torstai 15. maaliskuuta 2018

Välillä on vain hyvä pitää hauskaa

Nyt vihdoin kun Chainan kanssa olemme päässeet takaisin treenikuntoon ja aloittamaan kisakauden, pitää muistaa tasapaino hevosen treeneissä yhä enemmän. Chainan viikkorunko on normaalisti varsin samanalainen, mutta viikoittain siihen toki saattaa tulla pieniä muutoksia riippuen muusta ohjelmasta. Karkeasti yleensä tarkoituksena on pitää yksi vapaapäivä, yksi kunnon hyppypäivä, kerran puomeja tai korkeintaan parikymmentä senttisiä kavaletteja, kerran kouluvalmennus, kaksi itsenäistä kouluratsastusta ja yksi kevyempi päivä, keleistä riippuen maastossa tai esimerkiksi nyt talvella kentällä isoa kevyttä laukkaa tai jotakin muuta hauskaa. Juoksutusta meillä on kuitenkin harvemmin ohjelmassa, sillä vaikka Chainan tasapaino on kehittynyt huomattavasti siitä mitä se minulle tullessaan oli, on se etenkin laukassa vielä ajoittain tasapainotonta kun kuskia ei ole selässä jonka vuoksi en koe että siitä on meille sen suurempaa hyötyä.

En tiedä kumpi nauttii näistä hetkistä enemmän 

Lihapulla loikkimassaEsimerkiksi viime viikolla kun Chainalla oli hyppäämistä ja kisat, haluan pitää sen muun liikunnan aavistuksen kevyempänä jotta se varmasti jaksaa hyvin kisoissa. Chainan kanssa tämä tapa sopiikin hyvin, se on aavituksen energisempi kisoissa kun on edellisenä päivänä saanut lähinnä hölkätä kevyesti mutta kuitenkin joutunut liikkumaan. Kisojen jälkeen annan sille myös aina kevyemmän päivän jolloin usein laukkaamme kevyemmin eteen alas ajatuksella jotta jumit pääsevät avautumaan. Nyt sillä oli vielä maanantaina hieronta, jonka takia tiistainakin menimme kevyemmin ja eilen vuorossa olikin itselleni lähes puoleentoista viikkoon kunnon kouluratsastusta. Olin varautunut siihen että tammaa ei kaiken kivan jälkeen kouluratsastus oikein innosta, mutta vielä mitä. En muista koska se olisi ollut yhtä hyvä ratsastaa tasaisella. Höyhenenkevyt edestä, täysin pohkeen edessä, rento ja todella letkeä. Letkeyteen auttoi varmasti vielä hieronta, ja kaikki muu hauskan pitäminen on tehnyt sille varmasti henkisesti hyvää.

Chainan kanssa tärkeintä onkin löytää sopiva tasapaino kaiken liikunnan välillä, aivan kuten kaikkien muidenkin hevosten kanssa. Siinä missä itse välillä meinaan tuntea huonoa omaatuntoa siitä ettemme aina kerkeä treenaamaan niin "tosissaan" vaan olemme vaikka useamman kerran kentällä hölkkäilemässä kelien ollessa hyviä, sopii tämä Chainalle selvästi todella hyvin. Se ei kerää tästä energiaa, vaan lähinnä kasvattaa motivaatiota kouluratsastusta kohtaan ja sisäistää asioita joita olemme valmennuksissa harjoitelleet. Tämä onkin itselleni taas hyvä muistutus siitä, että myös kisakaudella on hyvä ottaa muutamia kevyitä viikkoja myös kisojen välissä, sillä näin Chaina jaksaa kisoissakin paremmin. Toki kouluratsastuksen tärkeyttä ei sovi unohtaa, sillä se on kaiken perusta ja auttaa hallitsemaan esimerkiksi juuri laukkaa esteiden välissä. Alkuvuosi on kuitenkin näyttänyt sen, että esimerkiksi lähes kahden kuukauden hyppytauko on tehnyt vain hyvää hevoselle ja se hyppää huomattavasti paremmin kuin loppuvuodesta kun intoa on enemmän. Siinä missä Battron ja Vivanin kanssa ankarampi treenaaminen tuotti parempaa ja keskittyneempää tulosta, tuottaa Chainalle hauskan pitäminen rentouden treenaamiseen ja jaksamiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti