torstai 18. tammikuuta 2018

Chainan kalenteri vuositasolla

Sen jälkeen kun olen pohtinut tavoitteet tulevalle vuodelle, pyrin suunnittelemaan karkean kalenterin koko vuodelle. Pyrin suunnittelemaan kalenterin edellisvuosista oppien ja niitä parannellen, tai vaihtoehtoisesti niitä noudattaen jos tämä vaikuttaa toimivan hevoselle. Chainan kanssa olemme löytäneet sopivan perusrytmin joka tuntuu toimivan, toki muutoksia tähän tulee aina tilanteista riippuen.Tammikuu alkaa meillä aina vielä pienellä lomailulla, ja kuukauden alun jälkeen rupeamme palaamaan normaaliin liikuntaan ja Chaina palailee hyppäämiseen kuukauden hyppylomalta. Alkuvuosi meneekin tämän jälkeen rutiinia ja kuntoa nostaessa, tarkoituksena löytää radalle rutiini kisakautta ajatellen. Tarkoituksena on aloittaa kisakausi helmikuussa, tosin hieman riippuen siitä miten hyppääminen on lähtenyt käyntiin ja miten työt ja kisat osuvat yhteen.

Hallikaudesta meidän on tarkoitus löytää mahdollisimman hyvä vire päälle, jotta ulkokauden pääsee aloittamaan heti "täysillä". Tämän ajan Chainan liikunta on hyvin säännöllistä, tarkoituksena hypätä kerta viikkoon, ja kisaviikoilla hyppyjä tulee välillä kaksikin kertaa viikkoon. Tärkeää tässä kohtaa on toki seurata hevosta ja sitä että se vaikuttaa siltä että jaksaa tehdä töitä. Ulkokaudelle siirtyessä hyppyjen määrä vähenee jatkuvasti, eikä tarkoituksena ole hypätä kuin kerta viikkoon ellei kyseessä ole jotakin erikoista. Huhti- toukokuun aikoihin vuorossa on myös raspaus, sillä sopivaksi raspausväliksi ainakin nyt on näyttänyt muodostuvan neljä-viisi kuukautta ja jatkamme tätä.Viimeistään kesäkuussa Chainalla on vuorossa vuosikontrolli, jonka jälkeen se myös rokotetaan juhannuksen aikoihin. Tällöin Chaina saa muutaman viikon kevyen jakson, jonka jälkeen palaamme jälleen normaaliin arkeen. Tämän jälkeen treenit jatkuvat normaalina talveen asti, jolloin vuosi loppuu jälleen vuosikontrolliin, jouluna rokotukseen josta alkaa vielä muutaman viikon hyvin kevyt hölköttely. Joulun aikaan haluan antaa Chainalle kunnon hyppyloman jossa se saa nollata päänsä kokonaan, sillä muuten vuosi on kuitenkin varsin säännöllistä hyppäämistä, vaikka kesällä onkin välissä pieni loma ja välillä tulee viikkoja jolloin hypyt jäävät välistä.

Kisakauden aikana on tärkeää keskittyä myös siihen että kaikki ratsastus ei mene vain "vakavaan" treenaamiseen, ja tasapainotuksena on maastoilua, ajoittaista juoksutusta ja muuta ohjelmaa. Nämä pitävät hevosen mielen virkeänä, eikä treenaamisesta tule pakkopullaa. Lisäksi joukkoon tulee toki muutamia kevyemmän jakson viikoja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti