maanantai 6. elokuuta 2018

Ratkaistaan ongelmia

Kuten viimeksi kerroin Hangon kisoista, ei meillä mennyt kovinkaan hyvin ja edessä onkin nyt ongelmien ratkaisua. Toivottavinta onkin, että ongelmat tulisivat jo kotona esiin, sillä näin niihin puuttuminen on kaikista helpointa. Positiivista tässä on se, että reilu vuosi sitten meillä oli hieman vastaavanlaisia ongelmia, mutta pääsimme niiden yli varsin hyvin, jonka jälkeen Chaina on hypännyt paremmin kuin koskaan aiemmin.

Aloitimme yksittäisellä pystyllä, ja keskityin pitämään Chainan suorana, niin että se oli yhtä paljon molemmilla ohjilla. Usein huomaan että minulla on tiukempi tuntuma oikealla ohjalla, ja Chainan muutenkin painaessa hypyssä oikealle, ei tämä auta tilannetta. Tamma pysyi nyt hyvin suorana, ja hypyt onnistuivat hyvin.

Viimeiset kuvat Riihimäeltä kuvituksena


Siirryimme tästä kolmen välin linjalle jossa väleissä sai pitää tuntumaan hieman enemmän. Linjalla korostui se, että oikea kierros on vaikeampi Chainalle, sillä laskeutuminen tapahtuu suoralla poikkeuksetta vasemmassa laukassa. Tärkeintä sen kanssa onkin, että korjaan laukan mahdollisimman pian, ja en anna sen siirtyä raviin ennen kuin laukka on myötänä useamman askeleen.

Vasemmassa kierroksessa Chaina puolestaan laskeutuu poikkeuksetta myötälaukassa, ja jäädessään pohkeen taakse saattaa heittää ristille, mutta vasta kaarteessa tai sen jälkeen. Sateenkaari ei tuottanut tammalle ongelmia, mutta vedellä saimme kiellon jota oli hyvä lähteä korjaamaan. Kiellon jälkeen Chaina ei saanut lähteä pois esteen edestä, ja peruuttamisen jälkeen sen piti kävellä esteen eteen ja pysyä siinä paikallaan.Videosta ei ole poistettu kuin Chainan peruuttelua, sillä se ei halunnut tulla esteen eteen niin että olisi jäänyt kuuntelemaan paikalle. Tarkoituksena oli saada hevonen kuuntelemaan minua niin että se hyväksyi paikan jossa olla, ja kun tamma vihdoin hyväksyi tilanteen ja jäi esteen eteen ilman että yritti paeta tilannetta se sai poistua paikalta. Chainan kanssa tärkeintä on se, että sen saa rehellisesti kuuntelemaan ja kerran kannuksen kylkeen juuri oikealle hetkellä. Se ei tarvitse älytöntä raipankäyttöä, vaan sen että hyväksyy ratsastajan.

Tulimmr radan uudestaan, ja lisäsimme loppuun veden vielä toisesta suunnasta, sillä useimmiten Chaina keksii siinä saman ongelman. Nyt rata olikin tähän asti ihan hyvä, Chaina kuunteli mutta imi esteelle. Viimeisessä kaarteessa ennen vettä paketti hieman levisi käsiin ja Chaina pääsi liian pitkäksi ja pohkeen taakse jälleen. Keskityin pitämään Chainan vasemmalla jotta se ei pääsisi oikealta ohi, joka sitten kostautui kieltona. Nyt Chaina kuitenkin hyväksyi nopeammin tilanteen ja pääsimme rauhassa seisomaan esteen eteen, jonka jälkeen otimme uuden lähestymisen.Chaina usein ottaa vastaavanlaisista tilanteista hieman nokkiinsa, ja sen ratsastettavuus huononee huomattavasti. Se puree hieman kuolaimeen kiinni ja paikan ratsastaminen on todella vaikeaa kun selkään tuntuu ettei hevonen hyväksy mitään ja helposti kiihdyttää kohti estettä, koska sitä oottaa päähän että joutuu menemään yli. Tämä näkyikin todella selvästi ensimmäisellä kerralla, jossa lähdimme aivan liian kaukaa hyppyyn kun tunsin kuinka Chaina ampuu kohti estettä. Tulimme veden vielä muutaman kerran, jonka jälkeen oli hyvä lopettaa.

Petra totesikin, että isoimpia ongelmia tällä hetkellä on isossa laukassa ratsastaminen. Mitä isompi laukka on, sitä vaikeammaksi meno helposti muuttuu ja teen ylimääräisiä askeleita jotka rikkovat rytmin. Jos saan rytmin heti alussa kuntoon, on itselläni helpompaa, mutta kesken rataa rytmin kasvattaminen on itselleni vielä todella haastavaa. Erityisesti juuri lopun kaltaisessa tilanteessa jossa Chaina ei ole kovin hyvä edestä, on minun todella vaikea pitää isoa laukkaa yllä sillä tuntuu ettei minulla ole kontrollia hevoseen. Kun rupean tekemään liikaa kädellä, Chaina ärsyyntyy ja laittaa pelin seis. Tästä tosin ei täysin ollut kisoissa kyse, vaan lähinnä siitä että Chaina keksi asian jossa halusi pysyä. Positiivista tosin on, että saamme sen kotona esille jonka jälkeen sitä on hyvin helppo korjata. Erityisesti kotona pystyy helposti hyppäämään esimerkiksi vesimattoa edestakaisin kouluratsastuksenkin lomassa, sillä este voi olla vaikka 20cm, kunhan menemme vain yli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti