perjantai 12. toukokuuta 2017

Hevoseni menee ristilaukkaa

Tämä on aihe josta minulta kysytään varmasti eniten Chainasta, ja päätinkin tehdä siitä kokonaisen kirjoituksen. Tosiasia on että Chaina menee erityisesti hypätessä paljon ristilaukkaa ja se on yksi meidän isoimpia ongelmia. Syitä tähän on monia, ja perimmäistä syytä tähän ei todellisuudessa minulla ole, vain epäilyksiä ja kohtuu varmoja syitä siihen miksi näin on. Ristilaukka on hyvin näkyvä ongelma jonka takia siihen on helppo puuttua, ja jokainen vähääkään hevosista tietävä näkee sen heti. Se on suuri heikkous, mutta tosiasiassa jokaisella hevosella, aivan kuten ratsastajalla, on heikkoutensa ja ne pitää tuntea jotta niitä voi lähteä ratkaisemaan. Yksi hevonen ei liiku eteen, toinen vie ratsastajaa, kolmas puree kuolaimeen ja painaa kädellä, yksi kulkee kuolaimen alla ja joku taas pukittelee. Jokaisella hevosellani on ollut omat haasteensa, ja mitä paremmin olen hevoseni tuntenut, sitä helpommaksi niihin puuttuminen on tullut.

Kaikki kuvat Ainon kisoista. Kuvajaa Minttu/aaveen.net

Chainan ristilaukka on näkynyt heti koeratsastuksessa, ja itseasiassa jo myyntivideolla. Silloin ajattelimme että ongelma korjaantuu kun Chaina saa lisää lihasta polviin tukemaan liikettä, sillä ostohetkellä Chaina oli varsin hoikassa kunnossa eikä lihaksia ollut liiaksi. Se, mikä oli kuitenkin tärkeintä jo tuolloin, oli eläinlääkärin lausunto ja röntgenkuvat. Ne ovat täysin puhtaat, eikä hevonen ole kipeä. Itseasiassa, mitä enemmän ja rankemmin Chaina liikkuu, sitä paremmaksi liike on myöskin tullut, ja tätä kautta lihakset polvissa vahvistuneet. Kuitenkin, kun tiedossa on se, että polvet ovat yhteydessä ristilaukkaan seuraamme niitä jotta polvet eivät kipeytyisi.

Ostimme Chainan 10-vuotiaana, ja kun ongelma oli sillä tuolloin, on se luultavasti ollut sillä hyvinkin pitkään. Tämä hankaloittaa ristilaukan pois saamista, sillä pitkään ollut tapa on vaikea saada pois, aivan kuten meissä ihmisissä. Uskomme sen perustuvan siihen, että Chaina on iso hevonen jolla kasvaminen on varmasti vienyt aikaa. Sen ollessa hontelo ilman lihaksia on se tasapainottanut itseään menemällä ristilaukkaa kun tukea ei ole ollut tarpeeksi. Chainan kerran oppiessa tavan helpottaa liikkumistaan, on tapa luultavasti jäänyt päälle. Tämä näkyy siinä, että ilman ratsastajaa Chaina on todella tasapainoton. Juoksuttaessa se menee nykyään vasemmassa kierroksessa myötälaukkaa, mutta oikessa kierroksessa se vaihtaa ristilaukalle hyvin nopeasti. Se on kuitenkin kehittynyt juoksuttaessa huomattavasti ja menee nykyään useamman ympyrän myötälaukassa kun sitä vain vaatii aktiivisesti. Tämä vaatii kuitenkin säntillistä tapaa itseltä, ja jokaisen ristilaukan jälkeen siirrän sen raviin vaatien myötälaukan. Sama näkyy vapaana ollessa, jos Chaina irti ollessaan menee "oikeaa" laukkaa, on se joka kaarteessa ristillä.Alkuunhan Chaina meni paljon ristilaukkaa jo pelkästään tasaisella ja vaihteli laukkojaan jatkuvasti. Tästä olemme säännöllisellä harjoittelulla kehitytneet valtavasti, vaikka hevonen onkin yhä vielä vino. Enää se ei kuitenkaan kaadu siirtymisissä yhtä paljon lavoilleen tai kompuroi ja jaksaa kantaa itsensä yhä paremmin. Yleisen kunnon lisäksi olemme keskittyneet paljon vastalaukkoihin mitkä ovat Chainalle hyvin vaikeita. Tällä hetkellä olemme tilanteessa jossa se pystyy menemään loivia kiemurauria helposti laukassa ilman rikkoja, ja muutamia ympyröitä jos itse pystyn tukemaan sitä tarpeeksi. Erilaiset suoristamistehtävät vastalaukkojen lisäksi vahvistavat laukkaa, mutta ristilaukkojen poistaminen vaatii varmasti läpi sen eliniän kestävää harjoittamista.

Kuten yllä mainitsin, se että ongelma on ollut pitkään tekee siitä hankalan. Samalla se on kuitenkin tehnyt sen, että se on Chainalle helpohko tapa liikkua. Hyvä asia tässä on se, että se ei vaikuta sen hyppäämiseen läheskään niin paljon kuin se monella muulla hevosella vaikuttaa. Kuten Mikko meille joskus totesi, on se Chainan yksi iso vahvuus vaikka se onkin heikkous. Sillä on niin hyvä tasapaino siinä että se ei vaikuta hypyn laatuun kun kuski vain muistaa olla rentona. Vaikeampaa se on välillä kuskille kuin hevoselle, sillä askeleen näkeminen on välillä hyvin vaikeaa kun ei tiedä kuinka monta vaihtoa Chaina tekee suoristuksen jälkeen. Pyrin näitä toki estämään, mutta liian lähellä estettä se ei ole järkevää sillä rytmi katoaa täysin sen sijaan että hevonen itse tietää rytminsä. Ajan kanssa tähän on oppinut toki myös paremmin, ja jos laukka vaihtuu liian lähellä estettä tiedän että ristilaukkaa tärkeämpää on pitää kiinni rytmistä.


Taitavampi ratsastaja kuin minä saisi varmasti ristilaukkaa vähemmän esiin, mutta silti Chaina sitä tekee. Kun hevonen on oma, ja minä haluan sillä ratsastaa, onkin tärkeämpää että opin itse ratkaisemaan ongelman. Olenkin saanut todella hyviä neuvoja valmentajaltani ja niiden avulla laukka onkin parantunut. On kuitenkin selvää että näin ison, opitun ongelman ratkaiseminen vie aikaa, etenkin kun sekä hevosen että ratsastajan täytyy oppia se. Se missä Chaina opettaa minua monessa muussa asiassa, tämä asia minun pitää opettaa sille. Kun en ole aiemmin kohdannut tällaista ongelmaa, pitää minunkin oppia se, ja nyt opettelemme sitä saman aikaisesti. Tässä vaikeaa on se, että se on Chainan ratkaisu kaikkeen. Kun sitä kiukuttaa ja se protestoi, se protestoi vaihtamalla ristilaukkaan; kun se jää pohkeen taakse se vaihtaa ristilaukkaan; kun se väsyy, se vaihtaa ristilaukkaan ja kun se kokee asian liian vaikeaksi, se vaihtaa ristilaukkaan. Ristilaukka on meidän ongelma, ja niin meillä on monia muitakin haasteita, aivan kuten varmasti jokaisella ratsastajalla. Chaina on kuitenkin niin ihana ja sopiva hevonen minulle, että enemmän kuin mielellään ratkon sen kanssa näitä haasteita ja kehityn ehdessä sen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti