perjantai 30. maaliskuuta 2018

Mikon valmennus, päivä 1. "On hyvin tärkeää että hevonen on rento verryttelyn jälkeen" Ahaa-elämyksiä alkuverryttelyssä

Torstaina meillä oli vuorossa vihdoin hyvin pitkästä aikaa Mikko Mäentaustan valmennus. Tämä viikko Chainalle huomattavasti normaalia rankempi, sillä hyppäämme kaksi kertaa Mikon valmennuksessa sekä Ypäjällä kisoissa, mutta Mikko osasi ottaa tämän todella hyvin huomioon, ja lisäksi valmennuksen ja kisojen välissä on yksi kevyt eteen alas päivä. Video on tällä kertaa harvinaisen pitkä, ja jätin siihen tarkoituksella myös Mikon kommentteja erikseen. Myös teksti on harvinaisen pitkä, sillä sain jo pelkästään alkuverryttelyssä mielettömän määrän ahaa-elämyksiä.

Aloitimme verryttelyn perinteisesti ravailemalla, keskittyen vain siihen että Chaina on rento sillä erityisesti alkuun sitä jännitti hyvinkin paljon kaikki mahdollinen. Chaina useinkin alkuun vastustaa helposti tuntumaa, ja tämä korostuu erityisesti silloin kun se on jännittynyt. Mikko usein haluaa verryttelyn tapahtuvan lähes pitkillä ohjilla, ja tällä kertaa kiinnitimme siihen vielä enemmän huomiota kun Chainaa jännitti. Kuten Mikko kertoikin, usein kun hevonen jännittyy, luonnollinen reaktio on ottaa enemmän tuntumaa siihen jotta sen saa paremmin avuille. Mikolla oli aiemmin eräs kovasti jännittävä hevonen, ja radalle tultaessa siihen automaattisesti otti enemmän tuntumaa ja vei lähelle jännittäviä esteitä. Tämä toimi, mutta hevonen ei kuitenkaan rentoutunut kunnolla ja tämän vuoksi pitikin kokeilla jotain muuta tapaa. Pikku hiljaa radalle tultiinkin pitkin ohjin ja vain käveltiin siellä, ja hevonen rupesi rentoutumaan paremmin. Tämä ei toki toimi aina ja kaikilla hevosilla, ja toki hevoselta pitää vaatia että joka paikkaan mennään, mutta näiden asioiden onnistuessa erityisesti verryttelyssä on tärkeämpää saada rento hevonen kisoja ajatellen.

Nyt  Chainan juostessa alkuun alta pois ja tuntumaa vasten sainkin neuvon heittää ohjan kokonaan pois, ja rauhoitella tammaa  lähellä äänellä ja rauhallisella istunnalla. Alkuun Chaina kulkikin lähinnä hirvenä, mutta hitaasti kaula rupesi pitenemään, vaikka toki täysin matalalle se ei laskeutunut. Mikä tärkeintä, Chaina kuitenkin rentoutui pikku hiljaa. Tämä Mikon mukaan onkin alkuverryttelyn idea; on tärkeämpää saada lihakset rennoksi kevyellä hölkällä sen sijaan että hevosta lähtee vaatimaan kulkemaan muodossa jossa se tappelee vastaan ja jännittää vain lihaksensa. Olen toki osittain huomannut tämän kisoissa joissa usein verryttelyssä en vaadi muuta kuin ohjan ja pohkeen välin tuloa unohtaen täysin muodon missä kuljemme, mutta en ole tajunnut yhdistää sitä siihen että myös hevosen lihakset rentoutuvat siinä kun se vain saa mennä eikä tappele mitään vastaan.Hieman yliliioittelua kun jännitti niin paljon 
Alkuverryttelyn jälkeen aloitimme ympyrällä jossa oli kaarella kolme puomia, sama tehtävä joka aiheutti meille viime syksynä hyvinkin paljon haasteita, ja lopulta Mikko nousi Chainan selkään. Tuon kerran jälkeen olemmekin treenanneet tehtävää ahkerasti, ja olemme selvästi kehittyneet vaikka tehtävä on meille vieläkin hyvin haastava. Videot ovat tässäkin tehtävässä todella opettavia itselleni, sillä Mikon huomauttaessa usein liian pitkästä ohjasta selkään tuntuu kuin ohjani olisivat jo liian lyhyet, mutta videota katsoessa ymmärrän täysin sen miksi ohjia pitäisi lyhentää vielä enemmän. Vasemmassa kierroksessa ympyrä sujuikin hyvin, mutta oikea kierros oli huomattavasti vaikeampi. Haaste johtuu erityisesti siitä, että en saa sitä taipumaan oikean pohkeen ympärille jolloin kaarteen meneminen on haastavaa. Lähden kääntämään sitä liikaa sisäohjalla vieden käteni kaulan vasemmalle puolelle, joka vain sekoittaa Chainaa enemmän. Kotona olemme usein selvinneet tehtävän ilman ainoatakaan ristilaukkaa, mutta muualla ongelmat helposti korostuvat kun Chaina on hieman jännityneempi. Nyt pääsimme tulemaan tehtävää välillä myös myötälaukassa, vaikka myös ristilaukkaa tuli esiin ajoittain. Mitä pienemmin saan Chainan tulemaan ensimmäiselle puomille, sitä paremmin sen tasapaino kestää kaarteen ja laukka säilyy myötänä.

Hyppäämisen aloitimme pienellä 18metrin linjalla jonka väliin piti saada viisi askelta, ja jolta jatkoimme vedelle. Linjalla Chaina odotti hyvin, mutta jostain syystä vesi aiheutti ekstra jännitystä tällä kertaa sille. Oikeasta kierroksessa linjalle tulo oli haastavampaa meille ja meinasimme jäädä helposti liian kaukasi tai tulla liian juureen, josta johtuen välissä olevat askeleet olivat kaikkea muuta kuin suoralla hevosella. Linjan sujuessa viidellä askeleella ja hevosen odottaessa, tulimme sen normaalisti neljällä. Ensimmäisellä kerralla tämä aiheutti sen, että en saanut Chainaa tasapainotettua kaarteissa jolloin paikka esteille ei oikein meinannut löytyä kun en kerennyt ratsastamaan sitä pidätteestä pohkeen eteen enää takaisin. Chaina parani koko ajan, vaikka aivan niin odottavaa oloa en saanut selkään kuin se parhaimmillaan aikaan. Viimeinen rata ei valitettavasti tullut videolle, mutta siihen oli hyvä lopettaa sen ollessa päivän paras.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti