sunnuntai 27. elokuuta 2017

Mikon valmennus johon ei ilman ystävällisiä auttajia olisi päästy

Sunnuntaina vuorossa oli tauon jälkeen Mikko Mäentaustan valmennus, eikä jälleen voi kuin kehua tätä. Matka valmennukseen ei sen sijaan ollut helpoin mahdollinen, sillä hetken aikaa ajettuamme huomasin moottorin lämpötilan nousseen ja ajoin heti bussipysäkille jossa auto alkoi savuamaan. Soitin jo valmennukseen ettemme pääse paikalle sillä auto hajosi, mutta he tarjoutuivat hakemaan meidät matkan varrelta. Aivan uskomattoman hyvää palvelua, ei voi muuta sanoa! Jotta elämä ei olisi liian helppoa, piti Chaina tietysti ottaa trailerista pois keskellä tietä jotta auto saatiin vaihdettua oman mennessä hinaukseen. Chaina on onneksi todella fiksu, hieman se ihmetteli missä on kun autot ajoivat ohi mutta seisoi täysin rauhallisesti auton vaihdon ajan. Onneksi emme olleet sentään vielä Turun tiellä, ja hevosen ollessa tiellä tajusivat ohiajavat sentään hidastaa.

Kuvakaappauksilla valitettavasti mennään, ja pahoittelut etukäteen super pitkästä teksistä. Valmennukseen pääsimme hieman suunniteltua myöhemmin, mutta se ei tässä kohtaa haitannut ollenkaan. Verryttelimme tasaisella varsin kevyesti, tarkoituksena vain saada etenemään hevoset isossa rennossa laukassa. Varmaan ensimmäistä kertaa ikinä Chainan vasenlaukka oli haastavampi ja se esitti siinä useampia vaihtoja kun oikea pysyi myötälaukassa, vaikkakin vähän vinossa. Tämä näkyykin videolla hyvin, oikeassa kierroksessa takapää kun on usein uran sisäpuolella. Aloitimmekin nopeasti työskentelyn pienellä kavaletilla, tarkoituksena nostaa koottu lyhyt laukka kaarteessa, hypätä pysty ja siirtyä raviin.

Ensimmäisellä kerralla laukka ei ollut tarpeeksi koottu ja levisikin hypyn jälkeen Chainan tehdessä vaihto ravin kautta. Useampien toistojen jälkeen tämä rupesi sujumaan vaikkakin Chainaa rupesi ärsyttämään raviin siirtyminen välissä ja se rupesikin pomppimaan laukalle jatkuvasti. Lisäsimme tehtävään kaarteesta tulevan pystyn, tarkoituksena tulla se neljällä askeleella, tosin ensimmäisellä kerralla myös viisi oli sallittu määrä. Tulimmekin sen aluksi viidellä sillä en tiennyt kuinka paljon Chainaa piti pitää, ja Chainan lyhentyessä hyvin oli viisi parempi määrä. Tärkeintä oli pitää hyvä lyhyt laukka jo kaarteesta niin että takajalat olivat alla, sillä muuten väli jäi ahtaaksi ja laukka meni sekaisin välissä. Alun jälkeen Chaina rupesikin menemään ristilaukkaa välissä ja lähdimme korjaamaan tätä. Minun piti jo kaarteesa huolehtia että ratsastin sitä enemmän oikealla jalalla jotta se kuunteli sitä ja tuli pystylle pohkeen ollessa sen ympäri. Korjasinkin välissä hieman liiasi pohkeella ilman että käsi oli vastassa jolloin yksi askel katosi.


Tässä näkee hyvin kuinka hyppy lähtee kasvamaan heti kun askeleita jää pois


Minun oli pakko laittaa tämä, en ymmärrä miten Chaina laskeutui kerran tässä asennossa..

Meille haastavi väli linjassa oli tästä suoralla linjalla oleva pysty jonne askeleita piti saada neljä ja väli jäikin koko ajan ahtaaksi. Tämä on Chainan kanssa tähän asti ollut lähes täysin vierastunne, sillä Chaina kyllä lyhenee helposti mutta nyt kahden hypyn jälkeen se olikin jo enemmän menossa. Tämä tehtävä olikin omalle ylävartalolle äärimmäisen hyvää treeniä, sillä en voinut jäädä yhtää makaamaan kaulalle jotta saisin Chainan koottua pikkyhypystä ja mahtumaan väliin. Yhdistimme tähän vielä neljännen pystyn, nyt kaartaen viiden askeleen päähän. Keskimmäisillä esteillä meidän tuli keskittyä pysymään oikeassa reunassa ja viimeisellä keskellä/vasemmalla Chainan painaessa oikalle. Minun piti erityisesti keskittyä siihen että hypyissä käsi sai olla pehmeä, mutta heti sen jälkeen käden ja istunnan piti ottaa laukka takaisin ilman liian nopeita reaktioita. Ei ihan niin helppoa kun tehtävät tulevat näin nopeasti toisensa perään.

Tehtävän sujuessa hyvin vähennettiin jokaisesta välistä yksi askel jolloin tehtävät tulivat entistä nopeammin eteen. Alkutunnista katsoin kaareevaa tehtävää kauhuissani, mutta niin vain se useamman toiston jälkeen ei tuntunutkaan enää niin kamalalta. Vielä pari kuukautta sitten emme olisi varmasti saaneet suoritettua tätä Chainan ollessa haastava, ja tämä olikin hyvä katselmus siihen että pystymme tekemään myös teknisesti haastavampia tehtäviä jälleen. Vauhdin kasvaessa ensimmäisen välin laukka kärsi jälleen, mutta Chaina pysyi koko ajan ratsastettavissa ja rentona mikä oli tärkeintä. Viimeisellä pystyllä näkyi hyvin se kuinka tamma painoi hieman oikealle hypyssä, ja kuten kuvista näkee yritän korjata sitä paljon omalla istunnallani olemalla vinossa vasemmalle.

Esimerkki siitä kun yritän korjata vinouttaLoppuun tulimme vielä muutaman esteen radan ratatemmossa vaativamman tehtävän jälkeen. Ensimmäinen kerta oli meiltä varsin räpellys, en ratsasanut Chainaa 21metrin linjalla ollenkaan vasten tuntumaa ja hypyt olivatkin hieman roiskaisuja. Viimeiselle esteelle sekosin kaarteessa ja ajattelin tulevani toisen esteen jolloin tulimme ilman paikkaa juureen. Ainoa positiivinen asia tässä oli se, että tämä todisti sen että Chainan esteiden katselu on loppunut sillä alla olivat linnut joita se on välillä muuten jännittänyt, ja nyt jäädessään ilman tukea ennen estettä se ei edes huomannut niitä. Toisella kerralla yritin ratsastaa tukea kohti mutta Chaina vastusteli sitä vielä linjalla, mutta viimeinen hyppy oli hyvä. Viimeisellä radalla se vihdoin imi kuoltainta jolloin tuntuma oli edestä parempi ja lähestymiset sitä kautta helpompia ja viimeinen hyppy kivantuntuinen selkään. Tähän olikin hyvä lopettaa sillä Chaina suoritti koko valmennuksen hyvin ja pääsimme jatkamaan lainakyydillä tallille. Tallilla saimme vielä yhdeltä ihanalta ihmiseltä apua ja saimme palautettua trailerin vuokrapaikkaansa. Tällaisen päivän jälkeen taas ei voi olla kuin kiitollinen siitä että "hädän" hetkellä ollaan valmiita auttamaan, sillä tiellä seisoessamme tuntematon nainen pysähtyi ja kysyi onko meillä toista autoa, sillä voisi viedät meidät tallillemme tarvittaessa.


2 kommenttia:

 1. Se kaareva linja meinasi olla meille (minulle) mahdoton tehtävä. 2-3 väliin en tahtonut saada alkuun 4 askelta millään...
  Hyvältä näytti teidän tekeminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä, todella hyvä treeniä mutta äärimmäisen vaikeaa. Kiitos paljon :) Harmi kun ei keretty teitä näkemään auton takia, se kun oli tarkoitus alupnperin.

   Poista