sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Rentous: ratkaisu lähes kaikkeen

Perjantaina Chainalla oli vuorossa pientä hyppäämistä itsenäisesti, tarkoituksena saada vain toistoja pienillä korkeuksilla jotta hevonen ja ratsastaja saisivat luottamuksen takaisin. En halunnut tehdä mitään liian vaikeata tai hypätä liian erikoista kun valmentaja ei ollut paikalla. Tämä onnistuikin hyvin, sekä hevonen että ratsastaja olivat ratsastuksen jälkeen äärimmäisen tyytyväisiä päivän saldoon.

Kuvina muutama kuva kotikisoista, niistä ainoista hypyistä; Mari Stendahl-Juvonen


Aloitin hyppäämällä ympyrällä kahta pystyä, tarkoituksena löytää rento rytmi ja rauhallinen käsi. Chaina olikin heti alussa jo hyvin etenemässä ja imi esteille. Pyrin olemaan välittämättä paikoista sillä esteet olivat pieniä jolloin paikalla ei todellisuudessa ollut väliä. Kerran tulimme hieman kauas ja kerran lähelle, mutta miä tärkeintä rytmi pysyi koko ajan hyvänä ja rentona. Suuntaa vaihtaessa huomasi jälleen hyvin kuinka paljon vaikeampi oikea kierros on sille kun ristilaukkaa tuli kaarteissa. Pyrin nyt olemaan välittämättä asiasta enkä ottanut laukkaa taaksepäin ja nopeasti Chaina rupesikin itse korjaamaan laukkaa. Mikä parasta, kun paikka ei ollut täydellinen, halusi Chaina lähteä mielummin vähän kaukaa mikä on merkki siitä että se on rento. Chainan kanssa kaukaa lähteminen on muutenkin aina parempi vaihtoehto sillä näin rytmi säilyy myös esteen jälkeen ja hyppy on myös laadukkaampi ja rennompi kuin juuresta hypätessä.

Verryttelyn jälkeen hyppäsin kaksi pientä rataa vain jotta saisimme muutaman toiston. Radassa ei oikeastaan ollut ihmeellistä sanomista, ei parasta mutta rentoa. Muutaman kerran olimme hieman lähellä mutta Chaina imi todella hyvin esteille ja kummatkin nautimme pikku esteistä. Toiseen rataan olen todella tyytyväinen toiseksi viimeistä estettä lukuunottamatta jonne nyppäsin turhan askeleen. Välillä minulla oli selässä tunne että kontrolli on hieman hukassa, mutta kuten videolta näkee ei vauhtia ole todellakaan liikaa. Pari hyppyä lähti aavistuksen kaukaa mutta rytmi säilyi tasaisena läpi radan, ja mikä hienointa, radalla ei ollut askeltakaan ristilaukkaa! Tämä voi kuulostaa pieneltä, mutta se on meille todella suuri askel.
Aivan kuten otsikossa onkin, on rentous meille ratkaisu suurimpaan osaan ongelmista. Se ei toki toimi kaikkeen, mutta se on pohja kaikelle jotta hevonen ja ratsastaja voivat toimia parhaimmillaan. Rentous vaikuttaa jokaiseen hevoseen, ja Chainalla sillä on todella suuri merkitys sen laukan laatuun. Heti kun Chaina jännittyy edes vähäisen rupeaa se menemään kaarteissa ristilaukkaa ja jää helposti pohkeen taakse. Chainallahan on hyvä, iso laadukas laukka, mutta jännittyessään se lyhenee jonka takia joudun usein väleissä jopa ratsastamaan eteen. Kuten viimeisellä radalla näkee, jää nyt viimeinen väli hieman ahtaaksi kun laukka rullaa vaikka ensimmäinen hyppy lähti juuresta. Rentoudella on myös erittäin suuri vaikutus minuun, sillä mitä jännittyneempi olen, sitä enemmän teen selässä kaikkea turhaa. Chaina aistii tämän ja jännittyy tästä, ja kierre on valmis syntymään. Chainalle sopii selvästi paremmin eteneminen isommassa avoimmassa muodossa sillä tällä tavoin se pysyy hyvin rentona ja imee entistä paremmin esteelle. Tämä on oikeastaan avain meille kaikkeen, ja nyt meidän tulee pystyä pitämään tämä tunne yllä. Yllättävän nopeasti olemme katastrofin jälkeen päässeet tähän pisteeseen ja tästä onkin hyvä jatkaa ensi viikolla taas valmentajan treeneissä.


2 kommenttia:

  1. Noniin! Sehän näytti jo ajoittan laukkaavan ihan mukavasti :) Eron kyllä huomaa.. Nyt laukka ei näytä pieneltä ja tikittävältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niinhän se on, ero on hyvin selkeä kun Chaina rentoutuu, laukan laatu on aivan erilainen ja korjauksetkin tulevat nopeasti :) Tämä vaatii vain itseltä paljon harjoittelua jotta onnistuu, mutta ainakin nyt tietää hyvin mitä hakea ja millä tavoin hevonen rentoutuu.

      Poista