sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Vuoden ensimmäiset puomit

Pitkästä aikaa ihan tavallisesta ratsastuksesta kuvia ja kirjoitusta. Chaina on ollut oikeastaan koko tämän viikon hieman villi, alkuviikosta se pukitteli jota ei tee normaalisti ikiniä, ja välillä on tullut ties mitä sinkoiluja kun se on innostunut milloin mistäkin. Töitä se on kuitenkin tässä välissä tehnyt hyvin mielellään, tosin haasteena meillä on hieman ollut vasen kierros ja siinä kääntyminen. Kyseessä siis on se, että Chaina ei halua lähteä uralta esimerkiksi ympyrälle, ja kaaren puolessa välissä on jatkamassa oikealle vasemman sijaan. Tätä ilmenee täysin ajoittain kaikissa askellajeissa, ja sitten tilanne on ohi. Prostesti on kuitenkin varsin suurta, ja Chaina pomppii tilanteesta pois.

Suurinosa kuvista on ravista, sillä laukkakuvat eivät oikein tarkentuneetEpäilin alunperin syyksi kipua, mutta olen sulkenut tämän pois, sillä tätä on tapahtunut jo ennen vuosikontrollia ja sieltä saimme puhtaat paperit. Tätä tapahtuu myös vain päädyissä, eikä keskiympryöillä jolloin kipu tuntuu todella epätodennäköiseltä vaihtoehdolta. Lisäksi juoksuttaessa tätä ei ilmene, kuten ei väistöissä, avoissa, suluissa yms. Isoimpana erona on myös se, että gramaaneja käyttäessä tätä ei tapahdu kuin korkeintaan kerran ratsastuksen aikana jonka jälkeen Chaina huomaa että tilannetta ei pääse pakoon jonka jälkeen ei edes yritä uudestaan. Koenkin tämän enemmän testaamisena, sillä nyt takana on ollut kevyempi jakso jonka jälkeen Chaina on usein kyseenalaistanut mitä kaikkea pitää tehdä ja mitä ei. Kipeältä hevonen ei vaikuta, ja tekee töitä enemmän kuin mielellään.

Vuoden ensimmäisenä puomikertana laitoin minulle jo perinteiseksi muodostuneet kolme puomia ympyrän kaarelle niin että keskellä puomien väli oli 3metriä. Ravissa Chaina oli kiva ja hyvä, askeleet sujuivat hyvin ja pysyimme keskellä puomeja. Laukassa tämä harjoitus on minulle vielä parempi, puomit vaativat sen että laukka etenee tarpeeksi enkä voi nyppiä Chainaa turhaan. Puomeissa olevat raidat pitävät puolestaan huolen siitä että pysyn keskellä puomeja, eikä kaarre valu turhaan erityisesti sisäreunaan ja hevonen taipuu läpi kaarteen. Harjoitus tuli meille alunperin Mikon kurssilta, jossa en saanut Chainaa menemään puomeja myötälaukassa oikeaan kierrokseen ja toisena päivänä Mikko ratsasti Chainalla jonkin aikaa ja jumppasi sitä. Nyt oikea laukka rikkoontui vain ensimmäisellä kerralla, jonka jälkeen laskeuduimme ja jatkoimme joka kerta myötälaukassa. Vasenkierros oli puolestaan paljon haastavampi, ja huomaan etten käännä tarpeeksi ulkoavuilla jolloin Chainaa ärsyttää tilanne ja se lähtee pakenemaan sitä puskemalla ulos.
Laukassa jumppasin puomeja pidempään, ja vaikka haluaisin Chainan pysyvän tehtävässä pyöreämpänä, olen päivän lopputulokseen kuitenkin tyytyväinen. Chaina oli yllättävän rento ja kuuliainen siihen nähden ettei ole mennyt puominkaan yli nyt kuukauteen. Se malttoi kuunnella, ja pystyin jopa nyppimään alkuun niitä turhia askeleita puomille kun se kuunteli sen verran hyvin. Lisäksi puomien avulla sain laukan lopulta todella hyväksi, Chaina oli täysin tasapainossa molemmilla ohjilla suorana, ikävä kyllä tästä ei ole kuvia kun kuvaaaja lähti lämmittelemään sormiaan. Vaikka vastustelua ilmeni ratsastuksen alussa, tämä katosi sen jälkeen kun Chaina tuli täysin rehellisesti avuilla ja molemmille ohjille ilman että toinen puoli oli tyhjä. Tästä on hyvä jatkaa ensiviikolla.


Chainan perusilme kun se näkee puomin tai esteen jonne pääseeEi kommentteja:

Lähetä kommentti