lauantai 18. elokuuta 2018

Psyykkisen puolen merkitys

Ratsastus on laji jossa psyykkinen puoli on todella tärkeässä asemassa. Etenkin nyt kun meillä on haasteita hyppäämisessä, olen huomannut kuinka oma psyykkeeni on kärsinyt, mikä vaikuttaa todella paljon ratsastukseeni. Olen kärsinyt ongelmasta aiemminkin, ja kertonut siitä sillä psyykkisen puolen merkitys helposti unohdetaan vaikka se vaikuttaa todella paljon moneen asiaan ratsastuksessa.
Ratsastuksen haaste, hyvässä ja pahassa, on se että on tekemisissä elävän olennon kanssa. Se, kun saa asian onnistumaan on todella hyvä tunne. Epäilen että jokainen ratsastaja on kokenut tämän hetken, ja voima jonka onnistumisesta saa, voi kannatella pidemmänkin aikaa. Olen monen valmennuksen ja itsenäisen ratsastuksen jälkeen ollut kaksi päivää hymyssä suin, kun jokin haastava asia on onnistunut, tai  olen ymmärtänyt kuinka jossakin tietyssä tilanteessa pitää toimia. Näitä hetkiä minulla on tullut tasaisella ratsastamisesta useampia tämän kevään ja kesän aikana, ja olen löytänyt valtavan määrän uusia tapoja työskennellä Chainan kanssa. Hevonen on ymmärtänyt mitä haluan siltä, ja itse olen oppinut tukemaan ja auttamaan Chainaa tietyissä tilanteissa jotka ovat sille vaikeita, mutta saman aikaisesti olen myös pystynyt lisäämään vaatimustasoa.

Sen sijaan hypätessä minulla ei ole joka tilanteessa samanlaista varmuutta ratkaista ongelmia, joka heijastuu hevoseen. Se pieni sekunnin sadasosa jolloin mieleeni tulee, mikä ratkaisu on paras, on tällä hetkellä Chainalle liikaa, ja tamma rankaisee minua. Näinhän meillä oli alkuun myös tasaisella, sillä en tiennyt mitä minun tulee joissakin tietyissä tilanteissa tehdä, jolloin ongelmien ratkominen kesti kauemmin. Kuitenkin päättäväisellä, johdonmukaisella treenauksella pääsimme joka kerta ongelman yli, ja kerta kerralta itsevarmuuteni kasvoi ja nopeus lähteä korjaamaan asiaa parantui. Tämä edellytti toimintatapojen muuttamista, ja kokeilemista monien eri tyylien välillä jotta löysimme sopivan tavan toimia juuri tuon hevosen kanssa.
Tämä on avain myös tällä hetkellä esteillä, ja pääsemällä ongelmaan käsiksi sekä ratkaisemalla sen, kasvaa myös itsevarmuuteni. Mitä parempi varmuus ratsastajalla on päätöksistään, sitä paremmin ne heijastuvat myös hevoseen. Chainan kanssa tämä on hyvin selvästi näkyvissä, sillä mitä varmempi olen siitä mitä teen, sitä vähemmän se myös kyseenalaistaa päätöksen, sillä se luottaa minuun. Tämä edellyttää sitä, että en käske sitä huonoihin tilanteisiin liian usein jolloin se rupeaa jälleen kyseenalaistamaan minut. Psyykkinen puoli heijastuukin helposti kaikessa toiminnassa, sillä mitä varmempi ratsastaja on selässä, on myös toiminta rennompaa.

Uskon, että saan varmuuden jälleen hyppäämiseen takaisin, mutta se vaatii aikaa, vaivaa ja työtä. Onni on, että minulla on sellaisia ihmisiä ympärillä jotka tuntevat minut heikkouksieni ja vahvuuksieni kautta, jolloin tilanteen ratkaiseminen on helpompaa. Suunnitelmia on paljon, mutta liian isoa palaa ei oteta kerralla, vaan lähdemme rakentamaan psyykkistä puolta kasaan pala palalta jotta ongelmiin saadaan keskityttyä rauhassa ja tulos olisi mahdollisimman pitkäkestoinen.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus!
  Itse olen huomannut miten ollaan oman projektihepan kanssa käyty ehkä vähän liian aikaisin estekisoja kiertelemässä ihan oman varmuuden takia. :)

  Vaaranvoima.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Isevarmuudella on kyllä valtava merkitys tässä lajissa.

   Poista
 2. Olet hyvä, hevosta ajatteleva ratsastaja ja tämä blogi on usein päiväni pelastus. Jokainen joka hevosten kanssa harrastaa tietää että laji ei ole helppo, vastoinkäymisiä ja pettymyksiä tulee - ne kuuluu asiaan koska ne on juuri niitä joiden myötä kehittyy eteenpäin. Usko vaan lujasti itseesi ja ihanaan hevoseesi ja eikun suunta eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Tätähän tämä laji on, välillä helpompaa ja välillä vaikeampaa. Tärkeintä onkin että näistä hetkistä oppii ja pyrkii toimimaan paremmin seuraavalla kerralla.

   Poista