sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Kuinka opettavaista on istua vieraan hevosen selkään

Viime viikolla oli siitä mielenkiintoinen päivä, että pääsin hyvin pitkästä aikaa vieraan toisen hevosen selkään. Oman hevosen omistaminen huonoja puolia usein on, että muilla hevosilla ratsastaminen vähenee oman hevosen vuoksi. Näin on käynyt itselleni, enkä muista koska olisin viimeksi ollut vieraan hevosen selässä. Vuosien varrella Chainan on oppinut tuntemaan kuin omat taskunsa, ja tauonkin jälkeen hevosen tuntee heti.

Nyt ratsu olikin Chainaa huomattavasti pienempi, ja tämä oli ensimmäinen shokki. Rakenteeltaan ratsu oli myös aivan erilainen ja selässä tunne olikin täysin vieras. Jo kuntoon laittaessa H tuntui aivan miniltä, etenkin kun normaalisti harjailee huomattavasti isompaa Chainaa. Kuitenkin selkään mennessä H ei tunnu pieneltä vaikka tamma onkin pieni. Ravissa ero oli suurin, niin kiireiseltä ja nopealta H tuntui. Etenkin alkuun tamma halusi juosta hyvin paljon alta pois, mikä lisäsi kiireisyyden tuntua. Kuitenkin siirtymisillä ja istunnalla tamma rupesi odottamaan minkä jälkeen ratsastus helpottui.


Huomaan hyvin, kuinka erilaiselta tuntuu ratsastaa täysin erimallisella hevosella mitä yleensä on tottunut. Siinä missä Chaina jatkuu kilometri kaupalla edessä, ja myös takana, oli edessä nyt lähes korvat. Minun olikin todella haastava hahmottaa sitä miten hevonen liikkuu, ja ratsastinkin H:ta aivan liian lyhyeen ja syvään muotoon. Tässä huomaa kuinka hyvä on, että pystyy ratsastamaan paikassa jossa on peilit, sillä itsensä katsominen peilistä on todella opettavaista. Nyt onneksi mukana oli kamera, sillä kuvia katsoessa näin aivan erilaisia kuvia verrattuna siihen mitä kuvittelin selkään. Tämä onkin yksi isommista syistä miksi pyydän itsestäni kuvia ja videoita, sillä ne opettavat valtavasti. Etenkin näin uuden tuttavuuden kanssa ne ovat todella arvokkaita, sillä näiden avulla itseään pystyy kehittämään aivan eri tavalla.

Oli myös hauska huomata Chainassa ja H:ssa aivan samanlaisia piirteitä, vaikka hevoset ovat täysin erilaisia. Omat virheeni näkyvät myös heti, etenkin kun rupean ratsastamaan "kunnolla". Järkytyinkin kuvia katsoessa etenkin omasta ryhdistäni, sillä huomaan että nyt pidempi aikainen hömpöttely on tuonut jo hieman paremmaksi korjaantuneen ryhdin takaisin huonoksi. Alkukeväästä ja lopputalvesta kun ratsastin vielä tavoitteellisesti, sain vihdoin korjattua ryhtiäni selvästi paremmaksi mutta nyt kevennellessä kevyesti on könötys jälleen palannut.
Uusi ratsuni oli myös siitä hyvin, että se ilmoitti heti kun tein jotakin hyvin väärin. Näin pääsen korjaamaan pahimpia virheitä heti pois, vaikka miljoona asiaa jää vielä korjattavaksi. Olen nauttinut Chainan kanssa hömpöttelystä ja arvostanut jokaista hetkeä selässä, mutta huomaan sen kuinka nautin siitä että pääsen kunnolla ratsastamaan. Seuraavana päivänä tämä kyllä tuntui kunnolla lihaksissa, mutta on tämä harrastus vain niin hauska ja haastava. On kuitenkin mukava huomata, että jotain olen oppinut vuosien varrella Chainan kanssa. Olen viimeksi mennyt H:lla noin 4-5vuotta sitten, jolloin ratsastus oli täysin mahdotonta. Nyt kuitenkin tuntui että jo ensimmäisellä kerralla pääsin hieman sisälle tämän tamman mieleen, vaikka se olikin hyvin erilainen kuin Chaina. Olen nyt vielä päässyt menemään muutaman kerran lisää tällä tammalla, ja jo toisella kerralla löysin jälleen uusia tapoja toimia sen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti