maanantai 27. marraskuuta 2017

Kuinka tallirutiinini ovat syntyneet

Chainalle on tullut uusi vuokraaja, ja kun esittelin hänelle tallintapoja, sekä kuinka hoitaa Chainaa, tuli asia mieleeni. Kun tallilla on käynyt pitkään, ovat rutiinit varsin selkeitä eikä niitä edes ajattele toimiessaan. Tiedostan itse että toimin poikkeuksetta samalla tavalla, tämä jo sen takia että olen tottunut tähän tapaan ja myös siksi että koen sen olevan tehokkain ja nopein tapa. Vuokraajalle selittäessäni tapoja, rupesin miettimään tarkemmin itse asiaa, ja asialla on myös takana syitä miksi toimin tietyllä tavalla.
Tallirutiinit, aivan kuten muutkin rutiinit, ovat syntyneet ajan kanssa. Opittuja tapoja voi lähteä muuttamaan, mutta usein ensimmäisenä opittu tapa on se joka jää helposti päälle. Monet tavoistani ovat syntyneet jo ensimmäisen oman hevosen aikana, ja kun vastaan ei ole tullut toimivampia en ole vaihtanut näitä. Esimerkkinä tälläisista tavoista on ulkoloimen riisuminen, sillä tuolloin tallilla kaikilta hevosilta riisuttiin loimi avaamatta etusolkia pujottamalla se pään läpi. Riisun näin vieläkin loimet, sillä näin se on nopeampaa ja loimen saa suoraan roikkumaan tangosta. Battro ja Chaina olivat alkuun muutaman kerran hieman jännittyneitä tästä, mutta nykyään Chaina laskee jo päänsä jotta saan nopeammin loimen pois. 

Monet tavat ovat samanlaisia, kun niihin on kerran oppinut niitä käyttää ellei vastaan tule parempaa. Olen oppinut myös siihen että suitset niputetaan aina ratsastuksen jälkeen, enkä voisi ajatella etten ristittäisi suitsia ratsastuksen jälkeen. Ruotisissa ollessa opin niputtamaan suitset hieman vielä hieman eritavoin, ja nyt laitan turparemmin aina kaksinkerroin ympäri, sillä tämä miellyttää silmääni enemmän. On hassua, miten nämä pienet asiat jäävät päälle ja itse tavaksi, jonka jälkeen en edes ajattele ettenkö laittaisi suitsia kasaan tällä tavalla. Vastaanlaisia tapoja ovat esimerkiksi varusteiden puhdistaminen jokaisen ratsastuksen jälkeen, kumminpäin alaturparemmi on, tai se missä järjestyksessä harjaan hevosen. Harjaan esimerkiksi aina kumisualla ensimmäisenä hevosen kunnolla, sillä niin näen helposti arkooko hevonen jotakin paikkaa kun sitä painaa, ja alaturparemmi on aina alaspäin vaikka muistan kuinka esimerkiksi ratsastuskoulussa se opetettiin laittamaan toisinpäin kiinni.

Moni rutiineista on muodostunut myös oppimistani virheistä ja kokemuksista, ja koen että Chaina esimerkiksi saa monella tapaa parempaa hoitoa kuin Tara, sillä taidot ovat vuosien aikana kehittyneet. Taraa hoidin silloin parhaalla katsomallani tavalla, mutta sen jälkeen on moni asia muuttunut. Esimerkiksi nykyään Chaina saa kuukausittain hierontaa, mitä Tara ei saanut, ja tämän tärkeyden opin Vivanin kanssa. Battrolta puolestaan opin jalkojen kylmäämistä, ja nykyään kylmään Chainan jalat aina rankemmat liikunnan jälkeen, sekä nyt ostin sille myös W-healingin tallisuojat, ihan vain varmuuden vuoksi. 

Monet tavat olen oppinut muiden esimerkkiä seuraamalla, ja sitä kautta itselleni ja hevoselleni sopivaksi sovittamalla. Pyrin siihen, että kaikki mitä teen perustuu johonkin syyhyn, ei vain siksi että olen tehnyt niin aina. Rutiinit nopeuttavat toimintaa, ja takaavat myös sen, että normaalista poikkeavat asiat huomaa nopeammin. Talvella juotan automaatin lisäksi Chainalle lämmintä vettä, jota se varmasti joisi tarpeeksi sillä lämmin vesi maistuu hevosille usein paremmin. Sen sijaan se, että Chainan ruokakuppi on täynnä mössöjä tai kauraa ei aiheuta hätää minulle, sillä tiedän ettei Chaina syö läheskään aina kunnolla. Muiden hevosten kanssa puolestaan tietää usein ettei hevonen ole kunnossa jos se ei jaksa tulla syömään väkirehuja annettaessa. Omien tallirutiinien lisäksi onkin hyvä tuntea oman hevosensa rutiinit, sillä niiden avulla seuraaminen on helpointa. Tiedän esimerkiksi että aamutalli olisi minuun varmasti yhteydessä jos Chainan karsina olisi liian siisti, sillä se vain pissaa ja kakkaa paljon jonka lisäksi sotkee paikat, ja jos näin ei olisi, olisi tamma varmasti kipeä.

Toisaalta yhtä tärkeää on pystyä muuttamaan opittuja tapoja jos huomaa etteivät ne sovi hevoselle. Siinä missä olen aina puhunut ryhmätarhaamisen puolesta, piti Vivanin kanssa tehdä tähän muutos sillä se ei ollut hevosen parhaaksi ja se stressasi muista hevosista ja vain julkkiksen kimppuun. Haluaisin mennä aina pehmeällä kuolaimella, mutta Chaina on ainoa hevosistani jonka kanssa tämä on onnistunut. Erityisesti Vivan ja Battro olivat niin vahvoja hypätessä että hieman vanhempi kuolain oli jo turvallisuuden kannalta parempi vaihtoehto. En haluaisi käyttää apuohjia mutta siihen taas Chainan kanssa on tullut muutos, sillä minulle tärkeämpää on että hevonen on rento sillä näin lihakset pysyvät paremmassa kunnossa. Mikään ratkaisuista ei ole tarkoituksena olla ikuinen ja apukeinoista, kuten apuohjista ja vahvemmista kuolaimista on ollut, ja on tarkoitus päästö eroon. Kuitenkin kaikki päätökset joita teen perustuvat aina johonkin, enkä halua toimia vain tavan vuoksi tietyllä tavalla. Jokaisen hevosen kohdalla tulee mielestäni katsoa hevosta yksilönä ja tehdä päätöksiä ja sitä koskevat rutiinit aina hevonen edellä. Omaa silmääni ei mitenkään miellytä esimerkiksi erilaiset pehmusteet, mutta koska Chainan iho on herkkä on sen käytettävä pehmusteita. En haluaisi pitää bootseja tarhassa ja aiheuttaa lisää työtä tallityöntekiöille, mutta Chainan jalat ovat heti naarmuilla ja kengät tippuvat ilman niitä, ja bootsien avulla jalat puolestaan pysyvät naarmuttomina. Chaina ei puolestaan tarvitse kesällä ötökkäloimea kun kaksi edellistä hevosta. Tämän takia onkin hyvä oppia tuntemaan hevosensa, sillä sen avulla voi toimia hevosensa parhaaksi, ja uskon että tämä on jokaisen hevosen omistajan tarkoituksena. Tapoja toimia on paljon, aivan kuten mielipiteitä siitä mikä on hevosen parhaaksi jonka takia tavat toimia eroavatkin toisistaan. Toisia katsomalla ja kuuntelemalla voi kuitenkin löytää myös omiin tapohinsa parempia vaihtoehtoja, enkä aina ymmärrä miksi hevospiireissä asiat halutaan usein nähdä joko tai vaihtoehtoina, eikä toisen mielipidettä tai toimintatapaa edes haluta ymmärtää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti