keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Chainan hyvät ja huonot puolet

Viimeksi pohdin Chainan kanssa olevia tavoitteita, nyt sen hyviä ja huonoja puolia. Jos Chaina olisi ensimmäinen oma hevoseni, näkisin sen heikkoudet ja vahvuudet aivan eri tavalla, mutta nyt vertaan sitä erityisesti siihen millaisia aiemmat hevoset joilla olen ratsastanut, sillä jokaisessa hevosessa on jotakin hyvää.

Chainan hyviin, ja ehdottomasti sen parhaisiin puoliin kuuluu todella korkea työmoraali ja miellyttämisenhalu. Chaina on aina valmiina töihin lähtöön, ja siitä näkee että pienenkään seisomisen jälkeen se selvästi kyllästyy siihen ettei pääse liikkumaan ja tekemään töitä. Vaikka Chaina vastustelee välillä hieman vaikeita asioita tehdessä, se yrittää alkuun aina parhaansa kunnes vasta saattaa hermostua jos sitä vaaditaan kerralla useampia toistoja. Tämä jää kuitenkin vain yhteen kertaan jonka jälkeen se jaksaa taas yrittää. Lisäksi Chainan askellajit ovat paljastuneet paljon laadukkaimmaksi kuin mitä alkuun ajattelimme, ja ravissa se väläyttelee välillä jo ihan kivojakin askelia.
Isosta koosta huolimatta Chaina on kevyt ratsastaa, se on herkkä edestä ja jalalle, tosin tykkään käyttää usein pieniä kannuksia jotta se pysyy mahdollisimman herkkänä sille koko ajan. Isoksi hevoseksi Chaina on myös yllättävän ketterä ja kääntyy hyvin, mutta heikkoutuna tässä on puolestaan se, että sen laukan tasapaino on pienissä kaarteissa vielä varsin huono, kuten myös jännittyessä jolloin se rikkoutuu ristilaukalle.

Hypätessä Chainan hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen varmuus, se ei ole normaalisti mikään tuijottelija eikä ota turhia puomeja. Chainan kanssa hyppääminen tuntuu helpolta, mikään este ei ole tähän mennessä tuntunut suurelta, ja itselläni voi olla koko ajan selässä varmuus siitä että se tietää mitä tehdä. Hypätessä Chainan huonot puolet ovatkin lähinnä sen laukasta rippuvaisia, se imee normaalisti hyvin eteen, pidentää ja lyhentää laukkaa helposti eikä tule liian vahvaksi.Isoimpia heikkouksia ja huonoja puolia Chainassa puolestaan minulle on sen ryhdittömyys. Chainahan ei ole suoranaisesti ryhditön, se ei ole myöskään ylöspäin menevää sorttia vaan luonnollisempi tapa sille on kulkea hieman pidemmässä muodossa. Ero on siksi vielä suurempi, sillä kaksi edellistä hevosta mitä olen omistanut ovat olleet kompakteja ja enemmin liian lyhyenä kulkevia jolloin olen tottunut siihen että hevonen on edestä hyvinkin kasassa. Varmasti osittain tämän takia haluankin hakea Chainalta paljon kootumpaa muotoa, vaikka niin lyhyt muoto kuin missä esimerkiksi Battro liikkui ei ole hyväksi. Tähän varmasti vaikuttaa myös se, että aiemmin en huomannut tätä niin selvästi sillä Chainalla oli paljon vähemmän voimaa takapäässään. Nyt kun takapäätä on saatu aktivoitua paljon paremmaksi, ja lihaksia on enemmän, korostuu puolestaan etuosan heikkous. Nyt haluankin enemmän voimaa etuosaan jotta Chaina jaksaisi kantaa itseään yhä paremmin.

Ratsastuksen lisäksi Chainan hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen käsiteltävys maasta käsin. Chaina on todella helppo ja kiltti käsitellä, sen voi antaa kelle tahansa missä tahansa tilanteessa eikä se tee mitään tyhmää. Chainan kanssa on myös todella kiva vain touhuta ja harjailla sitä, sillä se rakastaa huomiota ja sitä että sitä vain rapsutellaan. Alkuun Chaina vaikutti hieman syrjäänvetäytyvältä, mutta tähän tuli muutos puolen vuoden sisään kun se kotiutui ja oppi tuntemaan ihmiset. Chaina on myös kaikissa hoitotoimenpiteissä kuten klippauksessa, kengityksessä ja eläinlääkärissä kiltti käyttäytymään.

Sen isoihin huono puoli onkin varmasti kaikkien tallityöntekijäöiden mielestä sen epäsiisteys, sen karsina on joka kerta aivan kaaoksen vallassa, se kakkaa ja pissaa minne sattuu jonka jälkeen levittää ja silppuaa kaiken ympäri karsinaa. Lisäksi Chainan iho on herkkä ja sille tulee helposti hiertymiä jotka tekevät monesta tilanteesta haastavampia, aivan kuten se myös hieman tohelo tarhassa jonka takia se rikkoo bootseja säännöllisesti kun astuu jaloilleen. Toki hyviä ja huonoja puolia on enemmän, mutta nämä ovat isoimpia asioita jotka tulevat mieleeni.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti