maanantai 29. tammikuuta 2018

Miten seurata hevosen henkistä hyvinvointia?

Asia tuli mieleeni kun olen Chainaa seuraillut sen palatessa normaaliin liikuntaan ja treeniin. Hevosesta näkee hyvin jo ulospäin usein miten se voi, onko se rentoutunut vai jännittynyt, sosiaalinen vai omissa oloissa ja miten tyytyväiseltä se vaikuttaa oloihinsa. Chaina on vielä siitä hyvin kiitollinen hevonen että se vaikuttaa olevan hyvin helposti tyytyväinen, mutta tässä kahden vuoden aikana sitä on oppinut tulkitsemaan vielä paremmin.

Muistan kun Battro tuli minulle aikoinaan ja se oli todella stressaantuneen oloinen. Sillä oli huolestunut katse ja se jännitti kaikkea. Se rentoutui tästä toki muutaman kuukauden aikana, mutta se oli aina hieman varautuneen oloinen ja ajattelimme sen olevan hevosen luonne. Battrosta oli hyvin helppo nähdä miten se voi, sillä sille tuli heti huolestunut ilme jos jokin asia ei ollut hyvin ja se stressasi jotain. Battro oli oikeastaan kaikessa toiminnassaan hyvin huolestunut ja hätäinen, se halusi aina varmistaa onko tämä varmasti ok, tosin vasta sen jälkeen kun oli tehnyt ensimmäisen teon tai liikkeen.
Muuttaessamme nykyiselle tallille hevonen muuttui silmissä vain parissa viikossa, ja huolestuneisuus ja stressaantuneisuus katosi huomattavan paljon. Uskon tähän olleen muutamia syitä, ensimmäisenä vapaaheinä jota se sai syödä ulkoillessaan, ja lähes yhtä isona syynä pitkät tarha-ajat kaverin kanssa isommassa tarhassa. Erityisesti kaverilla oli siihen valtava merkitys, sillä tuona kesänä se oli viikon verran yksin isossa tarhassa vapaalla heinällä, ja hevosen käytös muuttui heti stressaantuneemmaksi. Siinä missä tarhakaveri puolestaan stressasi Vivania aiempaan, muutti se Battron käyttäytymisen aivan erilaiseksi. Tämä oli itselle hyvä esimerkki siitä kuinka tärkeää on lukea hevosta ja etsiä sille sopivaa tapaa toimia, ja pitää hevonen tyytyväisenä.

Chainan kanssa emme ole oikeastaan edes kokeilleet yksin tarhailua sittä se on tullut heti hyvin toimeen muiden hevosten kanssa eikä ole vaikuttanut ahdistuneen tästä. Chaina oli heti ensimmäisestä päivästä lähtien rennon oloinen, mutta hieman sisäänpäin vetäytynyt eikä mitenkään vaikuttanut nauttivan kaikesta hoidosta, oli lähinnä paikalla seisten reagoimatta mihinkään. Kesän aikana käytös kuitenkin muuttui ja hevosesta tuli yhä sosiaalisempi, se selvästi nautti huomiosta ja näytti jos jokin tuntui todella hyvältä.

Nuo aasinkorvat...


Nyt kevyen jakson aikana puolestaan huomasi kuinka Chaina alkoi selvästi kyllästyä oloihinsa, kiehnäsi karsinassa iholla ja roikkui koko ajan käytävällä tökkimässä kaikkia kun sillä oli tylsää. Nyt töihin palattuaan hevonen on puolestaan selvästi rentoutuneempi, tyytyväinen ja rento eikä vaadi kaikilta huomiota kun sillä on tylsää. Tallihebkilökunta nauroi juuri minulle että Chainaa on välillä todella helppo lukea, aamulla ruuan syötyään se palaa takaisin nukkumaan karsinan takanurkkaan jotta sitä ei häirittäisi, ja vasta herättyään se tulee ovelle näyttämään että on valmis ulos lähtöön. Chainan käytöksestä kuulemma myös huomaa jos olen lomalla, sillä se muuttuu samanlaiseksi kuin silloin kun on itse ollut lomalla, se haluaa ohi meneviltä ihmisiltä rapsutuksia. Kun hevosen oppii tuntemaan, huomaa pienemmätkin muutokset ja pystyy itse pohtia syitä sille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti