maanantai 1. toukokuuta 2017

Itsenäinen kouluratsastus

Viime viikolla heräsin Chainan kanssa siihen että olen vaatinut siltä muutaman viime viikon aikana aivan liian vähän, tai tarkemmin oikeastaan, liian harvoin. Olen kyllä vaatinut siltä, mutta myös helpompia ja kevyempiä päiviä on tullut näiden lisäksi jolloin lopultahan se kostautui. Ei minulle, vaan vuokraajalle jolle Chaina oli pitkästä aikaa ollut hankala. Tämä oli hyvä herätys itselleni ja nyt Chaina on joutunut taas palaamaan kouluratsastuksen pariin enemmän eikä päässyt kivoille hölkkälenkeille ja kävelyille yhtä usein. 

Kuvituksena tällä kertaa eräät loppukäynnit maastossa päivältä jolloin en ajatellut ratsastaa ollenkaan, siitä siis farkut. Chaina oli kuitenkin juuri tuolloin ollut kaksi päivää vuokraajalle huono jonkan takia se joutuikin ratsastukseen juoksutuksen sijaan.Tärkeintä hevosen kanssa on mielestäni löytää tasapaino liikutuksessa, liikaa mitään ei ikinä toimi. Tätä varten meille näitä kevyitä päiviä onkin päässyt syntymään kun en ole halunnut rasittaa sitä liikaa ja tämä vaihde jäi päälle muutamaksi viikoksi. Ei mitään vakavaa, mutta erityisesti helmikuun testauksen jälkeen on äärimmäisen tärkeää ettei se pääse uudestaan niskan päälle ja temppuilemaan juuri kun ongelmat on saatu ratkaistua. Olenkin nyt panostanut kouluratsastukseen, ja erityisesti siihen että minulla on jokaiselle ratsastukselle selvä tavoite ja suunnitelma. 

Aloitan ratsastukseni aina samoi, alkukäyntien jälkeen rentoa ravia jonka jälkeen rentoa laukkaa. En vaadi tässä kohtaa muuta kuin pyöreähkön pidemmän muodon ja sen että hevonen liikkuu pohkeen edessä, sillä tämän jälkeen kaikki on helpompaa. Alkuverryttelyn jälkeen annan aina kävellä pitkin ohjin ennen kuin rupean kunnolla ratsastamaan. Verryttelyt olen aina tottunut tekemään ensin ravissa ja sen jälkeen laukassa, mutta Chainan kanssa tulee laukka joskus ennen ravia jos se on haastammalla päällä sillä se rentoutuu siinä helpommin. Tämä muutos on tapahtunut kuitenkin vasta vuodenvaihteen jälkeen, sillä erityisesti alussa laukka oli minulle paljon hankalampi askellaji ratsastaa. 
Pyrin aina keskittymään yhteen asiaan ratsastuksessa ja vaatimaan sen kunnolla läpi sen sijaan että tekisin vähän kaikkea. Kouluvalmennuksien jälkeen teen seuraavalla kerralla usein samantyyppisiä tehtäviä ja hyödynnän valmennuksen teemoja. Viime aikoina olen keskittynyt erityisesti suorassa kulkemiseen sekä avoihin ja sulkuihin, kun aiemmin teemana meillä usein oli pohkeenväistöt. Erityisesti keskihalkaisijalla avojen ja sulkujen treenaaminen on meille todella hyödyllistä ja näin saan Chainan rehellisesti kulkemaan suorana kummankin pohkeen välissä ilman että se pääsee liiraamaan jompaan kumpaan suuntaan takaosallaan. Laukassa tässä on tullutkin suuri kehitys kun olen vaatinut suoruutta. Aiemmin Chaina vaihteli todella paljon laukkaa erityisesti vasemmassa kierroksessa kun ei saanut urasta tukea, mutta nykyään laukka pysyy hyvin kunnossa ja hevonen huomattavasti suorempana. 

Suuri haaste itsenäisessä ratsastuksessa on mielestäni se, että muistaa vaatia hevoselta yhtä paljon vaikka kukaan ei olekkaan vahtimassa. Erityisesti silloin kuin jokin ei onnistu on välillä kynnys lopettaa tehtävä pieni kun kukaan ei sitä vaadi. Olen kuitenkin vuosien saatossa oppinut sen että se ei auta, ja usein vielä kostautuu seuraavalla kerralla. Usein kuitenkin huomaan että valmennuksissa suoritukset ovat vielä parempia kun joku vaatii laittamaan vielä enemmän peliin kuin mitä itse helposti tekisi. Tämä johtuu tosin varmasti myös siitä, että valmennuksessa kiinnitetään huomiota kokonaisuuteen, ei pelkkään hevoseen tai ratsastajaan. Itsenäisessä ratsastuksessa omalla kohdallani suurin huomio on kuitenkin hevosessa, ja yhdessä tai kahdessa kohdassa itsessäni. Tietäessäni suurimmat epäkohdat itsessäni pyrin keskittymään aina yhteen kerralla, kun valmentaja huomauttaa tasapuolisesti useasta niistä. Juuri tämä hyöty valmennuksissa onkin, teemoja ja huomautuksia voi hyödyntää myöhemminkin ja saada niistä lisää irti omaan ratsastukseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti