lauantai 23. joulukuuta 2017

Onko kisamenestys vai kehitys tärkeämpää?

Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, on tämä vuosi ollut meille Chainan kanssa varsinaista vuoristorataa. Ensimmäinen vuosi Chainan kanssa oli meille todella helppo, kisat sujuivat hyvin ja vaikka tasaisella oli haasteita ajoittain tuntui kuitenkin kaikki suurimmaksi osaksi helpolta. Alusta alkaen on ollut kuitenkin myös selvä että Chainan pitää kehittyä monella eri tavoin, ja aivan kuten kaikilla hevosilla, myös sillä on heikkoutensa. Chainan kanssa heikkuoudet ovat tulleet kuitenkin aivan eri tavoin esille kuin mitä muilla hevosillani, sillä vaikka tiedossa on aina ollut niiden heikkoudet ja esimerkiksi se että muotoa pitää nostaa, on Chainan kanssa ongelmakohdat voinut jotenkin tarkentaa vielä paljon enemmän.

Viimeiset kuvat kauden viimeisistä kisoista RidersInn:stäChainan kaikki heikkoudet perustuvat lähinnä yhteen asiaan, sen tasapainottomuuteen. Toki sen lisäksi sen rakenne ei ole mikään muotovalio, se on pitkärunkoinen jolloin kokoaminen on haastavampaa ja se ei ole ryhdikkäimmästä päästä. Se kuitenkin suorittaa kaikki tehtävät hyvin vaaditulla tasolla, eikä siitä myöskään tarvitse tulla isona mitään super kouluhevosta jolloin minua ei haittaa vaikka muoto olisi aavistuksen pidempi ja matalampi, kunhan hevonen liikkuu rehellisesti läpi rungon ja on rentona. Nämä asiat ovat estehevoselle huomattavasti tärkeämpiä, ja tämän vuoksi huomio onkin ollut tasapainossa ja siinä että se liikkuu suorana ilman että joudun kantamaan sitä.

Isoin haastehan meille on hypätessä ristilaukka, sillä Chaina on tottunut tasapainottamaan sillä itsensä tiukissa kaarteissa ja tilanteissa jotka ovat sille vaikeita. Heti kun sillä menee tasapaino se on tottunut vaihtamaan ristilaukalle jossa sen tasapaino on parempi, ja se pystyy hyppäämään helpostikin tasapainoisia hyppyjä tästä, se ei vain ole tarkoitus. Alkuun kun tähän lisättiin vielä heikko lihaskunto ja löysät polvet, oli kehityksen suunta varsin selkeä.Ensimmäisenä kautena pyrimme korjaamaan tätä paljon, ja kehitystä toki tapahtuikin vaikkakaan ei niin paljon kun olisin toivonut. Sen sijaan kisoissa tämä ei haitannut ja Chaina suoritti todella hyvin tuoden lähes jokaisista kisoista rusetin kotiin. Sen sijaan tänä vuonna menestys ei ole ollut yhtä suurta, mutta olemme oppineet sitäkin enemmän toisistamme ja kehittyneet yhdessä paljon enemmän. Chaina kehitys kesän jälkeen on ollut todella hurjaa, ja hevosesta aivan tuntee kuinka se on kehittynyt silmissä. Kotona sen jopa usein itse korjaa risti- tai vastalaukan kaarteessa, ja sen laukan tasapaino on kehittynyt aivan valtavasti. Pienillä volteilla hypätessä laukka ei tosin vielä kestä, mutta nyt suunta on täysin oikea. Siinä, missä alkuvuodesta ja keväästä teimme vastalaukassa yksittäisiä ympypän kaaria ulospäin asettuen, onnistuu nyt helposti myötäasetuksessa ympyrät, kaarevat urat, ja avot vastalaukassa. Tämä on itselleni todellinen onnistumisen mittari, sillä vastalaukka on Chainalle todella haastavaa ja vaihdot helpot, jolloin se on todella nopea vaihtamaan laukan jos sen tasapaino menee hetkeksikään.

Vaikka kisakausia ei ole ikinä loputtomasti takana, "uhraan" helposti kauden tälläiselle kehitykselle jota olemme tänä vuonna kokeneet. Se, että olemme selvinneet hyppäämisen kyyläämisongelmista, ainakin hetkeksi, on kasvattanut luottamusta toisiimme, minä tiedän että uskallan ratkaista ja Chaina tietää että annan sille tukea silloin kuin se sitä tarvitsee. Paljon tärkeämpää on kuitenkin se, että Chainan tasapaino on lähtenyt kehittymään valtavilla harppauksilla sillä se helpottaa kaikkea työskentelyämme jonka seurauksena myös kisaaminen on helpompaa. Tämä on harrastus jossa voi aina kehittyä, jonka takia tavalliset valmennukset antavat niin paljon joka kerta ymmärtäessä uusia asioita. Kisaaminen tuo kuitenkin itselleni vielä sen pienen lisän lajiiin, tavoite jota kohti pyrkiä ja jossa mennä aina uuteen tilanteeseen jota ei voi kokea valmennuksessa.  Lisäksi kisoissa pääsee näkemään aina erilaisessa tilanteessa sen, onko kehitys niin pitkällä että hevonen toimii muualla yhtä hyvin kuin kotona tutussa tilanteessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti