouduin ottamaan hieman vasemmalta tuntumaa enemmän, jolloin laukka hieman katkesi ja väli jäi pitkäksi. Liian myöhään huomasin tämän kuitenkin jolloin viimeinen askel oli pieni ja Chaina otti puomin matkaan, täysin minun takia. Kolmoselle tämän takia tulimme hieman tasapainottomassa laukassa, mutta Chaina oli hereillä hyvin. Sen jälkeen saimme rytmistä takaisin kiinni, ja loppurata sujuikin hyvin paikkojen löytyessä. Tuloksena siis 4virhettä, jolla olimme lopulta toinen ei sijoittunut kun en radalla tajunnut ratsastaa eteen enempää kun en ajatellut että perusradalla olisi mahdollisuus sijoitukseen. Lukuunottamatta kakkos esteen tyhmää virhettä olen kuitenkin tyytyväinen rataan, paikat ja rytmi olivat kunnossa ja Chaina oli todella kiva ratsastaa. Parempaa ulkokauden avausta ei siis olisi voinut toivoa, niin hieno Chaina oli!


5 kommenttia:

 1. Moi! Oon nyt sillon tällön seurannu tätä blogia ja mua on mietityttäny et miks tää laukkaa niin paljon ristilaukkaa? Onks sitä koskaan selvitetty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa on selvitetty useampaan kertaan eläinlääkäreiden kanssa, mutta lääketieteellistä oikeaa syytä sille ei ole. Alunperin tapa on lähtenyt varmasti kehittymään ison koon vuoksi kun polvet ovat olleet löysät, eivätkä ne ole antaneet tarpeeksi tukea. Tämähän oli havaittavissa heti Chainan Suomeen tulon jälkeen jolloin ristilaukkaa oli todella paljon, ihan myös tasaisella ratsastuksessa sillä polvit olivat hyvin lihasköyhät. Kun tapa on kuitenkin kerran opittu on siitä hyvin vaikea päästä eroon, etenkin kun se ei hevosta haittaa. Kuten Mikko meille kerran valmennuksessa totesi, on ristilaukka tuon hevosen suuri heikkous mutta samalla myös vahvuus- ristilaukka ei häiritse sitä ja sillä on tarpeeksi hyvä tasapaino siinä tehdä hyviä hyppyjä. Taitavampi ratsastaja kuin minä saisi varmasti ristilaukat vähenemään, mutta kuten usein videolta näkee, Chaina saattaa jo korjatun laukan muuttaa takaisin mikä tekee tilanteesta haastavamman. Toki jatkuvasti keskitymme asiaan ja pyrimme korjaamaan sitä, mutta helppoa se ei ole sillä se on opittu tapa eikä hevonen koe sitä itselleen niin hankalaksi jotta lähtisi omatoimisesti korjaamaan sitä. Tämä näkyy myös vapaana ollessa, jos Chaina menee oikeata laukkaa, on se joka kaarteessa ristilaukalla jonka jälkeen saattaa korjata sen, ja kaarteessa vaihtaa takaisin ristille. Toivottavasti tämä selvensi hieman asiaa :)

   Poista
  2. Joo kyllä selvensi 😊 Jännä tapa kyllä! Mut ei näytä häntä haittaavan 😂

   Poista
 2. Teidän eka rata oli varmaan teidän siisteimpiä ratoja!! Onnea suorituksista =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Samaa mieltä olen radasta, ja sen huomasi myös siitä kuinka helpolta se tuntui selkään.

   Poista