sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Suunta aavistuksen parempaan päin

Perjantaina vuorossa oli jälleen hyppäämistä jotta saisimme nopeasti toistoja epäonnistuneen keskiviikon jälkeen. Tarkoituksena olikin vain ottaa hyppyjä pienellä korkeudella jotta pystyn itse keskittymään käteeni ja Chaina puolestaan joutuu hyppäämään erilaisten esteiden yli. Ei siis mitään liian raskasta vaan ennemmin varmuuden tuomista molemmille osapuolille.

Aloitimme pienelle lankulla jossa ensimmäisellä kerralla Chaina tuntui hieman jännittyneeltä ja itse ratsastin hieman turhan voimakkaasti. Sen jälkeen pyrin vain keskittymään siihen että pidän käteni mahdollisimman rentona enkä tee esteen edessä mitään ylimääräistä. Seuraavalla kerralla yhdistimme tähän pystyn ja nyt lankulle Chaina imi jo hyvin eteen. Loppuvaiheessa jouduin ottamaan hieman liian kovan pidätteen kun tajusin välin jäävän muuten liian ahtaaksi. Linjan kääntyessä toisinpäin piti askelia jättää yksi pois mutta kun keskityin heti siihen että laukka rullaa jo kaarteesta ensimmäiselle ei välissä tarvinnut ratsastaa eteen. Yleensä olen pyrkinyt kaarteessa tasapainottamaan Chainaa, ottamaan pari pidätettä ja ottamaan sen parempaan tasapainoon jotta laukka korjaantuu. Keskiviikona huomasimme kuitenkin että Chaina korjaa itse laukkansa jos etenee ja ratsastan eteen, ja nyt tämä tapa onkin kokeilussa. Kaarteessa annoinkin sen edetä ristilaukassa ja pyrin vain ratsastamaan laukkaa eteen ilman että tein kädellä mitään, ja oli muuten vaikeaa itselle. Huomaan kuinka automaattisesti lähtisin lyhentämään laukkaa ja tasapainottamaan sitä, jonka seurauksena joudun sitten suoristamisen jälkeen ratsastamaan eteen mikä tekee puolestaan esteelle lähestymisestä haastavamman. Kaarteen jälkeen Chaina kuitenkin korjasi laukkansa ja paikka löytyi hyvin.

Toukokuun treeneistä pari kuvaa kun kaikki oli vielä hyvin 


Kun esteet olivat pieniä pystyin kokeilemaan erilaisia tapoja ratsastaa Chainalla jotta löytäisin nyt tavan ratsastaa mikä pitää sen rentona. Seuraavalla pyrin pitämään käden rentona mutta olemaan tämän lisäksi myös kevyemmässä istunnassa. Kolmannella esteellä huomasin tämän olevan kuitenkin toimimaton tapa sillä vauhtia tuli liikaa ja kontrolli tuntui selkään häviävän lähes kokonaan. Selvästi toimivin tapa on pitää käsi rentona mutta olla syvemmällä satulassa jotta Chaina saa siitä tarvitsemansa tuen. Tämä helpottaa myös käden pehmeänä pitoa, sillä pystyn istunnalla rauhoittamaan rytmiä mutta ollessani kevyessä istunnassa on istunnalla vaikuttaminen haastavampaa. Käden lisäksi toinen äärimmäisen tärkeätä on pitää ylävartalo keskellä satulaa jotta painopiste on keskellä. Tämä on toinen äärimmäisen vaikea asia itselleni, sillä en tunne sitä kun hartiani ovat vinossa jolloin suorassa pysyminen on vaikeampaa. Sama ongelmahan minulla on myös tasaisella ja pyrin myös siinä keskittymään siihen paljon.

Talo esteellä meille tulikin päivän ensimmäinen kielto. Tämä oli hieman yllättävä sillä paikka ei ollut huonoin mahdollinen, rytmi oli hyvä ja olin myös kädelläni rento. Tuossa kohtaa olisi voinut jopa auttaa hieman tuka antavampi käsi, mutta tuossa korostui hyvin se kuinka Chaina on "oppinut" kieltämään nyt erikoisille esteille joita se ei todellisuudessa ole ikinä aiemmin katsonut. Toisella yrittämällä pidin kättä hieman tarkempana mutta kuitenkin rentona niin että laukka ei lähtenyt hidastumaan esteelle tullessa. Tämän lisäksi jalka oli voimakkaammin mukana ja nyt Chaina lähti hyvin hyppyyn. Seuraavalla radalla talolle tuli jälleen kielto, nyt paljon edelliskertaa aiemmin jo. Uudella yrittämällä osasin olla varuillani ja vaikka Chaina yrittikin kieltää pääsimme yli kun tuntuma oli selkeä ja jalka antoi hyvin selvän tuen. Loppurata sujui tämän jälkeen hyvin ja laukkakin pysyi parempana.


Nyt tarkoituksena on pari viikkoa hypätä pienempiä esteitä jotta saamme homman jälleen kulkemaan. Positiivista on se että nyt Chaina oli jälleen menossa paljon paremmin heti alusta asti eteen, ja ainoastaan paljon normaalista poikkeava taloeste aiheutti jännitystä. Kun esteet ovat näin pieniä voi niitä mennä kaksikin kertaa viikossa hetken ajan jotta saamme rutiinia uuteen tapaan. Tärkeintä onkin että opin pitämään laukan jo kaarteessa isona jotta en kaarteen jälkeen esteelle tullessa joudu enää muuttamaan rytmiä. Tässä kohtaa on tärkeää että käsi pysyy rentona enkä nypi turhaa paikkaa ja istuna on keskellä jotta Chaina ei lähde seuraamaan sitä ja juoksemaan ohi. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa sillä kun keskittyminen on lähinnä yhdessä asiassa voin jopa oppia muistamaan sen kohtuullisen nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti