perjantai 28. heinäkuuta 2017

Kari Nevalan valmennus, päivä 1

Perjantaina meillä oli ensimmäinen päivä Karin valmennuksia. Verryttelimme ensin itsenäisesti lyhyesti jonka jälkeen hevoset saivat hetken hengähtää. Kerroin Karille viime aikaisista ongelmistamme jotta tähän pystyisi oikein erikseen kiinnittämään huomiota. Tämän jälkeen aloimme työstämään taivutellen hevosia ravissa volteilla suuntaa vaihtaen ja tämän jälkeen laukassa. Chaina oli heti alusta todella kiva ratsastaa, rento mutta eteenpäin menossa ja pehmeä edestä, myös laukassa mikä ei ole aina itsestänselvyys.

Kaikki kuvat Karo Pihlström
Voisiko tuolle ryhdille tehdä jotain 
Siirryimme tästä ympyrälle jossa oli kolme ravipuomia ja vasempaan kierrokseen Chaina suorittikin nämä oikein hyvin. Kuten Kari usein huomautti, tulisi ohjien olla huomattavasti lyhyemmät. Samaa asiaa kauhistelen itse videolta ja yritänkin muistaa sen seuraavana päivänä, mutta mielenkiintoista on etten selkään huomaa sitä läheskään samalla tavalla kuin miltä se näyttää. Tämä on juuri yksi erittäin hyvä esimerkki siitä miksi haluan videoita, niitä katsomalla oppii nin valtavasti omasta ratsastuksesta sillä kaikkea ei aina huomaa selkään. Oikeassa kierroksessakin Chaina oli hyvä, mutta kuten huomaa ei aivan yhtä rento kuin vasemmassa. Erityisesti laukassa erot ovat selkeämpiä, mutta yllättävän hyvin laukka sujui heti alusta oikeassa kierroksessa sillä se on selkeästi vaikeampi meille. Etenkin vasen laukka tuntui selkään todella kivalta heti alkuun, takana oli poljentaa ja hevonen oli rento.

Kuten eräs tallillamme viime kesänä ollut henkilö sanoi, on Chaina kehittynyt valtavasti tasaisella. Erityisesti ravissa ero on todella suuri, paljon siinä on kehitettävää mutta suunta on täysin oikea. Seuraavana tavoitteena olisikin nostaa muotoa ylöspäin ja siihen toki auttaa myös lyhyemmät ohjat. Kouluvalmennuksissa tähän pyrinkin, mutta huomaan että Chainan kunto ei siihen vielä pitkiä aikoja riitä. Alku- ja loppuraveissa hevosen ollessa rento liike on välillä jo todella mukavaa, ja toivottavasti tämä saadaan myös työskentelyraviin pikkuhiljaa. Laukkaa olen työstänyt paljon viime aikoina, ja tämä alkaakin näkyä hitaasti sillä selkään tuntee että laukka polkee jo paljon paremmin takaa. Hypätessä ohjan pituudesta tekee vielä hankalan itselleni se, että Chaina rentoutuu helpommin pidemmässä muodossa jolloin en saa sitä liikaa lyhentää edestä jotta lauka pysyy rentona. Ohjan tulisi kuitenkin olla sen verran lyhyenä että en pidä käsiäni sylissä tai pidä kättä epätasaisena sen takia että ohja on liian pitkä jolloin en saa pieniä pidätteitä läpi.


Pohdinnan jälkeen takaisin hyppäämiseen. Aloitimme helpolla pystyllä jossa oli puomit kummallakin puolella josta jatkoimme puomien kanssa olevalle okserille ja jumpalle. Chaina oli jälleen menossa ja sain pitää sitä kunnolla tuntumaa vastaan jotta se ei rykäissyt minua täysin satulasta. Se mikä oli erittäin positiivista ja kertoi Chainan rentoudesta oli ristilaukkojen vähäisyys. Ensimmäisellä kerralla laskeuduimme ristilaukassa mutta Chaina korjasi sen nopeasti eikä enää vaihtanut sitä kaarteessa pois. Yksittäisille esteille Chaina malttoi odottaa, mutta aina jumppalinjan nähdessään se meinasi purra kuolaimeen kiinni jotta pääsisi lisäämään vauhtia. Yhdistimme tähän vielä yksittäisen pystyn jossa ensimmäisellä kerralla lähdin jo kaukaa katsomaan askelta päätymättä mihinkään. Chaina yllätti täysin minut ja lähti kaukaa hyppyyn mikä on merkki rentoudesta ja olenkin tähän tyytyväinen.En kestä Chainan ilmettä, niin innoissaan toinen on 
Viimeisellä radanpätkällä Chaina rupesi viimein rentoutumaan ja kuuntelemaan. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat todella hyvät, paikka löytyi ja Chaina oli rento. Jumpalle tullessa se pääsi puremaan kuolaimeen ja rynni sisään jonka takia pysty tippui. Yksittäiselle pystylle näin ettei paikka ole hyvä ja päätin lähteä kaukaa, mutta olin silti hieman hidas vartalollani lähtemään hyppyyn. Tulimme jumpan vielä uudestaan jotta Chaina sai korjattua virheensä ja nyt se olikin todella skarppi etujaloistaan. Vasta tässä kohtaa tuntui että Chaina lähti rentoutumaan ja että hyppäämisen voisi aloittaa kunnolla, mutta toisaalta oli hyvä lopettaa nyt kun hevonen oli menossa sillä Chainalla on tulossa paljon hyppyjä lähiaikoina jolloin on hyvä että toistoja väillä myös tulee vähemmän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti