keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Estehevosen kouluratsastus

On selvä että Chaina on estehevonen. Tämä näkyy jo sen rakenteesta, tavasta liikkua ja erityisesti siitä kuinka sitä on ratsastettu. Se kuinka estehevosta tulisi ratsastaa ja mitä sitä vaatia tasaiselta vaihtelee paljon, ja nämä ovatkin omia mielipiteitä siitä mitä haluan hevoseltani tasaisella. En usko että Chaina tulee ikinä starttaamaan vaativia koululuokkia, jos koululuokkia ollenkaan, mutta mitä enemmän hevonen osaa sitä mukavampi sillä on mielestäni ratsastaa. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että hevonen kulkee avuilla rehellisesti ja tekee töitä mielellään. Kaikki kuvat huhtikuun alun kouluvalmennuksesta kun meillä ei vielä sopivaa koulusatulaa ollut.

Kaikki kuvat Nea Levonius




Chainan kanssa keskittyminen ja haaste onkin siinä että sen saisi kulkemaan suorana ohjan ja pohkeen välissä. Tämä tarkoittaa sitä, että se kantaisi itsensä edestä ja pitää päänsä suorana, ja polkisi takaa allensa niin ettei heittäisi takapäätänsä sisään tai ulos ollen pohkeen edessä ja kevyt kädelle. Kuulostaa helpolta, mutta todellisuudessa näiden asioiden onnistuessa lähes mikä tahansa tuntuu mahdolliselta sille meidän tasolla.

Se, että annan Chainan liikkua hieman pidemmässä muodossa johtuu paljolti siitä että tämä muoto on meille mukavuusalueella ja tässä hevonen pysyy rentona. Kouluvalmennuksissa vaadin hevoselta toki enemmän jolloin muoto on ajoittain korkeammalla, mutta vielä lyhyitä aikoja jotta hevonen ei väsähdä ja lihakset kipeydy kun siltä vaaditaan liikaa. Tämän vuoksi se välillä myös kulkee hieman luotiviivan takana, vaikka toki tätä pyrin välttämään. Kun tähtäimessä ei ole vaativat koululuokat voin joustaa hieman tästä muodosta jossa noissa luokissa liikuaan, ja työskennellä rennolla hevosella ja vaatia siltä enemmän muilta osa-alueilta.





Erilaiset notkistavat tehtävät kuten väistöt, avot ja sulut eri tavoin ovat todella hyödyllisiä tehtäviä. Näin saan tuntumaa etu- ja takajalkoihin ja opin hallitsemaan niiden liikkumista. Chainalle erilaiset väistättävät tehtävät ovat todella helppoja, haaste niissä on usein siinä että tamma liioittelee liikaa jolloin poikitus on liian kovaa, avot ja sulut muuttuvat helposti väistöiksi ja väistöissä takapää johtaa liikettä. Mitä paremmin hevonen on tasaisella avuilla ja mitä pienemmistä avuista se toimii, sitä helpommaksi myös hyppääminen muuttuu.

Huomaan myös itse kuinka tärkeätä on, että kouluratsastukseen kiinnittää kunnolla huomiota, sillä heti kun kouluvalmennukset jäävät useammalta viikolta peräkkäin pois muuttuu meno helposti "sinne päin" menoksi, enkä tule vaatineeksi hevoselta yhtä paljon. Viime kuukausi on ollut siitä haastava meille että en ole päässyt käyttämään myöskään koulusatulaa sen ollessa epäsopiva, minkä huomaan vaikuttaneen ryhtiin ja istunaan vaikka estesatulamme onkin hyvä. Tämä näkyy huonompana ryhtinä ja liikkuvampana jalkana, vaikka toki nämä asiat näkyvät myös koulusatulassa mutta selvästi vähemmän. Nyt kun koulusatula on taas kunnossa, saa kouluratsastuksesta vielä niin paljon enemmän irti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti