perjantai 5. tammikuuta 2018

Vuositarkastus johon en ollut varautunut

Keskiviikkona meillä oli vuorossa puolivuosittainen vuosikontrolli sekä samalla halusin tarkastuttaa hieman turvotelleen takajalan. Turvotus ja lämpö olivat tosin jo lähteneet, mutta parempi katsoa jalka varmuuden vuoksi ettei mitään pahaa sattuisi syntymään jos jalassa olisikin jotakin muuta. Ensimmäinen kommentti olikin, että Chainahan on nyt hieman pulska. Tämä on toki tiedossa, kuukausi sitten se näytti jo ihan hyvältä, mutta parin viikon kevyempi jakso ja viikon liikkumattomuus näkyvät hevosessa heti kun edessä on vapaa heinä.

"En ymmärrä miksi mua kutsutaan pulskaksi?!?"


Vasen takanen katsottiin ensimmäisenä, ja kuten itse olin diagnosoinut, oli diagnoosi jännetupintulehdus. Tosin nyt jo poistumassa oleva, sillä nesteet olivat lähteneet lähes kokonaan pois eikä eroa jalkojen välillä ole. Hoidosta päättäisimme taivutuksen jälkeen, sillä tämän näköisenä syytä hoitamiselle ei ainakaan nähty. Muuten kaikki oli ulkoisesti kunnossa, mikään paikka ei aristanut ja muuta huomautettavaa kun iso masu ei ollut.

Ulkona rupesimme katsomaan Chainaa liikkeessä, mutta ensimmäisellä ravisuoralla se liukastui ja kaatui. Säikähdimme kaikki tästä kunnolla, sillä nämä tilanteet voivat olla hyvinkin vaarallisia jos paikat revähtävät kunnolla. Chaina kuitenkin nousi nopeasti ylös ja otti painon heti kaikille jaloille. Kolmeen jalkaan tuli hieman asfaltti ihottumaa, mutta onneksi suurempia vammoja ei näkynyt. Chaina käveli normaalisti, ja hetken pohdittuamme päätimme lähteä kentälle katsomaan miltä sen liike näyttää. Ravi oli normaalia ja puhdasta ja päätimme taivuttaa sen, jotta näkisi reagoisiko se taivutuksiin ja samalla saisimme varmuuden vasemmasta takasesta, sekä muutenkin vuositarkastuksen tehtyä. Hämmästykseni tulos oli jokaisesta jalasta pyöreä nolla, kaatuminen ei vaikuttanut, kuten myöskään ei vasen takanen.
Eipä ole ikinä käynyt näin eläinlääkärillä että hevonen saisi täydet nollat joka jalasta ylä- ja alataivutuksessa, mutta ei tilanteesta voi ollenkaan valittaa. Tämän takiahan näissä käydään, hyvällä onnella ei hevoselle tarvitse tehdä mitään ja treeniä voi jatkaa normaalisti, ja vastaavasti välillä voidaan puuttua ajoissa pieniinkin epäkohtiin jotta ne eivät rupea vaivaamaan enempää. Itselleni tuntuu aivan käsittämättömältä, että 12-vuotiaaksi kääntyvä hevonen saa täysin puhtaat paperit, etenkin kun Chainan liikunta on kuitenkin lisääntynyt siihen nähden mitä se oli Saksassa, mutta nyt kaikki näyttää hyvältä ja siitä nautitaan. Uskon toki, että kesällä kesken kisakautta tilanne voi olla toinen, ja tilanne katsotaan silloin uudestaan, mutta nyt nautitaan tästä. Kaatumisen vuoksi Chaina saa vielä muutaman kevyemmän päivän, mutta eilen katsoin liikkeet nopeasti läpi ja tamma liikkui puhtaasti ja mielellään, joten säikähdyksellä selvittiin. Eipä ole ikinäk käynyt näin, että hevosen kanssa lähdetään klinikalta todella pienen laskun kanssa niin että mitään muuta kuin haavoja ei olisi tarvinnut puhdistaa. Eilen haavat olivat jo todella siistit ja umpeutuneet, mutta niitä putsaillaan vielä varmuuden vuoksi muutaman päivän ajan.

Pahin haava

Ja seuraavana päivänä kun iho oli jo mennyt kiinni, sekä haavoihin laitettu voidetta

4 kommenttia:

 1. Otsikko hieman säikäytti, mutta mahtavaa :) Selkeästi hevosta on pidetty hyvin ja oikein; se on parhaassa mahdollisess kodissa!
  -Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) On itsellekin ihana huomata että tekee asioita oikein, ja hevonen liikkuu tavalla jolla ei rasita itseään väärin. Näistä hetkistä saa irti vielä niin paljon pidemmäksi aikaa, sillä vuosien varrella on oppinut että kaikki on mahdollista ja terveistä hetkistä pitää nauttia senkin edestä

   Poista
 2. Ihana törmätä tällaiseen blogiin, jossa sekä kuviin että tekstiin panostetaan! Jään seurailemaan teidän menoa :)

  maijunhevoselamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista