Chaina 3

Chaina on helmikuussa 2016 Suomeen muuttanut saksalainen tamma. Löysin tamman Mikko Mäentaustan avulla tammikuusta Saksasta. Se on minun neljäs hevoseni, ja osoittautunut oikeaksi kultakimpaleeksi. Jos hevonen olisi näytetty minulle karsinassa, olisin saattanut jopa todeta että ei kiitos, niin iso tamma on. Onneksi hevonen oli kuitenkin maneesissa valmiina odottamassa ja näin sen liikkeessä jolloin itse oli helppo hypätä selkään. Se ei tyyliltään ollut yhtään aiempien hevosieni kaltainen, mutta tiesin heti että tälläinen hevosen pitää olla jos haluan sen kanssa edetä. Onni on myös, että vaikka Chaina on iso se on erittäin kevyt edestä, pehmeä suusta ja herkkä istunnalle jolloin en joudu sen kanssa tappelemaan ollenkaan.

Kuva: Kirsi Helenius
Virallinen nimi: Chaina 3
Rotu: hesseiniläinen lämminverinen ratsuhevonen (puoliverinen)
Väri: kimo, syntynyt mustanruunnikkona, tähti, polttomerkintä
Säkäkorkeus: n. 175
Syntynyt: 18.5.2006

Kilpailutaso: 130cm
Perusratsastustaso: helppo B-A

Omistaja: Anna ja Lotta Laurikainen
Kasvattaja: Helga Wolter

Isä: Cartani ii. Carthago
Emä: Domaena
Emänisä: Drosselklang II
Kuva: Annika Mäki 2016


Chaina on äärimmäisen kiltti ja nöyrä hevonen, se yrittää aina parhaansa ja on nopea oppimaan. Hypätessä se on todella rehellinen ja pyrkii aina pelastamaan ratsastajan. Tamma rakastaa hyppäämistä ja suuresta koostaan huolimatta on todella ketterä kääntymään. Se on kisannut Saksassa ennen minulle tuloa 130 luokkia hyvällä menestyksellä usamman kauden. Chaina on ostettu suoraan kasvattajalta, mikä näkyy selvästi hevosessa. Se luottaa ihmisiin täysin ja antaa tehdä itselleen mitä vain. En ole koskaan tavannut näin kilttiä ja helppoa hevosta. Chaina on käytöksellään hurmannut kaikki jota sitä ovat käsitelleet, ja erityisesti se että kyseessä on tamma on saanut monet ihmettelemään onko näin kilttiä hevosta mahdollista olla olemassa. 


Kuva: Jade Liski
Chaina on kuitenkin erittäin oman arvonsa tunteva, se osaa vaatia huomiota ja tietää olevansa hyvä. Olemmekin usein nauraneet sitä että Chaina ei tiedä yhtään mitä siitä puhutan, sillä omasta mielestään se on vain paras. Tarhassa se on usein alakynnessa ja vaatiikin kaverit jotka eivät pomota sitä liikaa. Se nauttii muiden hevosten seurasta suunnattomasti, mutta ratsastaessa haluaa oman rauhan vaikka ei tee ikinä mitään muille. Se ei kuitenkaan ole helpoimmasta päästä tasaisella ratsastaa ja jännittyessään vetääkin itsensä kippuraan ja katsoo yläkautta silmiin. 

Kaudella 2016 tavoitteenamme oli tutustua toisiimme ja saada mahdollisimman hyvä luottamus. Tasaisella olemme keskittyneet kunnon nostamiseen ja lihaksien kasvuun, sekä siihen että hevonen oppisi kulkemaan oikeinpäin. Kisaamisen aloitimme alkuvuodesta 80cm ja 90cm luokilla, joista nostimme tasoa kisa kisalta. Toukokuussa 2016 kisasimme ensimmäisen 110cm luokan ja loppukaudesta tavoitteena oli 115cm luokat. Kausi 2016 meni kisatessa 110- ja 115cm luokkia ja saimme hyvän rutiinin tästä. 

Kaudella 2017 oli tarkoitus jatkaa tästä ja alkukausi sujuikin hyvin vaikka lähti hieman hitaasti käyntiin. Ennen kesää meille kuitenkin tuli pieniä haasteita ja laskimme korkeutta 100cm luokkiin jotta itseluottamus saatiin hevoselle ja ratsastajalle takaisin. Loppukaudeksi pääsimme nostamaan rutiinin jälleen aiemmalle tasolle. 

Kisakauden 2019 alkaessa tamma kuitenkin rupesi liikkumaan huonommin, ja varasimme ajan eläinlääkärille. Toukokuussa 2019 tamma tähystysleikattiin, mutta sen käyttö urheiluhevosena on ohi. Kesäkuussa 2019 Chaina astutettiin ensimmäistä kertaa, ja oriksi valikoitui Van Gogh.


Kuva: Mari Stendal-Juvonen


Chaina toista päivää Suomessa

2 kommenttia:

  1. Kuinka korkea Chaina on? Mietin vain, koska se näyttää aika isolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkkaa tietoa minulla ei ole, iso se on joka tapauksessa. Vähintään 170cm, ollaan veikattu että on noin 175cm. Itse olen alle 160cm niin näyttää siksi vielä sitäkin isommalta.

      Poista