maanantai 23. lokakuuta 2017

Miten valita oikeanlainen hevonen?

Aihe tuli mieleeni kun viimeksi kirjoitin siitä kuinka lähdin kokeilemaan Chainaa ja päädyin siihen. Olen viime aikoina lukenut paljon erilaisia tapoja hankkia hevonen, ja ajattenlinkin kertoa omista kokemuksistani ja näkemyksistäni. Tärkeintä on mielestäni aina ensimmäisenä kartoittaa se mitä hevoselta haluaa ja mihin tarkoitukseen hevonen tulee, sillä tämä rajaa todella paljon siitä miten hevosta lähtee etsimään. Esimerkiksi Chainaa etsiessä oli selvä että haluan hevosen jolla pystyy kisaamaan useamman kauden, mutta kuitenkin hevosen joka on jo saanut rutiinia kauden ajan. Toki tässäkin oli vielä tilaa, sillä lopulta katsoimme myös hieman nuorempia hevosia, nuorimman olleen juuri kääntynyt 6-vuotiaaksi, mutta tuollakin hevosella oli jo rutiinia koko kauden ajalta 120-tasolta. Tärkein kriteeri oli kuitenkin löytää kisahevonen minulle sopivalle tasolle, selväpäinen ja helppo hyppyinen.


En kestä tuota sen partaa, onneksi ensiviikolla kerkeän klippaamaan sen ja parta saa lähteä


Kun kriteerit ovat selvät itselle, ne tulee asettaa tärkeysjärjestykseen. Meillä esimerkiksi viimeksi kisahevosen muut kriteerit olivat selväpäisyys, ikä 6 ja 12 välissä, mielellään tamma, ei liian montaa omistajaa, varma 120-hyppääjä, mitään 140-luokkien hevosta ei ollut hakusessa, terve sekä yhtenä hyvin isona rajoitteena, budjetti. Budjetin olimme miettineet yhdessä valmentajan kanssa, mikä on minimi millä tuollaista hevosta on realistista lähteä hakemaan, ja mihin katto kannattaa laittaa, koska useimman meidän pitää tehdä myös yläraja hevosen hinnalle. Loppujen lopuksi kyseessä on siis todella yleinen toive, hyvä amatöörihevonen, ja niille on suuri kysyntä aina. Toisaalta kun kriteerit ovat selkeät on hevosta helpompi lähteä hakemaan, ja tarpeen tullessa niistä voi joustaa. Chaina on kuitenkin ensimmäinen hevonen jonka kanssa mistään ei ole tarvinnut joustaa, ja uskon että se on yksi syy siihen miksi koenkin sen olleen niin onnistunut valinta.

Kriteerien täyttyessä voi hevosista lähteä kokeilemaan mikä niistä on itselle sopivimman tuntuinen, sillä jokainen hevonen on erilainen vaikkakin kriteerit täyttyisivät. Se, että hevonen hyppää esimerkiksi tiettyä tasoa ei välttämättä kerro vielä mitään, sillä hyppytyylit ovat erilaisia ja ratsastajat pitävät erityylisistä hevosista. Huomasin esimerkiksi Chainan kanssa, että sen kanssa hieman isommat esteet tuntuivat huomattavasti helpommilta kun monen muun kanssa eikä korkeutta jännittänyt ollenkaan. Lisäksi ero on siinä kuinka hevoset lähestyvät estettä, vaikka Chainan tyyli oli täysin erilainen kun mihin olin tottunut oli se helpompi kun esimerkiksi kuin hevosen joka rynni todella voimakkaasti estettä kohden purren kuolaimeen. Hyppäämisen lisäksi minulle on todella iso merkitys sillä miltä hevonen tuntuu tasaiselta. Vaikka kukaan hevonen ei ole suoraan omilla asetuksilla, haluan hevosen joka tuntuu että siitä saa itselle sopivan.Hevosta valittaessa on mielestäni tärkeä luottaa tunteisiinsa siinä kohtaa, kun alkupäätökset on tehty järjellä. Vivanin ja Battron kanssa on olen jo osittain ostotilanteessa tiedostanut että tilanne on enemmän tunteella kuin järjellä tehty, jonka seurauksen ongelmia on tullut kun hevonen ei välttämättä ole ollut aivan sitä kuin mitä on tavoitteena ollut etukäteen. Siinä missä muut hevoset ovat olleet esimerkiksi sopivamman kokoisia minulle, on niiden kanssa ollut muita haasteita ja ne ovat esimerkiksi olleet paljon vahvempia suustaan enkä ole pärjännyt niiden kanssa pelkällä kolmipalalla tai nivelellä. Toisaalta Chaina ei ole yhtä ryhdikäs kuin muut hevoseni mikä on itselleni uutta ja haastavaa ja sen muoto on haastavampi, jonka takia se on ensimmäinen hevosistani jolla olen käyttänyt apuohjia.

Jokaisella hevosella on heikkoutunesa ja vahvuutensa, ja niiden kanssa on vain elettävä, sillä yhtälailla meillä ratsastajilla on omat heikkoutemme ja vahvuutemme. Heikkouksia voi kuitenkin pyrkiä vähentämään koko ajan, ja vähentämään niitä ajan kanssa. Vaikka emme ulkoisesti välttämättä näytä yhtä yhteensopivilta kuin esimerkiksi Battron kanssa, koen kuitenkin selkään että Chaina on minulle paljon sopivampi hevonen, ja tämä on paljon tärkeämpää kuin se miltä näytämme. Ison kokoeromme takia olemmekin varmasti saaneet kisoissa ja valmennuksissa usein kommenttia tästä, lähinnä positiivista, kun iso hevonen toimii herkästi myös pienemmällä ratsastajalla. Chainan kanssa olen vain huomannut entisestään kuinka tärkeää on, että löytää itselleen sen oikean hevosen, aivan kuten löytää sen sopivan parisuhteen. Chainan ostoa ei ole tarvinnut katua kertaakaan, olen nauttinut tänä aikana lähes jokaisesta ratsastuskerrasta, tuo hevonen tekee minut onnelliseksi päivittäin ja kiitän vain onneani siitä että olen löytänyt tuollaisen hevosen joka sopii minulle niin hyvin. Kun tietää miltä itselle sopiva hevonen tuntuu, sitä vain toivoo että jokainen hevosen omistaja saa tuntea joskus tuon tunteen sillä se tekee tästä kaikesta kaiken vaivan, ajan ja rahan arvoista.
4 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Itsehän tosin en ole tätä noudattanut ollenkaan, vaan minulla on ollut vain käyttööni sopimattomia poneja, joiden mukaan olen sitten muokannut käyttöä. Mutta en silti kadu mitään, ovat olleet niin rakkaita. (Ja vain yksi on ostettu, kaksi muuta itse kasvatettu.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Näinhän se on, välillä hevosten ja muiden kanssa vaan mennä tunteet edellä. Hyvä puolihan tässä harrastuksessa on, että hevosia pystyy aina muokkaamaan ja tekemään omanlaisensa, joidenkin kanssa se vain vaatii hieman enemmän aikaa, ja sitä kautta niistä tulee entistä rakkaampia. Ja vaikka Chaina on ostettu "tarkoillla" kriteereillä, yhtälailla haaveilen että saan siitä tulevaisuudessa varsoja jotka ovat sitten täysin mitä sattuu tulemaan, ja ne luultavasti ovat entistä rakkaampia koska ovat itsetehtyjä.

   Poista
 2. Hyviä ajatuksia, huomasin samankaltaisuuksia mitä itsekin otin huomioon hevosta hakiessa vaikkakin budjettirajausta rikoin hieman.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on aiemmin budjettia rikottu, ja nytkin kokeilin yhtä budjetin ylimenevää hevosta, mutta se ei vain tuntunut yhtä sopivalta kuin Chaina. Koen että budjetin teko on kuitenkin siitä hyödyllinen, että hevosen omistaja tietää hieman minkähintaisia hevosia voi tarjota, etenkin meillä kun lähdin reissuun niin ilman budjettia olisi voinut tulla ties mitä eteen :D Muistan aikoinaan Ruotsissa kun lähdimme pohtimaan hevosen ostoa ja näin yhden aivan täydellisen joka oli aivan ihana ratsastaa. Siinä vaiheessa pohdimme jopa budjetin tuplaamista, mutta kun hevonen myytiin päälle 200000, tietää ettei sekään riitä ja on turha kokeilla hevosia jotka ovat täysin budjetin tavoittelemattomissa. Tosin en tuota hevosta alunperinkään ratsastanut sillä ajatuksella että sen voi ostaa kun ei se ollut edes virallisesti myynnissä tuolloin.

   Poista