lauantai 7. huhtikuuta 2018

Mihin kaikkeen raha katoaa?

Nyt kun kisakausi on alkanut, huomaan jälleen kuinka paljon rahaa tähän lajiin saa käytettyä. Jo ilman kisaamista summa mitä kuukaudessa kuluu tallivuokran lisäksi on suuri, ja kun tähän yhdistetään kisakulut ei paljoa tarvitse miettiä minne kaikki raha katoaa. Näin opiskelijana vielä ylimääräiset kulut tuntuvat vielä suuremmilta, ja kisareissut mietiään tarkasti sillä aivan kaikkialle ei voi edes lähtöä ihan vain taloudellisista syistä.

Kuvit viimeisistä kunnon lumipäivistä, tosin jo jonkun aikaa sitten otettuinaJokainen hevosenomistaja tietää varmasti, että pelkällä tallivuokran maksamisella ei tässä harrastuksessa pärjää vaikka se usein suurin kuukausittainen kulu onkin. Harrastuksen laadusta riippuukin paljolti se kuinka paljon ylimääräistä tähän lajiin menee, ja kyllähän sitä pääsee myös halvemmalla jos oikein yrittää ja haluaa. Itse pyrin säästämään kaikesta ylimääräisestä eikä Chaina saakaan usein ylimääräisiä hankintoja, sillä "pakollisia" kuluja tulee lähes jatkuvasti lisää. Usein huomaan, että juuri kun ajattelen että nyt kaikki varusteasiat ovat kunnossa, tuleekin eteen jotain uutta mitä tarvitsee hankkia. Viime aikoina näin on erityisesti käynyt loimien kanssa, sillä Chainan ollessa alimpana laumassa on viimeisen parin vuoden aikana meidän loimivarasto uusiutunut hyvinkin tehokkaasti. Rikkoutuneiden loimien lisäksi tähän ei auta yhtään rakkauteni loimia kohtaan,  sillä keksisin aina uutta päivitettävää loimissa. Nyt tarpeissa olisikin kaksi uutta ulkoloimea, vaikka todellisuudessa Chaina selviää ensi syksyyn asti näillä nykyisillä ulkoloimilla.

Lisäksi erinäiset muut kuluvat varusteet tuovat eriasteisia kuluja vuoden ympäri, nyt ohjista on pinta hieman kulunut ja uusille olisi kohta tarve, tai milloin satulavyö hankaa ja tamma tarvitsee uuden erilaisen vyön, ja viimeistään bootsit uusitaan säännöllisesti parin kuukauden välein edellisten rikkouduttua täysin. Tämä onkin suuri syy siihen, miksi ne varusteet jotka kestävät eivät päivity uusiin; niihin ei yksinkertaisesti ole varaa kun tärkeämmät rikkoutuneet asiat menevät edelle. En muista koska olisin viimeksi ostanut jotain vain siksi että löysin jotakin niin ihanaa että se on pakko saada. Haaveissa olisi tälläkin hetkellä siistimmät koulusuojat ja karvapanssari, mutta niitä ei tule kyllä pitkään aikaan ostettua sillä tärkeämpiäkin kohteita löytyy.
Nauroin niin paljon tälle kuvalle laukanvaihdosta :D
Kuukausittaisia kuluihin kuuluvat tietysti valmennukset, ja kulut kasvavat aina jos meille tulee ulkopuolisia valmennuksia. Näistä saa kuitenkin niin paljon irti, että maksan erityisesti Mikon valmennuksista mielelläni lisää jos vain pääsen valmennukseen, ja Mikon hinnat ovat todellisuudessa hyvin kohtuuhintaisia verrattuna moniin valmennuksiin. Ulkopuolisten valmennusten hintaa nostaa lisäksi maneesivuokra, kuten myös trailerin vuokraaminen sillä omaa traileria minulla ei ole. Tämä näkyy myös kisakustannuksissa, sillä välillä hyvinkin kalliiden lähtömaksujen lisänä maksetaan trailerin vuokraa jolloin kisapäivän kustannukset ovat helposti 150e, ja tässä ei ole huomioitu edes polttoaineen hintaan. Valmennusten lisäksi rahaa kuluu lisäruokiin, vaikka Chainan kohdalla pääsen halvemmalla kuin aiemmin sillä se on todella ronkeli jolloin en halua syöttää sille mitään ylimääräistä jonka juodun vaan heittämään pois. Kuitenkin näistäkin muutamasa lisäruuasta tulee kuukaisittain kuluja, vaikka muuhun verrattuna ne vielä kohtuun pieniä ovatkin.

Varusteiden lisäksi säännöllisiä kuluja ovat hevosen hoitoon liittyvät asiat, kuten kengitys joka tulee säännöllisen väliajoin ja vaikuttaa joka kuukausi menoihin. Sen lisäksi Chainalla on kuukausittain hieronta, joka tässä kuussa jää välistä sillä sen sijaan meillä on kolme kertaa kalliimpi osteopaatti. Vuosittain varsin suuren summan saa myös eläinlääkäriin ilman että mitään ihmeellistä edes tapahtuu. Chainan vuosittaisiin eläinlääkäreihin kuuluu kaksi kertaa rokotus, 2-3 kertaa raspaus ja puolivuosittainen kontrollikäynti jossa vähintään taivutetaan hevonen. Vaikka viimeksi pääsimme vuositarkastuksesta todella halvalla, on rahaa kulunut sulfakuuriin ja hyvin moneen animalintexiin pienten haavojen takia, ja yllättäen summa onkin jälleen useamman sadan euron kuluminen hyvinkin nopeasti. Vuosittain rahaa kuluu myös vakuutukseen, joka on onneksi niitä ainoita kuluja joita en joudu maksamaan itse polttoaineen lisäksi. Alkuvuosi tuntuu aina vielä jotenkin todella kalliilta, sillä tällöin maksettavana on ylimääräisiä vuosimaksuja joihin uppoaa helposti jo useampi sata euroa. Kisakausi puolestaan nostaa kuukausittaista rahanmenoa huomattavasti, ja kisakauden jälkeen tuntuukin usein että harrastus on suorastaan "ihanan" halpaa ennenkuin tulee jotakin uutta hankittavaa.

Itse en kuulu niihin ihmisiin jotka listaavat kaiken exceliin, ehkä ihan jo vain sen takia että säästän itseäni siltä tuskalta paljonko tähän harrastukseen saa kuukausittain kulumaan. Pelkästään jo ilman kisoja ja ylimääräisiä eläinlääkärireissuja kuukausittain kuluu tallivuokran lisäksi puolikas tallivuokra, ja kun mukaan tulee kisakausi kuluu harrastukseen kuukausittain helposti kaksi tallivuokraa. Toisaalta, tämä kaikki on opettanut vuosien varrella varsin tarkkaan rahankäyttöön, ja opettanut arvostamaan kaikkea ylimääräistä mitä joskus saa hankittua. Ketään muuta kuin itseään tästä ei voi syyttää, ja viime vuosien aikana harrastuksen kalleus on toiminutkin varsin tehokkaana motivaattorina niinä hetkinä kun esseen kirjoittaminen ei ole motivoinut.2 kommenttia:

 1. Hevosiin saa uppoamaan kyllä vaikka kuinka paljon. Ja varsinkin noihin loimiin. Mulla myös poni alimmaisena tarhassa, joten loimiin ilmestyy välillä isompia ja pienempiä hampaan jälkiä, vaikka aika rauhallista porukkaa onkin. Nyt ostinkin sille melko hintavan Premium Equinen loimen, joka tähän asti ainakin on kestänyt ilman mitään jälkiä.
  Toisella kestää loimet hyvällä säkällä yhden talven, kun asuu leikkisässä pihattoporukassa, jossa myös nuoria hevosia. Siellä nuo ruunat sitten painivat menemään ja repivät vuorotellen toistensa loimia. Hikisenä kun on vaan pakko tuokin loimittaa vaikka kuinka yrittää pitää ilman. Seuraavaksi ostan sille PE:n loimen ja toivon että se kestää myös pihattopoikien leikit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loimet on kyllä mitä helpoin tapa tuhlata kaikki ylimääräinen raha :D Loimien laadussa on kyllä valtavia kestävyyseroja, ja etenkin ulkoloimissa tämä näkyy vielä selkeämmin kun kulutus kavereiden kanssa on kovempaa kuin karsinassa. Onneksi meidän tilanne ei ole noin paha sentään, ja nykyiset tarhakaverit jättävät loimet vielä paremmin rauhaan, joten toivotaan että loimien keski-ikä jälleen nousisi hieman.

   Poista