tiistai 1. toukokuuta 2018

Hevonen kuin lottovoitto

Tämä kuvaus sopii täydellisesti Chainaan, sillä sitä tuo hevonen on tosiaan minulle. Maailma on täynnä kivoja hevosia, mutta vaatii tuuria että löytää itselleen sopivan hevosen. Se että hevonen on jonkin toisen mielestä täydellinen, ei usein tarkoita että se olisi itselle täydellinen. Tietyt piirteet tekevät hevosesta monen pidettävän, mutta jokainen ratsastaja on erilainen jonka vuoksi onkin tärkeää löytää juuri itselle sopiva hevonen. Erityisesti silloin kun hevosta haetaan ulkomailta, on kokeilun aika varsin lyhyt eikä hevosesta saa kuin nopean käsityksen siitä mitä se tulee olemaan. Chainankin kanssa en nähnyt sitä karsinassa, ja vain ohimennen vesikarsinassa kun hevonen oli ratsastettu. Näin olen oikeastaan tehnyt kaikkina kertoina kun hevosia olen kokeillut, ja todellisuudessahan hevonen voi olla minkälainen tahansa muuten kuin ratsastettaessa kun se tulee uuteen paikkaan. Vaikka hevosta kokeilisikin muutaman kerran ja vielä eri paikoissa, muuttuu hevonen luultavammin ainakin hieman kun sen muu ratsastus muuttuu sen tultua uuteen kotiin.


Kaikkien hevosteni kanssa minulla on käynyt sen suhteen hyvä tuuri että ne ovat olleet maasta käsin todella mukavia, mutta aina jotakin yllättävää on tullut eteen ajan kanssa. Chaina on kuitenkin poikkeus, eikä se ole oikeastaan missään asiassa yllättänyt negatiivisesti sen suhteen millainen on käsitellä ja olla. Se osaa käyttäytyä yhtä hyvin yksin kuin ryhmässä, kuka tahansa pärjää sen kanssa ja se kunnioittaa ihmistä täysin. Oikeastaan mikään arkipäiväinen asia ei ole tullut meille haasteeksi tässä muutaman vuoden aikana, enkä voi kuin ihmetellä sitä. Vaikka se joskus pelkäisikin jotain, on hetki ohi menevää eikä sen kanssa ole tullut tilannetta vastaan, jossa olisin tosissani joutunut miettimään mitä tässä nyt tehdään että selvitään.

Yleisen käsiteltävyyden lisänä tamman isoin etu on kuitenkin sen ratsastettavuudessa. Chaina on juuri sellainen hevonen jota tarvitsen jotta voin kehittyä. Tottakai välillä toivoisin sen olevan vielä enemmän kaikkea, mutta todellisuudessa en voisi olla tyytyväisempi tuohon hevoseen. Rehellisesti se on ensimmäinen hevonen, jonka ostamista en ole katunut yhtä ainutta hetkeä. Se on opettanut niin paljon ja samalla antanut anteeksi niin monta kertaa jotta oppiminen olisi mahdollista. Siitä hetkestä kun Chaina saapui Suomeen, on sekin toki kehittynyt joka kertoo sen että myös itse olen osannut tehdä jotakin oikein koska kehitys on ollut positiivisempaan päin.

Ostaessani estehevosta mietin vain, että millään muulla ei ole niinkään koulupuolelle väliä kuin sillä että se edes hieman antaa niskasta periksi ensimmäisellä kerralla. Chaina antoikin, mutta ei toki ollut helpoimmasta päästä. Tämä asia on sama jonka kanssa vieläkin opettelemme, mutta oikeita avaimia työskentelyyn löytyy koko ajan lisää, ja nyt tällä hetkellä minulla on taas menossa iso ahaa-elämyksien hetki, ja tuntuu että saan hevosesta joka kerta jotakin uutta irti ja ymmärrän kuinka sitä tulee ratsastaa. Se onkin Chainan kanssa todella kiitollista ja opettavaa, se on samalla helppo mutta niin vaikea. Chaina tekee lähes aina kaiken mitä pyytää, ja usein myös liioittelee. Tämä onkin opettanut yhä pienempien apujen käyttöön ja siihen että hevosta pitää hallita sekä edestä että takaa jos sen haluaa tekevän tehtävän rehellisesti. Itselle on myös hienoa ja kiitollista huomata, että hevosen ravi ja laukka ovat parantuneet huomattavasti tässä ajassa, kuten muukin tekninen osaaminen. Tiedossa on myös seuraavia kehitettäviä asioita, joiden avulla hevosen liikettä saa vain paremmaksi jonka takia onkin mielenkiintoista oppia yhdessä.

Suurimman edun ja hyödyn Chaina on kuitenkin tuonut hyppäämiseen. Viime kesän testailu kasvatti meitä vain enemmän yhteen, ja parasta tässä oli se että pääsimme sen yli. Chaina ei ole muuttunut hypätessä siitä mitä se oli kokeilussa, se imi ja hyppäsi mielellään niin että hyppääminen tuntui helpolta. Tämä oli asia jota halusin silloi, ja asia jota haluan vielä. Hyppääminen on tuntunut helpolta ja kivalta, ja nyt tasoa pystyy taas luottavaisin mielin lähteä nostamaan. Vaikka Chainan laukka aiheuttaakin omat haasteensa, se myös opettaa omaa tasapainoa ja tapaa ratsastaa. Se mikä tuossa tammassa onkin parasta on se, että vaikka se vaatiikin se antaa vielä enemmän. On uskomatonta, että lähes joka kerta tallilta lähtiessä voi vain ajatella kuinka kiitollinen on siitä että on löytänyt tuollaisen hevosen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti