perjantai 30. kesäkuuta 2017

Katastrofien katastrofi

Keskiviikkona meillä oli omat kisat tallilla, ja kuten otsikosta voi päätellä oli päivä todellinen epäonnistuminen meille. Jollakin tasolla odotin tätä jo oikeastaan, mikä ei missään nimessä auttanut tilannetta sillä Chaina aistii sen heti jos selässä ei ole rentoutunut. Verryttely hypyt sujuivat hyvin, pieni lainelankku aiheutti jännitystä mutta pysty ja okseri sujuivat hyvin.

Radalle lähdin jo hieman huonolla fiiliksellä mikä näkyi ulospäin jo. Ykkösen yli pääsimme hyvin mutta välissä otin turhan pidätteen ja juuri ennen estettä jännityin kädellä lisää jolloin Chaina stoppasi. Sen jälkeen rytmi oli kateissa ja sama tapahtui uudestaan. Kolmannella yrityksellä pääsimme yli mutta seuraavalle esteelle tuli samanlainen pysähdys. Sen jälkeen päätimme että hyppään radan kisojen jälkeen pienenä jotta pääsemme vain kaikesta yli ja saan itseni paremmin hallintaan.

Nyt vain pari videokaappausta kuvituksena

Ensimmäisiä hyppyjä ei ole videolla kun Chaina kielsi heti ensimäiselle esteelle. Petra oli onneksi koko ajan neuvomassa ja kertoi mitä tehdä. Isoin ongelma nyt on se että jännityn kädellä liikaa ja ennen estettä lähden ottamaan liikaa pidätteitä  kovalla kädellä josta Chaina hermostuu. Haluaisin ratsastaa niin että minulla olisi selkeä tuntuma edessä, mutta Chaina ahdistuu tästä helposti. Rata sujuikin pienenä alun sähläyksen jälkeen hieman paremmin. Meno ei ollut tippaakaan rentoa, mutta yli mentiin kun vain olin kädellä aivan rento ja laukka eteni. Rytmin löytyminen kuitenkin helpottui radan edetessä vaikka Chaina monessa kohtaa jännittyi ja lähti huonosti hyppyyn. Ensimmäinen kielto radalla tuli "uusinnan" kohdalla kun otin laukkaa liikaa pois kaarteesta ja esteen edessä ratsastin eteen jalalla mutta kädellä tein turhan voimakaan pidätteen. Seuraava kielto tuli linjalla, ja nyt se oli täysin Chainan syy sillä paikka oli hyvä enkä häirinnyt sitä kädellä. Seuraavalla kerralla pääsimme yli vaikka hyppy oli todella jännittynyt.Jatkoimme radan tästä heti perään uudestaan, ja ero edelliseen rataan oli valtava. Ensimmäiselle linjalle tuli yksi askel liikaa, mutta Chaina rupesi rentoutumaan ja hevonen oli kontrollissa. Isoin ero oli kuitenkin laukat, jokaisen esteen jälkeen Chaina korjasi laukan myötälaukkaan ja meni kaikki kaarteet siinä. Talolle tuli radan ensimmäinen huono paikka, mutta kuten Petra totesi, se oli hevosen päätös. Mieleni olisi tuossa tilanteessa tehdä pidäte ja ottaa Chaina kunnon tuntumalle, mutta Chaina oli selvästi tyytyväisempi tällä pidemmällä ja vapaammalla tuntumalla.

Nyt tarkoituksena onkin laskea korkeutta, jättää kisat hetkeksi ja saada homma kotona kuntoon. Minun tulee opetella olemaan kädellä paljon rennompi mikä ei todellakaan ole helppo asia. Kuten keskustelimme radan jälkeen, kun on lyhyt eikä jalalla saa ratsastettua yhtä hyvin tulee jalkaa kompensoitua helposti kädellä. Tämä johtuu varmasti siitä että kun pidän ohjan tiukemmalla tuntuu että minulla on parempi hallinta siitä mitä tapahtuu. Tästä pitää kuitenkin päästä eroon sillä Chaina on paljon tyytyväisempi ja rennompi hieman vapaammalla tuntumalla ja sen seurauksena myös laukka on laadukkaampaa ja myötälaukkaa. Kun saan pidettyä tässä isommassa laukassa pystyn myös tarvittaessa ottamaan pidätteen jos paikka ei ole sopiva mutta rytmi ei kuitenkaan katoa sen seurauksena.


4 kommenttia:

 1. onko chainalle noin tyypillistä kieltää. Ainakaan en tässä seuranneenani muista sellaista.. Muistelin että se hyppää vaikka paikoiltaan :D Ettei olisi joku vialla :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei millään pahalla sinulle eikä Lotalle, mutta itse kyllä lähtisin miettimään syytä juurikin Lotan itsekin mainitsemasta kovasta (ja videon perusteella epätasaisesta) kädestä, aiemmin hyvin hypännyt hevonenkin menettää kyllä hiljalleen halun hypätä kun osaa odottaa ennen ja jälkeen esteen kovaa repimistä suusta. Toki ell tarkastuskaan ei varmaan huono olisi jos sellaisesta on aikaa, mutta eiköhän kaikki ongelmat ole korjattavissa vaan paremmalla ratsastuksella. Eli tsemppiä harjoituksiin :)

   Poista
  2. Kiertely ei ole ollut tyypillistä, toukokuun puolella se hyppäsi kerran kipeänä jolloin kielsi ja tajusin sen olevan kipeä. Sen jälkeen se on hoidettu ja liikkuu paljon paremmin kuin aiemmin, kivusta siis ei ole kyse. Etenkin kun se ei kiellä tälläkään hetkellä esteille mitkä ovat tavallisia puomiesteitä vaan hyppää ne todella hyvin. Hypätessään kerran kipeänä se kuitenkin tajusi että kieltäminen on mahdollisuus, kun Chaina oppii muutenkin nopeasti se oppi myös tuon huonon tavan. Missään nimessä en hyppäsi sillä jos se ei tuntuisi täysin terveeltä tai epäilisin jonkin olevan pielessä, nyt kun näin ei ole ja hevonen on juuri tutkittu ja kuvattu ei pelkoa kivusta ole.

   Uskonkin ongelmien korjaantuvan vain treenaamisella. Tämä vaatii itseltäni paljon sillä käden tasaannuttaminen ei tapahdu ihan noin vain, mutta tällä hetkellä se on ykkösasia mihin keskityn ja tätä on helppo harjoitella kavaleteillakin jolloin toistoja saa paljon. Nyt tarkoituksena onkin treenata kotona pienillä esteillä jotta Chaina tajuaa että kieltäminen ei ole vaihtoehto ja itse pystyn keskittymään vain käteen ja isomman ratalaukan löytymiseen :) Eilen sujuikin jo hieman paremmin ja pelkkä talo este aiheutti hetkellisesti ongelmia. Onni on että ongelmat ovat myös kotona jotta niiden harjoitteleminen on helpompaa ja kotona on todella paljon erilaisia esteitä jotta erikoisesteitä on helppo hypätä säännöllisesti.

   Poista
  3. Joo aivan varmasti kova käsi aiheuttaa kieltämistä. En ajatellut ihan niin pitkälle. Ajatukseni kulki lähinnä siinä kun yhtäkkiä on alkanut kielteleminen. Mutta treeniä ja treenissähän se selviää tuleeko muutosta.

   Poista