lauantai 12. toukokuuta 2018

Ulkokausi avattu, Riihimäki 10.5

Helatorstaina meillä oli Chainan kanssa ulkokauden avaus, ja kohteena Riihimäki. Hyppäsimme luokkina jälleen 110cm ja 115cm joista jälkimmäinen oli amatöörisarjan osakilpailu. Verryttelyn pohja oli huono, jonka takia pidinkin hypyt minimissä, etenkin kun Chaina tuntui hyvältä. Radalle pystyi lähtemään hyvin mielin, ja minulla oli selvä suunnitelma siitä kuinka haluan radan ratsastaa.

Kaikki kuvat Lotta Heinonen

Rata oli kiva, sopivasti tekemistä ja kaarteita muttei mitään liian vaikeaa. Ykköselle tein perinteisen ylimääräisen askeleen jonka jälkeen rytmi sujui paremmin. Neloselle tulevaa tietä jännitin etukäteen hieman sillä se olisi helposti voinut levähtää ulos, mutta kaarteen ollessa vasemmalle oli se meille helpompi ja laukka säilyi ongelmitta läpi kaarteen. Pitkillä linjoilla puolestaan otin laukkaa hieman turhaan pois ja ponnistuksiin tuli yksi askel liikaa, mutta Chaina suoritti tuota rataa aivan mielettömällä asenteella. Myös sarja suoriutui puhtaasti ja pääsimme uusintaan.

Uusinnassa olin suunnitellut tarkkaan tiet miten ratsastan, ei yhtään ylimääräisiä riskejä jotta pääsemme jatkamaan kisakautta hyvällä fiiliksellä. Erityisesti ennen estettä en vielä saa pidettyä rytmiä tarpeeksi hyvänä enkä luota siihen että saan pidettyä Chainan täysin pohkeiden välissä jonka takia en halua tulla esteille liian nopeasti kaarteesta jotta en yllätä hevosta kun se nyt tekee niin hyvin töitä. Tämä on asia mitä pitää opetella toki jossakin kohtaa, mutta ei kisoissa, etenkään alkukaudesta. Esteen jälkeen Chainaa voi puolestaan kääntää, ja nyt uusinnan ensimmäisen esteen jälkeen teinkin niin kun tiesin että kerkeän suoristaa sen hyppyyn. Tuossakin kaarteessa minun olisi tullut ratsastaa hieman eteen ja ottaa yksi askel vähemmän, mutta koska Chainalla oli aivan mieletön tsemppi päällä ja se taisteli täysin puolestani selvitimme sen puhtaasti. Sen takia otinkin seuraavalle esteelle taas kunnon lähestymisen jotta saisimme hyvän hypyn juureen tulon jälkeen. Videolta kuulee hyvin kuinka kehun tammaa tuon hypyn jälkeen, ja siitä Chaina selvästi innostui ja unohti aiemman juureen tulon. Myös viimeinen sarja onnistui hyvin, ja tuloksena 0-0 jolla sijoituimme viidenneksi.


115cm verryttelyn pidin vielä lyhyempänä, ja Chaina olikin nyt pirteä eikä yhtään väsyneen oloinen. Tässä radasssa oli enemmän tekemistä kuin edellisessä, ja erityisesti keskityin siihen että tulen muistamaan sen kun mieli olisi tehnyt hypätä edellisen luokan teitä välillä. Jännitin itse jo ensimmäiselle esteelle tuloa, sillä se on meille ollut hyvin haastava monissa kisoissa, mutta nyt Chaina pysyi hyvin suorana eikä vaihdellut laukkaa ja saimme pitkästä aikaa heti radan ensimmäiselle esteelle hyvän hypyn. Kolmoselle sen sijaan ratsastin huonosti ja toin Chainan aivan juureen. Este kolahti, mutta Chaina oli todella tarkka ja nopea jaloistaan ja selvitti hypyn kuin ihmeen kaupalla jonka jälkeen sain ratsastettua hieman eteen jolloin linja sujui hyvin vaikakkin hyppy oli hieman kiireinen kun puskeminen jäi minulle päälle. Sarjalle pääsin kuitenkin hyvin sisään ja sain rauhoitettua omaa ratsastusta. Kaarevalla linjalla hyppy tuli juureen ja väli kiireiseksi, jonka jälkeen myös radan viimeinen este lähti huonosta paikasta, mutta nyt kuitenkin onneksi kaukaa kuten minun tulisi ratkaista useimmiten.
Selässä minulla oli hieman epäuskoinen tunne siitä että pääsimme uusintaan sillä radalla oli kuitenkin muutama hyvin läheltä lähtenyt hyppy. Uusinnan tiukemmat tiet olivat minulle sellaisia että tiesin suoraan etten halua ottaa mitään riskejä tekemällä liian tiukkoja teitä. Tein kuitenkin täysin saman virheen kaarteen jälkeen okserille ja tulimme jälleen juureen ja nyt mukaan lähti puomi, täysin ansaitusti minulle. Sarjalle tullessa sekoilin myös, ja Chaina teki aivan uskomattomat pelastukset siinä ja viimeinen hyppy oli hyvä. Tuloksena 0-4, ja valtavat kiitokset hevoselle joka suoritti aivan uskomattan hienosti. En parempaa ulkokauden avausta olisi voinut kyllä toivoa!


Aiemmin jo sanoinkin, että Chaina oli näissä kisoissa varmasti parempi kuin koskaan ja se taisteli aivan täysillä. Etenkin 115cm uusinnassa, mutta myös perusradalla tein muutamia huonoja päätöksiä mutta Chaina oli täysin hereillä ja tarkkana sekä nopeana jaloistaan jolloin matkaan ei lähtenyt kuin yksi puomi. Totesin, etten ole ikinä saanut selkään tuollaista tunnetta kun tajuaa että hevonen antaa kaikkensa ja haluaa oikeasti auttaa, luottaen itseensä ja tietäen mitä tekee. Kuitenkin koko radan se kuunteli ja teki kaiken kuten käskin mutta kuitenkin varmistaen että mitään tyhmää ei tapahdu. Kehuinkin Chainaa paljon jo kesken radan, ja se saa siitä vielä aina ylimääräistä tsemppausta mikä näkyi nyt hyvin ulospäin. Siitä näkee että se nauttii täysin siitä mitä tekee ja on itseensä tyytyväinen, ja tämä on ehdottomasti asenne mitä tulee vaatia. Sunnuntaina meillä on jo seuraavat kisat ja välipäivinä liikunta on hyvin kevyttä jotta kisoissa saataisiin tämä sama tunne takaisin. Chainaa on oppinut tuntemaan vuosien varrella pikku hiljaa, ja sille sopii ennen kisoja usein kevyemmät päivät ja muutenkin se tarvitsee sopivasti lepoa jotta jaksaa tsempata tarvittavissa tilanteissa. Tämän vuoksi onkin mielestäni hyvin tärkeä pitää hyppytaukoja sopivasti vuoden ympäri, talvella pidempi ja kesällä lyhyempi jotta hyppäämiseen ei tule kyllästymistä. Asia on aina toki hevoskohtainen jonka vuoksi onkin tärkeä löytää tapa mikä sopii omalle hevoselle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti