sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Aivan tavallinen ratsastuskerta

Pitkästä aikaa videota meidän tasaisen menosta ja kertomusta siitä miten meillä normaalisti ratsastetaan. Kouluratsastus on kuitenkin se, mitä eniten teemme ja mikä on kaiken perusta. Pyrin käymään kouluvalmennuksessa kerran viikossa, ja nyt kesän jälkeen olemmekin päässeet takaisin tähän rytmiin. Tällä on todella iso vaikutus, sillä vaikka itsenäisesti ratsastaessa tiedostaa omat virheensä, ei niitä pysty korjaamaan läheskään yhtä tehokkaasti. Ennen nykyiselle tallille muuttamista minulla oli useampi vuosi välissä kun kouluvalmennuksissa käyminen oli hyvinkin epäsäännöllistä, ja tämän huomasi myös omassa ratsastuksessa.
Sen lisäksi että valmennuksessa tulee usein ratsastettua paremmin kun joku on huomauttamassa jatkuvasti parannettavista asioista, on sillä muutakin hyötyä. Osa virheistä joita itse teen on sellaisia jotka tiedostan, kun ryhti, katse ja liian pitkät ohjat. Kaikkea ei kuitenkaan itse aina huomaa selkään, ja tämän vuoksi onkin hyödyllistä että myös näihin asioihin tulee kiinnitetty huomiota jotka muuten jäisivät huomioimatta. Yksi isoimmista hyödyistä kuitenkin valmennuksissa itselleni on se, että saan niistä uusia ideoita omaan ratsastukseen. Kun oman hevosen on omistanut monta vuotta, huomaan että usein tulee tehtyä samanlaisia tehtäviä. Valmennuksen tehtäviä on helppo hyödyntää itsenäisessä ratsastuksessa, ja saada sitä kautta vaihtelevuutta omaan tekemiseen. Olenkin löytänyt Chainan kanssa toimivan tavan itsenäiseen ratsastukseen, ainakin näin hetkeksi. Tässä puolessatoissa vuodessa mitä se on ollut minulla on suunnitelmaa pitänyt muuttaa, ja niin varmasti myös tulevaisuudessa. Alkukäyntien jälkeen lähden nopeasti ravailemaan tehden ainoastaan isoja ympyröitä ja suoraa uraa pitkällä kaulalla rentona. Ravien jälkeen verryttelen vielä laukassa, aloittaen aina vasemmassa kierroksessa sen ollessa Chainalle helpompi. Laukan rullatessa vasemmalle vaihdan oikeaan kierrokseen jossa haluan saada laukan vain rullaamaan. Usein ajattelen laukkaa sulkutaivutusmaisesti lievästi ulospäin, sillä näin Chaina tulee rehellisesti ulko-ohjalle ja saan takapään uralle paremmin ilman tappelua ja puskemista. Tämän jälkeen annan Chainan hengähtää ennen varsinaista työskentelyä. 

Pyrin aina suunnittelemaa ratsastuksen etukäteen ennen selkään menoa. Näin minulla on selkeä idea mitä haluan saavutta joka kerta ja Chaina ei ylläty jatkuvasti vaihtuvista tehtävistä. Usein valmennusen jälkeen toistan viikolla vähintään kerran samoja tehtäviä hieman mukaillen. Tämä on siitä hyödyllistä, että valmennuksessa usein tulee onnistumisen tunteita ja näitä samoja tunteita on helppo tavoitella myös itsenäisessä ratsastuksessa kun mielessä on se, miltä se on tuntunut aiempina päivinä. Pyrin aina siihen että minulla on yksi tai korkeintaan kaksi selkeää teemaa joiden ympärillä työskentelen joka ratsastuksessa, sillä näin pakka pysyy käsissä. Työskentelyn jälkeen viimeisenä ennen loppuraveja olen pyrkinyt nyt vielä ottaman isompaa laukkaa loppuun jotta paikat hieman aukeaisivat ja Chainan tasapaino paranisi isossa laukassa. Loppuravit Chaina saa aina mennä pitkällä kaulalla niin alhaalla kuin itse haluaa. Videossa on lyhyesti meidän normipäivästä, alkuun verryttelyä, sitten työskentelyä ja loppuun vähän isompaa laukkaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti