torstai 8. marraskuuta 2018

Aino 3.11, hyvällä mielellä kisakauden lopetus

Viime lauantaina vuorossa olivat kauden viimeiset kisat, kohteena Aino ja pitkästä aikaa 110cm luokka. Treenit ovat sujuneet hyvin jonka vuoksi tiesin että palaaminen 110cm tasolle on jälleen realistista kunhan vain muistaisin pitää rytmin ja laukan läpi radan. Pitkästä aikaa myös valmentaja oli kisoissa auttamassa, mikä auttoikin sekä verryttelyssä sekä siinä että sain kesken rataa vielä neuvoin pitää rytmin kunnossa.

Kaikki kuvat Elli Heimonen

Verryttelyssä Chaina oli hyvä, mutta maneesin ollessa hieman ahdas ja muiden tullessa eteen välillä oli etenkin okserille vaikea tulla joka kerta hyvässä isossa laukassa. Chaina kuitenkin tuntui hyvältä, se imi esteille ja hypyt tuntuivat hyviltä jolloin radalle pystyi lähtemään hyvällä mielellä. Etukäteen tiesin että viidennelle esteelle olisi radan vaikein lähestyminen sillä okseri tuli todella nopeasti seinältä ja kaarteesta. Lisäksi olin lähes varma että maneesin toinen pääty aiheuttaisi tammalle jännitystä, ja arvaus osui täysin oikeaan, sillä radalle tullessa omaa vuoroa odotellessa huomasin jo että tamma ei halunnut mennä toisen päädyn lyhyellä sivulle ollenkaan. 

Radan aloittaeesa pyrin ottamaan heti hyvän rytmin sillä usein ongelmani on että tulen ensimmäiselle esteelle alitemmossa jonka seurauksena paikka on huono. Nyt laukka oli hyvä, mutta muutamaa askelta ennen hyppyä tunsin selkään kuinka Chaina jännittyi ja katosi pohkeen taakse. Olin kuitenkin hereillä kerrankin ajoissa, ja pienellä raipan kosketuksella lavalle tamma siirtyi jälleen pohkeen eteen ja pääsimme hyvästä paikasta ja rytmistä hyppyyn. Tämä kuitenkin selvästi toi Chainaan hieman painetta, ja kun itsellänikin oli pientä kisajännitystä, toivat ylimääräinen paine rataan ristilaukkaa joita treeneissä on jo ollut paljon vähemmän. 

Itselleni olin asettanut tavoitteeksi sen etten lähde liian ajoissa hyppyyn jotta en jätä Chainaa yksin ennen estettä, ja toiselle esteelle paikka onnistui myös hyvin vaikka rytmi ei ollutkaan rento.  Kolmoselle pyrin saamaan tamman lyhyelle sivulle jotta tie ei leikkaisi liikaa kolmoselle ja pääsisin suhteutetulle linjalle suorana sisään. Pääsimmekin pystylle hyvään hyppyyn josta oli helppo saada sujuvat kuusi askelta sarjalle. Olen tyytyväinen siihen että sain väliin nyt etukäteen päättämäni kuusi askelta, sillä vielä viime kisoissa ratsastin linjoille ylimääräiset askeleet. 

Viidennelle esteelle mieleni olisi tehnyt ottaa ylimääräisiä pidätteitä ja yksi askel lisää, mutta onneksi valmentaja kerkesi kaarretta ratsastaessa huomattaumaan että ylläpidän rytmin jolloin pääsin okserille kaarteesta isommasta sujuvasta laukasta sisään jolloin sain siitä helpon suhteutetun linjan pystylle. Laskeutuessa Chainan laukka oli ristillä, ja kun keskityin korjaamaan laukkaa sekä työntämään tamman seinälle, estelle kääntäessä Chaina ampaisi eteen jolloin näin että paikka ei tule olemaan hyvä. Heräsin tähän kuitenkin liian myöhään enkä saanut ratsastettua sitä tarpeeksi takajoille ja tehtyä pidätteitä jolloin tulimme aivan liian juureen ja ponnistuksessa mukaan lähti puomi. Viimeiselle esteelle tuli jälleen hyvä paikka, ja tuloksena perusradalta oli yksi puomi. 


Olen huomannut kuvia katsellessa, että radan jälkeen taputan Chainaa aina automaattisesti oikealle kädellä, mutta vasemmalle puolelle kaulaa. Olisi ehkä loogisempaa taputtaa vain vasemmalla kädellä suoraa, sillä pidän raippaa myös oikeassa kädessä jolloin siirrän raipan vielä ensin vasempaan käteen jotta voin taputta tammaa..
Radan jälkeen ensimmäinen tunne oli helpottunut sekä onnellinen. Chaina toimi jälleen kisatilanteessa hyvin ja rytmi säilyi läpi radan varsin hyvin kun en nyppinyt ylimääräisiä askeleita. Tyytyväinen itsessäni olin siihen että olin hereillä ensimmäiselle esteellä jonka jälkeen Chaina rupesi selvästi luottamaan minuun radalla, ja kolmoselta eteenpäin se oli rehellisemmin pohkeen edessä. Varsin nopeasti kuitenkin itseä rupesi toki ärsyttämään oma virheeni seiskalle josta mukaan lähti puomi, sillä paremmalla ratsastuksella puomi olisi pysynyt ylhäällä, sillä nyt tammalla ei ollut mahdollisuutta selvitä tilanteesta. Kuitenkin kaiken loppukesän ja syksyn jälkeen olen varsin tyytyväinen päivään, ja vielä tyytyväisempi olen hevoseen joka jälleen taisteli ratsastajan puolesta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti