perjantai 18. toukokuuta 2018

Kuin viini, paranee vanhetessaan

Tänään Chaina viettää jo kolmansia syntymäpäiviä minulla ollessaan, ja ikää mittariin tulee virallisesti 12vuotta. Otsikko kuvastaa Chainaa loistavasti, sinä aikana mitä se on minulla ollut, se on vain parantunut ja kehittynyt. Tähän vaikuttaa moni asia, itse olen oppinut tuntemaan hevosen yhä paremmin ja Chaina on oppinut tuntemaan minut ja luottamus välillämme on kasvanut. Lisäksi liikuntaa on saatu muokattua yhä hevoselle sopivammaksi, ja olen oppinut löytämään oikeampia tapoja ratsastaa sitä jolloin myös Chaina on kehittynyt. Toivotaan että seuraavat vuodet tuovat samanlaista kehitystä aikaan. Nyt perinteinen listaus synttäreiden kunniaksi, tällä kertaa 12 asiasta.


1. Chainan ylivoimainen suosikkiherkku on banaani! Se menee aivan hulluksi banaanin nähtyään, ja söisi sen kuoretkin jos niitä ei kerkeä ottamaan pois ajoissa.

2. Suomeen tultuaan Chaina on syönyt kauraa, ja aluksi se oli sen suosikki. Pelletti meillä kuitenkin vaihtui mysliin tallin puolelta, jonka jälkeen tamma totesi että mysli on parempaa ja nykyään se syö vain puolet kaurasta ja jättää loput kuppiin. Viimeisen kahden kuukauden aikana se ei ole kertaakaan tainnut syödä kaikkea ruokaa mitä se saa...

3. Jatketaan vielä ruualla, Chaina ei koske mihinkään väkirehuun jos sen ruokakuppi on karsinan ulkopuolella. Meillähän on karsinoissa avoimet sivut kaltereilla ja heinät käytävällä eikä karsinassa, josta Chainalla ei ole mitään ongelmaa syödä. Mutta jos väkirehut ovat siellä, se ei edes koske kuppiinsa.

4. Ja vielä viimeinen ruokajuttu! Väkirehuja jakaessa Chaina on kyllä kiinnostuneena seuraamassa ja kertoo naapurille että ruoka on sen, älä siis yritä syödä niitä. Ja kun se saa kupin eteensä, sillä usein kestää kymmenen minuuttia ennenkuin se edes katsoo mitä sillä on kupissa.

Tässä kuva karsinasta5. Chaina on ylivoimaisesti tapaturma-alttein hevonen mitä minulla on ollut. Mitään isompaa lukuunottamatta alkuvuoden sulfakuuria meillä ei ole ollut, mutta lähes viikoittain sillä jotakin pientä kun se on riehunut tarhassa.

6. Tamman suurin rakkaus on suomenhevoset, ruunat ja orit. Erityisesti kiimassa se hörisee niille todella paljon ja seuraisi niitä ratsastaessa mihin tahansa, vaikka ratsastaesssa se ei muiden hevosten vieressä tykkää kävellä.

7. Jännittäessään Chaina kääntää päänsä poikittain ja hiipii kohteen luokse puhisten. Jalat voivat mennä suoraan kohti pelottavaa asiaa, mutta pää on aina vinossa.

8. Avot, sulut ja esimerkiksi väistöt ovat Chainalle hyvin helppoja liikkeitä, ja sille on huomattavasti vaikeampaa kulkea täysin suorana rungostaan. Erityisesti takapää heittelehtii helposti sisään ja ulos.

9. Vaikka Chaina käyttää joka päivä bootseja kaikissa jaloissa, se nostelee joka aamu jalkojaan ensimmäiset askeleet yhtä korkealle kun varoo bootseja. Sama asia on pinteleissä, mutta normaaleilla suojilla se kävelee aina aivan normaalisti.

10. Löysin juuri saksasta Chainan kisatuloksia, parhaimpina näkyi ainakin M** 3, ja useita sijoituksia ja voittoja M*. Lisäksi tiedoissa luki hieman päälle 2000e voittosumma, ei paljon, mutta enemmän kuin minä varmasti tulen ikinä tienaamaan sen kanssa.

11. Chainalla on emän puolelta neljä siskoa, joista Chaina on nuorin. Parhaimmillaan yksi sisko on kisannut S*.

12. Chaina rakastaa harjaamista ja sitä voisi harjata kuinka pitkään vain. Suihkusta ja pesusta se ei niinkään pidä, mutta hyväksyy kohtalonsa. Harjatessa parasta on kumisualla rapsuttaminen, ja ihanaa on myös kun vatsanalustaa rapsutetaan käsin. Erityisesti nännien putsaaminen on tammasta ihanaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti