tiistai 5. joulukuuta 2017

Vuokraaja vai ei?

Kuten olen aiemmissa kirjoituksissa maininnut, on minulla Chainalle vuokraaja. Näin on ollut myös aiempien hevosten kanssa, välillä on ollut pidempiä taukoja ilman vuokraajaa kunnes olen taas päätynyt vuokraajaan. Vuokraajista ollaan montaa mieltä, ja ymmärrän molemmat kannat hyvin. Viime aikoina olen pohtinut paljon tätä asiaa, sillä vanha vuokraaja lopetti vajaan kolmen vuoden jälkeen jolloin häneen ja siihen miten toimimme oli kerennyt tottua hyvin.Vuokraajille on usein kaksi syytä, ajan ja rahan puute. Usein jo jompikumpi saa omistajan etsimään vuokraajaa, sillä jatkuva stressi ajasta tai rahasta on kuluttavaa. Tiedän että selviäisin kyllä ilman vuokraajaa, mutta kokisin huonoa omaa tuntoa siitä etten olisi ainoatakaan iltaa kotona poikaystävän ja koiran seurana, eikä rahallinen tilannekaan olisi yhtään sen parempi. Näin työssäkäyvänä opiskelijana aika on melkein vielä tärkeämpi kriteeri, mutta tosiasia on ettei talous ole tässä tilanteessa vielä kovinkaan hyvä jolloin jokainen euro on enemmän kuin tervetullut. Kun löytää hyvän vuokraajan ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä ettei ole tallilla, ja tietää että myös joku toinen saa nauttia tästä harrastuksesta vaikka hänellä ei ole omaa mahdollisuutta hevoseen.

Muistan aikoinani itse kun halusin vuokrahevosen. Sopivia vuokrahevosia ei ole liian helppo löytää, ja etenkään sellaisia joissa olisi laatua tai mahdollisuutta valmentautumiseen maneesillisilla talleilla. Muistan kuinka kiitollinen tuolloin olin siitä, että lopulta löytyi sopiva hevonen, jopa niin sopiva että siitä myöhemmin tuli ensimmäinen oma hevoseni. Vuokraaminen on mielestäni todella hyvä tapa nähdä pintaraapaisu siitä mitä hevosen omistaminen todella vaatii verrattuna ratsastuskouluun. Vuokraajana ei tarvitse sitoutua mihinkään pitkäksi aikaa, inhottavat työt tekee omistaja eikä hevosen terveydestä tarvitse huolehtia kuten silloin kun hevosen omistaa itse. Tarkennuksena voisin sanoa, että ajattelen nyt vuokrausta jossa hevonen asuu täyshoitotallilla eikä karsinoita tarvitse itse siivota, vaan hevonen ottaa tarvittaessa sisään, harjata ja ruokkia. On myöskin äärimmäisen tärkeää että omistajan ja vuokraajan näkemykset hevosenhoidosta ovat yhtenäiset, sillä ilman tätä suhde ei voi toimia. Omistajan näkemys on kuitenkin se johon vuokraaja sitoutuu toimimaan, mutta esimerkiksi itse olen valmis kuuntelemaan ehdotuksia jos ne ovat minusta järkeviä. Kuitenkin viimeinen sana on omistajan, sillä hevonen on hänen ja hän maksaa kulut sekä päätöstensä seuraukset. Itse päätän esimerkiksi varusteet joita hevosella käytetään, mutta esimerkiksi Battron kanssa pohdimme yhdessä vuokraajan kanssa sopivia kuolaimia. Mitä paremmin toisen osapuolen myös tuntee, ja sitä kautta syntyy luottamus, saa myös vuokraaja luonnollisesti enemmän vapauksia toimia.Koen, että vuokraamisesta maksaminen on tuolloin itsestäänselvyys, sillä vuokraaja vuokraa hevosta tuona päivänä sen omistajalta. Silloin taas kun olen itse matkoilla enkä sen takia pääse tallille, ovat vuokraajani aina saaneet mennä ylimääräisiä kertoja veloituksetta sillä tällöin he auttavat minua. Harvempi vuokraaja on sen verran taitava että hän veisi hevosta eteenpäin, jolloin koen maksun vuokraajan osaksi. Puolestaan silloin, kun hevosta ratsastaa ammattilainen minä omistajana maksan hänelle sillä hän vie hevosta eteenpäin. Jos minulla olisi paljon rahaa, maksaisinkin varmasti vuokraajan sijaan jollekin kouluratsastajalle joka kouluttaisi Chainaa kerran tai kaksi viikossa eteenpäin, mutta koska tämä ei ole minulle mahdollista on vuokraajasta minulle enemmän hyötyä. Maksaminen usein myös vaikuttaa siihen että vuokraaja haluaa ratsastaa kunnolla, jolloin tiedän että hevonen liikkuu paremmin, kun taas muulloin motivaatio voi helpommin laskea. Tämä ei ole mikään yleistys, mutta omasta kokemuksesta olen huomannut asian olevan joskus myös näin.

Hyvä vuokraussuhde voi antaa myös paljon osaavammallekin ratsastajalle, sillä minulla on ollut todella taitaviakin vuokraajia aiemmin. Laadukkaampi hevonen maksaa enemmän, eikä kaikilla ole myöskään kiinnostusta harrastaa joka päivä jolloin parempi vuokrahevonen on hyvä ratkaisu tähän. Harrastusta pääsee harrastamaan laadukkaasti, mutta kuitenkin ilman isompaa vastuuta. Esimerkiksi Battron kanssa vuokraaja kävi nimivalmentajien yksityisvalmennuksissa sillä halusi kehittyä hevosella mutta ei halunnut ostaa omaa hevosta ja sitoutua siihen niin paljon. Kun minulla ei ole mahdollisuutta maksaa ammattilaiselle, haluan mielummin antaa jollekin sen mahdollisuuden että hän saa itselleen mukavan harrastuskaverin josta pidetään huolta. Itse muistan kuinka paljon arvostin aikoinani kun sain tuon mahdollisuuden, ja haluan antaa sen myös muille. Vuokraamalla hevosta pidempään saa jo hyvän käsityksen siitä mitä kaikkea hevonen vaatii, ja haluaako siihen itse sitoutua.2 kommenttia:

 1. Haluaisitko kertoa hieman millaisen sopimuksen teet vuokraajan kanssa? Itse emmin vuokraamista, sillä vastuu toisen henkilön omaisuudesta, eli hevosesta, arveluttaa. Miten lähtisit selvittämään tilannetta jossa hevosesi esim. satuttaisi pahasti jalkansa vuokraajan kanssa? Helppo sanoa että omistaja vastaa, mutta jos ajatellaan että hevonen olisi jatkossa käyttökelvoton, niin pystyisikö siihen todella asennoitumaan niin että hevosten kanssa nyt vain sattuu ja tapahtuu. Tämä nyt on toki esimerkki kauhuskenaarioiden pahimmasta päästä, mutta ehkä sait kiinni mitä tarkoitan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt lähinnä suullisia sopimuksia, vaikka siinä on toki omat riskinsä. Kerron aina alkuun mitä oletan tehtävän, vaatimuksena siis lähinnä hevosen päivittäinen hoito normaaleine toimenpiteineen. En esimerkiksi vaadi että hevosta tarvitsee sen sairastuessa tulla taluttamaan, mutta olen ollut siitä kiitollisessa asemassa että myös näissä tilanteissa minua on autettu. Minulla on ollut lähinnä sääntöinä mitä hevosen kanssa saa tehdä (lähes kaikkea paitsi hypätä, maastoilu, tunneilla käyminen, itsenäisesti meneminen on mahdollista) ja suosittelen aina valmennuksissa käymistä sillä näin ratsastuksesta saa usein enemmän irti ja näin myös tietää että hevonen toimii paremmin.

   Tottakai vuokraamisessa on aina riskinsä, mutta niin on aina ratsastamisessa ja hevosen omistamisessa. Esimerkiksi tuollaisessa tilanteessa riippuisi toki miten loukkaanutuminen on tapahtunut, mutta usein tuollaiset tilanteet ovat vain huonoa tuuria eivätkä tarkoituksellisesti tapahtuneita jolloin luotan siihen että se olisi voinut tapahtua myös yhtälailla minulle. Ikävä kyllä hevosten kanssa elämä on päivittäin hieman tuuria ja jokaista tervettä päivää pitää arvostaa. Kaikki loukkaantumiset mitä minulla hevosten kanssa ovat tapahtuneet ovat tulleet esimerkiksi tarhassa yms, ja luotan vuokraajien kanssa siihen että tarkoituksellisesti ei tehdä mitään tyhmää kuten laukkailla maastossa huonoilla pohjilla jolloin riskit loukkaantua kasvavat. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi hieman :)

   Poista