maanantai 25. syyskuuta 2017

Ja Mikko nousi Chainan selkään, päivä 2 valmennuksessa

Perjantaina jatkoimme valmennuksessa siitä mihin edellisenä päivänä jäimme. Meitä oli tällä kertaa vain kaksi valmennuksessa, ja kun ryhmiä ei ollut montaa oli aikaa ihan runsaasti käytettävissä. Alkuravien jälkeen Mikkon ehdottikin että nousisi itse Chainan selkään jotta voisi antaa minulle omien sanojensa mukaan virikkeitä ratsastukseen. Olikin todella hauskaa nähdä Chaina pitkästä aikaa jonkun muun ratsastajan kanssa, sillä hyvin harvoin oman hevosen näkee liikkuvan. Kun tähän vielä yhdistetään ammattiratsastaja, en missään nimessä kieltäydy tästä sillä näistä saa aina jotakin irti.
Ensimmäinen ongelma oli tosin jalustimeni jotka ovat freejump litet, eli kengänkokoon 39 asti. Mikko siis sai jalusimeen lähinnä varpaansa, ja satulakin oli istuimeltaan hieman pieni kun istuin on minulle sopivan kokoinen 16,5 tuumaisena. Chaina näytti jälleen normaalin kokoiselta kun selässä oli hieman pidempi ihminen, ja olin jopa tyytyväinen siitä että nyt se näytti ihan sporttiselta eikä vatsa niin isolta kun välillä pelkään. Heti Mikon otettua ohjat käteen Chaina lähti vastustelemaan kuten välillä tekee kun ei halua siirtyä raviin takajalkojen ollessa alla, vaan pomppi ilmaan pienillä laukka-askeleilla. Mikon vaatiessa kuitenkin tasaista tuntumaa hyväksyi Chaina nopeasti tilanteen ja lähti ravaamaan kivasti.

Chaina joutuikin verryttelyssä kunnolla töihin Mikon vaatiessa siltä suoruutta sekä nopeata reakiota pohkeeseen sekä pidättävään ohjaan ja istuntaan. Mikon kommentit ratsastuksen jälkeen vastasivat hyvin paljon omia tuntemuksiani, eli heikkoudet ovat hyvin selkeästi tunnistettavissa. Mikon mukaan Chaina on hyvin pehmeä suustaan, mutta haaste on se että pidätteitä ottaessa se on kiinni toiselta puolelta jolloin lähtee poikittamaan kun siltä vaaditaan kokoamista. Etenkin oikeassa laukassa se vaatii paljon ratsastajalta tukea jalalla ollen selkeästi kuitenkin ohjastuntumalla. Sen pitäisi olla myös hieman nopeampi välillä jalalle, aivan kuten myös itse olen huomannut. Kaikki asiat olivat sellaisia jotka jo itse tiesin, ja olikin hyvä saada vielä vahvistus sille että ne ovat myös hevosen heikkoudet, eivät vain minun itseni tekemiä asioita. Mukava oli kuulla myös se, että Chaina on pääsääntöisesti mukava ratsastettava ja hyvä suustaan sillä näin ei alussa ollut sen vastuessa tuntumaa paljon.

Muutama vanha kuva alkuvuoden Mikon kurssilta jotta olisi hieman parempi laatuisia kuvia myösToisaalta oli ihana nähdä että Chaina ei anna yhtään sen helpommin ammattilaiselle anteeksi, vaan kun jokin asia on sille vaikeaa se vastustelee yhtä paljon kuin minulle. Vastustelut eivät ole suuria, mutta kuten videolta näkee on välissä ylimääräisiä pieniä pomppimisia kun Chaina ei halua kuunnella ja koota itseään. Ero tulee siinä, kuinka paljon nopeammin ja paremmin ammattilainen saa sen kuitenkin suoraksi ja paremmin alle. Muutaman toiston jälkeen Mikko saikin mentyä laukkapuomit myös oikeassa kierroksessa myötälaukassa, mutta aivan ilmaiseksi tämä ei tullut kuitenkaan. Kun koottu laukka onnistui lopetti Mikko ratsastuksen ja pääsin höyryävän hevosen selkään hyppäämään kunnon käyntien jälkeen. Tässä sen näkee kuinka hyvin osaava ihminen saa hevosen työskentelemään kunnolla lyhyessä ajassa, ilman että vaadittiin sen kummempia temppuja. Keskittyminen kun oli vain siinä että Chaina lisäsi ja kokosi ravia ja laukkaa vuorotellen. Mikko myönsi ettei laukka ole mikään helpoin, ja se vaatii paljon työtä ja aikaa. Ensimmäinen askel on saada se kuntoon kootummassa laukassa jolloin se on helpompaa Chainalle, ja tämän jälkeen laukan pituutta voi lähteä lisäämään kun hevosen tasapaino kestää sen paremmin. Haasteensa tähän tuo se, että ristilaukka on Chainalle keino purkaa "stressiä" vieraassa paikassa, sillä se on sille helpompaa. Tämä näkyy siinä, että kotona se pystyy suorittamaan helpohkosti jo monia tehtäviä, mutta usein esimerkiksi kisaverryttelyssä tekee toistuvia sarjavaihtoja edestakaisin vaikka en tee selässä mitään.

Kunnon käyntien jälkeen aloitimmekin hyppäämisen samalla tehtävällä kuin edellisenä päivänä, puomit joiden jälkeen suoralla linjalla viisi laukkaa. Nyt tiesin jo valmiiksi että vedellä tuli antaa jalalla hieman enemmän tukea, ja Chaina hyppäsikin sen nyt paljon rennommin kuin edellisenä päivänä. Kun ongelma oli tiedossa keskityimmekin ratkomaan sitä, pystyn jälkeen laukka piti ottaa lyhyeksi jotta viimeisellä askeleella pystyin ratsastamaan jalalla. Hypyt vedelle olivat jo parempia, vaikka välillä no olisivat voineet olla vielä rennompia. Linjan sujuessa hyppäsimme molemmat linjat peräkkäin neljällä askeleella. Ensimmäisellä kerralla linja sujui paremmin kuin edellisenä päivänä, laukka rullasi hieman paremmin eteen ja hyppy lähti jo rennommin ilman "pysähdys" vaihdetta, vaikka linja ei vielä paras mahdollinen ollut. Jälkimmäinen linja oli kuitenkin hyvä ja väli tuli helposti neljällä rennolla askeleella. Viimeinen rata oli kahden päivän paras, vaikka sillä tulikin puomi matkaan. Ensimmäinen linja sujui jälleen ok:sti, vaikka ei vielä super ollutkaan. Toisen linjan okserin etupuomi lähti matkaan kun Chaina ei ollut tarpeeksi nopea etusistaan, mutta linja oli hyvä kuten myös viimeinen este.

Päätimme kuitenkin lopettaa tuohon sillä rata oli muuten hyvä, ja Chainan kanssa ongelmana ei ole putoavat puomit. Se olisi seuraavalla kerralla varmasti korjannut virheensä kuten tekee aina, mutta nyt kun ensimmäinen linja oli jo parempi emme halunneet ottaa ylimääräisiä toistoja turhaan raskaan alkuverryttelyn jälkeen. Chaina sai jälleen kehuja ulkopuoliselta henkilöltä kuinka kiva hevonen, eikä siihen voi kun yhtyä. Ei voi olla kuin onnellinen kuinka hienon ja kivan hevosen Mikon kautta löysin, ja bonuksena tähän vielä se että löysin Mikon valmentajana, sillä joka kerta valmennuksista saa todella paljon irti. Bonuksena vielä loppuun hieman Chainan kiimasta. Chaina on tällä hetkellä aivan rakastunut jokaiseen hevoseen, mutta erityisesti suomenhevoset ovat sen heikkous. Nauroimmekin Mikon kanssa että se on täydellisesti integroitunut maahanmuuttaja, Suomessa kun kerran ollaan pitää itselle hankkia suomalainen mies!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti