torstai 21. kesäkuuta 2018

Puolivuotis tarkastus, yllätyksiä hyvässä ja pahassa

Keskiviikkona Chainalla oli vuorossa puolivuotis tarkastus perinteiseen tapaan. Viime talven puhtaiden papereiden jälkeen epäilin että jotakin saattaisi olla hoidettavissa, sillä Chaina on tehnyt töitä todella hyvin kevään ajan ja viimeisestä pienestä hoidosta on aikaa jo vuosi. Toisaalta mihinkään sen suurempaan en uskonut, sillä Chaina on liikkunut koko kevään ja kesän paremmin kuin koskaan, jonka takia oli vaikea kuvitella että hevonen ainakaan todella kipeä olisi. Käynti oli parhaimmassa mahdollisessa kohdassa, sillä viime viikolla Chaina hyppäsi harvinaisen paljon, ja liikunta oli rankempaa jolloin kaikki pienimmätkin viat varmasti huomattaisiin klinikalla.

Kuvat kesäkuun alusta
 

Aloitimme tutkimalla Chainan sisällä, ja kuten Sarikin totesi on vaikea kuvitella että hevosessa olisi mitään suurta kun se on liikkunut ja hypännyt hyvin. On vaan mieletöntä että on löytänyt tuollaisen eläinlääkärin joka on kiinnostunut hevosesta, ja joka katsoo hevosta radoilla. Lisäksi säännöllinen käyminen saa muistamaan hevosen paremmin jolloin myös tutkiminen on aina helpompaa.

Palpaatiossa ei ollut poikkeavaa, kesäisin erityisesti Chainan molempien takajalkojen jännetupit täyttyvät hieman mutta ne laskevat liikutuksessa ja eivät arista. Kylmään tamman jalat myös aina rankemman treenin jälkeen, sekä hyppäämisen jälkeen sillä on öisin lämpäsuojat jalassa. Näillä tavoin jalat ovat pysyneet samanlaisena, ja kuten totesimme ei ole ihme että jaloissa on tässä kohtaa hieman nestettä kun kilometrejä hevosella on jo takana ja suuri koko ei mitenkään pienennä turvotusta.

Siirryimme ulos asfaltille katsomaan Chainaa liikkeessä, ensin suoralla ja sitten pienellä ympyrällä. Vasemmassa takajalassa näkyi erityisesti sisäjalkana eroa, mutta muuten hevonen näytti hyvältä. Taivutimme kaikki jalat, ja taivutus vahvisti eroa hevosessa. Edestä kaikki taivutukset olivat nollia, ja kuten totesimme on tämä jopa osittain aikamoinen ihme. Chainalla on suhteessa varsin pienet kaviot etenkin edessä, ja hypätessä etujalat ovat aina kovilla. Isolla hevosella pienet kaviot ottavat paljon painetta painon tullessa hyvin pienelle alueelle, jonka takia niillä usein onkin pientä sanottavaa taivutuksissa vaikka ne muuten hyvin liikkuisivatkin. Erityisesti Battron jälkeen minulla on aina pelko että hevonen reagoi etujalkoihin, sillä Battro ei edes halunnut antaa taivuttaa jalkojaan. Chainan kanssa tätä pelkoa ei ainakaan nyt ole, ja taivutuksessa se esimerkiksi rupesi katselemaan maisemia kun ei olisi jaksanut keskittyä taivutuksiin vain koska paikalla piti seisoa pitkään. Siitä näkee niin hyvin, ettei taivutukset tunnu inhottavilta jonka takia se keskittyy muuhun.Etujalkojen jälkeen siirryimme taivuttamaan takajalat, ja nyt hevosessa huomasi eron. Vasen takanen oli alhaalta 1/5, ja ylhäältä 2/5 mikä oli yllättävän selkeä reaktio, erityisesti siihen nähden että hevonen hyppäsi viikonloppuna hyvin ja mielellään kisoissa. Oikea takanen reagoi ylhäältä 1/5, mutta alhaalla mentiin nollilla. Katsoimme vielä kentällä laukan liinassa, ja harvinaisesti vasemmassa kierroksessa oli ristilaukkaa mutta oikeassa ei.

Päätimme kuvata vasemman kintereen jotta näkyisi olisiko siellä esimerkiksi alkavaa kinnerpattia, ja voisimme verrata kuvia kahden ja puolen vuoden taakse ostotarkastuksen kuviin. Sain jo etukäteen varoittelua, että tämän ikäisellä hevosella kinnerpatit eivät ole mikään ihme tai järkytys jonka kanssa voi hyvin tulla toimeen. Kuvissa ei kuitenkaan löytynyt mitään, ja ne olivat aivan samanlaiset kuin ostonhetkellä. Erittäin positiivista, mutta myös hämmästyttävää. Puhuimmekin että Chaina on muutenkin rakenteellisesti kuin palapeli, se ei missään nimessä ole parhaista yhteensopivimmista paloista koottu, mutta kuin ihmeen kaupalla palat toimivat yhdessä eikä luustossa tai käytössä ole vikoja, vaikka rakenne ei ihanteellinen olekaan. Polvet Chainalta on viimeksi hoidettu puolitoista vuotta sitten kun niissä oli vielä hyvin paljon löysyyttä, jonka jälkeen meno on kehittynyt paljon.

Nyt päätimme hoitaa vasemman kintereen ja molemmat takapolvet, sillä takaset reagoivat taivutuksiin. Varsin pienellä, ja toisaalta hyvin selkeillä ongelmilla pääsimme lähtemään klinikalta kotimatkalle. Polvien hóidosta en ole yhtään yllättynyt, sillä alunperinhän olimme varmoja että niitä pitää hoitaa joka kerta puolen vuoden välein mutta nyt taukoa on ollut jo pidempi aika. Yllättävää oli se, että Chaina reagoi näin selkeästi taivutukseen sillä on liikkunut todella hyvin tähän asti. Toisaalta juuri tämä on meillä vuositarkastuksen idea, pystyä puuttumaan ongelmiin ennen kuin ne näkyvät ja tuntuvat hevosessa. Nyt aika oli vielä todella hyvä, sillä taustalla oli rankka liikunta joka korostaa pienempiäkin ongelmia, ja nyt olemme varmasti taas saaneet kaivettua kaiken hevosesta mitä siinä on. Chainalla on ollut tämä viikko muutenkin kunnon huoltoviikko, viime viikolla siitä otettin vuosittaiset verikokeet jotka olivat kunnossa, tiistaina vuorossa oli raspaus ja kengitys, ja nyt vielä keskiviikkona puolivuotishuolto sekä rokotut. Nyt tamma saa lomailla juhannuksen, jonka jälkeen lähdemme siirtymään jälleen normaalin liikunnan pariin.
'

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti