sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Liikkuminen kisakaudella

Kisakausi tuo meille, ja varmasti monelle muulle aina hieman uutta pohdittavaa kun pitää miettiä miten liikuttaa hevosta kisojen ympärillä. Tärkeintä tässä on mielestäni se, että tuntee hevosensa ja omat päätökset perustuvat siihen. Olen opetellut Chainan kanssa täysin uudet tavat toimia sekä viikkoina joina meillä on kisoja, mutta myös muuten. Perusidea minulla on ollut aina saman tyyppinen, ja haluan pitää hevosella kaksi lomaa vuodessa. Talvella meillä on pidempi tauko joka koostuu pidemmästä hyppylomasta, ja hieman lyhyemmästä ratsastuslomasta. Kesällä puolestaan olen ajoittanut toisen kevyemmän pätkän jolloin tulee pieni hyppyloma ja vähintään viikon kevyt jakso jolloin en mene selkään välttämättä ollenkaan. Tämä on usein ajoittunut juhannukseen, sillä olen ollut poikkeuksetta juhannukset muualla ja hevoseni on aina rokettettu juhannuksena. Näin asiat toimivat ideaalitilanteessa, jolloin vuodessa ei ole ylimääräisiä sairaslomia tai muita taukoja.

Kuvituksena viimeiset kuvat Riihimäen kisoista, Lotta Heinosen ottamina


Kisakausi on kuitenkin pitkä, ja erityisesti Chainan kanssa tiedän että kisakaudelle tarvitaan useampia kevyitä jaksoja väliin. Chainan kanssa nämä tarkoittavat erityisesti noin puolen viikon mittaisia kevyitä jaksoja, jotta se saa kerättyä itseensä taas lisää puhtia. Chaina ei ole mikään räjähtävä luonteeltaan, jonka takia pienet kevyet jaksot tuovat siihen sopivasti energiaa. Tamma ei ole ollut kuin ehkä muutaman kerran aavistuksen väsähtäneen oloinen kisoissa, mutta pidän enemmin siitä että se on kisoissa hieman enemmän menossa kuin normaalisti. Tämän takia erityisesti kisaviikolla sillä kisoja edeltävä päivä kevyt taikka vapaa. Lisäksi hevonen tarkistetaan eläinlääkärillä puolivuosittain jotta tarvittaessa voidaan puuttua ajoissa pieniinkin ongelmiin, ja ne eivät aiheuttaisi kipua liikkuessa.

Kisaviikolla alkuviikko on usein raskaampi, ja meillä on kouluvalmennus silloin. Riippuen siitä koska meillä on ollut edelliset kisat päätän hyppäänkö kisaviikolla. Jos kisoja ei ole ollut edellisellä viikolla hyppäämme torstaina ja perjantai on kevyempi. Kisojen jälkeinen päivä on Chainalla kevyempi jonka jälkeen palaamme normaaliin rytmiin. Viikolla jolla ei ole kisoja on hieman vaihtelevasti kouluvalmennuksia, välillä kaksi jos taukoa on meinannut tulla. Torstai on perinteinen hyppypäivä, ja viikonloppuna menen usein itsenäisesti pieniä kavaletteja joiden avulla treenaan haastavampia asioita. Hyppäämisen jälkeen en kuitenkaan pyri ikinä antamaan vapaata, vaan haluan hevosen liikkuvan edes kevyesti. Jos kisoja on ollut esimerkiksi kahtena viikonloppuna putkeen, jätän estevalmennuksen välistä ja menen korkeintaa kavalettikorkuisia tehtäviä.

Kisaviikolla ohjelma voisi olla esimerkiksi meillä vastaavanlainen:

Ma: Itsenäisesti koulua, normaali kunnon treeni
Ti: Itsenäisesti koulua, kevyemmin eteenalas ajatuksella
Ke: Kouluvalmennus
To: Estevalmennus (jos edellisellä viikolla on ollut kisat, itsenäisesti pieniä kavalettejä)
Pe: Kevyt ratsastus, maastoilu, juoksutus
La: Kisat/vapaa
Su: Kisat/eteenalas jos la kisatOikeastaan ulos siirtymisestä asti Chaina on toiminut paremmin kuin koskaan aiemmin. Sillä on lähes poikkeuksetta jokainen kerta todella hyvä motivaatio tehdä töitä ja liikkuminen on tuntunut yhä paremmalta. Sama on näkynyt myös hyppäämisessä, ja haluankin vaalia tätä. Sen vuoksi esimerkiksi tällä viikolla Chaina sai ylimääräisen kevyen viikon jona sen selkään ei menty ja se käveli neljä päivää. Tähän osalta vaikutti toki keskiviikkona ollut osteopaatti jonka jälkeen ei suositella selkään menemistä kahteen päivään. Koska tänä viikonloppuna ei ollut kisoja suunnitteilla osteopaatin takia päätinkin antaa tammalle kevyemmän viikon jonka jälkeen palaamme taas treneihin. Eilen tamma suoritti taas niin hyvällä asenteella, että tauko teki sille varmasti hyvää.

Tähän tapaan minulla on ollut opettelemista, sillä aiemmat hevoseni ovat olleet kuumempia ja esimerkiksi ennen kisoja on ratsastuksen kannattanut rankkaa jotta kisoissa keskitytään paremmin. Kevyemmät jaksot ovat tehneet erityisesti Battrosta todella villin ja huonon ratsastaa, jonka jälkeen sopivia asetuksia on pitänyt etsiä hetki. Vapaapäivät olen pitänyt minimissä ja loma-ajat ovat olleet varsin lyhyitä. Alkuun tunsin Chainan kanssa tästä huonoa omaatuntoa ja mietin etten saa sen kuntoa nousemaan jos se pitää joskus kaksi vapaapäivää viikossa.  Siitä kun se tuli Suomeen, on kunto noussut myös kohisten ja en muista koska se olisi ollut esimerkiksi väsyneen oloinen kouluvalmennuksen jälkeen. Tottakai se tulee hikiseksi ja on näyttää tallissa siltä että on antanut kaikkensa, mutta ratsastaessa ei tule tunnetta että nyt tamma ei enää jaksa. Työnteko on näin pysynyt mukavana hevoselle ja vaikeustasoa on pystynyt nostamaan tasaisesti, ja tämä onkin itselleni tärkeintä. Tyytyväinen hevonen tekee mielellään töitä ja molemmat nauttivat ratsastuksesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti